SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE

CORESPONDENȚĂ DIN BELGRAD Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru, bronz mondial la dublu vâsle categorie ușoară: „O să mă uit la medalie și o să mă gândesc câtă muncă a fost pentru câștigarea ei!”

Mariana Dumitru și Ionela Cozmiuc, fericite la final de cursă Foto Raed Krishan (Belgrad)
Mariana Dumitru și Ionela Cozmiuc, fericite la final de cursă Foto Raed Krishan (Belgrad)

Articol de , - Publicat sambata, 09 septembrie 2023 20:35 / Actualizat sambata, 09 septembrie 2023 22:02

Ionela Cozmiuc, 28 de ani, și Mariana Dumitru 20 de ani, au cucerit medalia de bronz mondială la dublu vâsle categorie ușoară, la numai trei luni de când au început să tragă împreună

Ionela Cozmiuc a revenit pe podiumul mondial în proba sa preferată după cinci ani. În 2017 și 2018, ea cucerea aurul împreună cu Gianina Beleagă, acum a câștigat bronzul alături de o colegă tânără și ambițioasă, Mariana Dumitru. Pentru ele, acest bronz are luciri mult mai prețioase și semnificație unică. E greu însă să o cântărească imediat.

„Nu aș ști să spun foarte corect acum", se gândește Ionela. Cele două componente ale bărcii de dublu vâsle categorie ușoară abia se despărțiseră dintr-o îmbrățișare ca între sora mai mare și cea mică, la puține momente după ce lăsaseră barca și urcaseră pe platforma de beton. 

Emoțiile curgeau prin tot corpul ca un curent electric. Parcă abia acum realizau greutatea celor reușite.

Ionela Cozmiuc: „Mariana a făcut un salt uriaș”

„Înseamnă foarte mult pentru mine și pentru Mariana, în același timp", declară Ionela Cozmiuc, după câteva secunde. „A făcut un salt uriaș, nici nu cred că își de seama de ceea ce a reușit să facă la aceste campionate mondiale și în ultimele trei luni de când suntem împreună. 

Și cel mai important este că are doar 20 de ani și are o posibilitate de creștere fabuloasă, mă bucură acest lucru", o laudă cu căldură tripla campioană mondială pe colega ei, mai tânără cu 8 ani.

Se vede în Mariana pe ea, când avea aceeași vârstă? „Mă văd pe mine, dar în varianta mult mai dotată, cu mai multe opțiuni", spune Ionela cu sinceritate și o undă de umor.

Ionela Cozmiuc: „Vom lucra la acest aspect”

Apoi descrie cursa. „A fost una foarte grea, epuizantă, chiar dacă noi suntem foarte bune pe finiș, am muncit mult să stăm pe prima parte cât mai aproape de ele și că ne-a costat puțin pe ultima parte, însă vom lucra la acest aspect și cu siguranță vom face mai bine pe viitor", a subliniat ea.

Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru, bronz mondial la dublu vâsle categorie ușoară: „O să mă uit la medalie și o să mă gândesc câtă muncă a fost pentru câștigarea ei!”
Mariana Dumitru și Ionela Cozmiuc, epuizate la final de cursă Foto Raed Krishan (Belgrad)

La un moment dat, pentru scurt timp, „tricolorele" urcaseră pe locul 2, foarte greu însă de realizat acest lucru în timpul cursei. „Probabil că urcasem pe doi, însă aici pe ultima parte chiar nu am reușit să să fac ceea ce știu cel mai bine, însă sunt foarte bucuroasă. Dacă în ianuarie nici nu visam să am o colegă de dublu, daramite să calificăm această barcă... uite că am calificat-o!", spune Ionela.

Ea a tras câțiva ani buni alături de Gianina Von Groningen, fostă Beleagă, ultimul lor concurs important împreună fiind la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Chinuită de unele accidentări, Gianina a ajuns chiar să se retragă din activitate la finalul anului trecut. Acum a revenit însă și a concurat la simplu categorie ușoară, ieșind pe locul 6.

Cozmiuc a tras în simplu anul trecut, cu mult succes, cucerind titlul mondial și pe cel european, pe ultimul dublându-l anul acesta la Bled. Apoi a început să se antreneze alături de Mari, prima lor competiție internațională fiind etapa de Cupă Mondială de la Lucerna, din luna iulie, unde au ocupat poziția secundă.

Încheie cu o propoziție spusă din inimă, deși poate un pic surprinzătoare din partea unei sportive care s-a aflat de multe ori pe poziția de aur: „Această medalie are cel mai frumos loc pentru mine!".

Mariana Dumitru: „Sunt mândră că am ajuns aici, alături de Ionela”

Mariana Dumitru, căreia toată lumea îi spune Mari, se apropie cu ochii albaștri aburiți de lacrimi și de efort. Cuvintele vin repede. „Sunt mai mult decât fericită pentru acel rezultat, nu-mi vine să cred la primul nostru mondial, la nivelul ăsta, cu doar trei luni de zile de când ne antrenăm, să luăm medalii zic că este un rezultat foarte bun. Sunt mândră că am ajuns aici și mai ales alături de Ionela" spune ea.

O privește pe colega ei mai experimentată nu ca pe o soră mai mare. „E mama mea acum!", exclamă tânăra, cu zâmbetul pe buze.

„Chiar a fost foarte greu mai mult psihic să stai pe poziții, cu valurile, a fost și contră, nu cumva să te pierzi, să fii împreună cu ștrocul, să ajuți, a fost greu, foarte greu", a vorbit mezina bărcii, la rândul ei, despre cum a simțit cursa.

Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru, bronz mondial la dublu vâsle categorie ușoară: „O să mă uit la medalie și o să mă gândesc câtă muncă a fost pentru câștigarea ei!”
Mariana Dumitru și Ionela Cozmiuc cu medaliile de bronz mondiale Foto Raed Krishan

„Sunt sigură că am mult de îmbunătățit și pot să cresc, mai mult decât unde sunt acum", asigură Mari, care evaluează realist ceea ce a izbutit la Belgrad.

„Eu sunt încă mică, poate alții se chinuie ani de zile să ia o medalie mondială și eu am reușit într-un timp atât de scurt! Îi mulțumesc lui Dumnezeu, aici pot spune că a fost și Dumnezeu cu mine. Diseară o să mă uit la medalie și o să mă gândesc câtă muncă a fost pentru câștigarea ei", a încheiat Mari.

Citește și: 

Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel, bronz la dublu rame: „Cea mai strălucitoare medalie”
CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE
Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel, bronz la dublu rame: „Cea mai strălucitoare medalie”
CSM București a condus cu 9 goluri, dar a tremurat în fața lui Odense » Neagu și Glauser, prestații entuziasmante la debutul în noua ediție de Liga Campionilor
Liga Campionilor
CSM București a condus cu 9 goluri, dar a tremurat în fața lui Odense » Neagu și Glauser, prestații entuziasmante la debutul în noua ediție de Liga Campionilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează