SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE

Anunțul CIO » Ce se întâmplă dacă JO de la Tokyo nu se vor putea ține nici în 2021

Spadasina Ana Maria Popescu, 35 de ani, ar putea evolua la ultima ediție a JO în 2021, ea având în palmares o medalie de argint în 2008 și un aur cu echipa în 2016 FOTO Cristi Preda
Spadasina Ana Maria Popescu, 35 de ani, ar putea evolua la ultima ediție a JO în 2021, ea având în palmares o medalie de argint în 2008 și un aur cu echipa în 2016 FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat joi, 21 mai 2020 16:59

Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), a acordat un interviu pentru BBC în care a lămurit mai multe aspecte legate de întrecerea din Japonia

Oficialii japonezi au spus-o de mai multe ori în ultimele luni, iar președintele CIO, Thomas Bach, a confirmat ieri că Jocurile Olimpice de la Tokyo nu vor mai putea fi amânate dacă nu se dispută în 2021. Germanul a dezvăluit la BBC că există și un acord între el și Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei, în acest sens. „Am înțeles poziția Comitetului de organizare pentru că nu poți să dispui la nesfârșit de 3.000 sau 5.000 de oameni. În plus, nu poți schimba de mai multe ori un întreg calendar al sportului și să-i ții pe sportivi în această incertitudine", a spus Bach. 

Fără spectatori, doar după consultări 

Președintele CIO a mai dezvăluit și că există diverse scenarii pentru competiția care ar trebui să debuteze pe 23 iulie și să se încheie pe 8 august 2021. Printre ele există și un soi de carantină pentru participanți. „E o sarcină imensă reorganizarea acestui eveniment. Când o să întrezărim cum va arăta lumea vara viitoare, atunci vom anunța mai multe decizii, deocamdată așteptăm", a adăugat el pentru BBC. 

Anunțul CIO » Ce se întâmplă dacă JO de la Tokyo nu se vor putea ține nici în 2021
Thomas Bach este președintele CIO din 2013 FOTO Guliver/GettyImages

Fostul scrimer a ținut să catalogheze ideea de a ține JO fără spectatori drept doar o speculație. „Nu ne dorim așa ceva pentru că spiritul olimpic înseamnă și întâlnirea fanilor din toate colțurile lumii. Dacă vom ajunge la această decizie va fi în urma mai multor consultări cu sportivii, cu Organizația Mondială a Sănătății și cu partenerii japonezi", a subliniat Bach. 

Cu gândul la sportivi 

Jocurile Olimpice de la Tokyo erau programate a se desfășura între 24 iulie și 9 august 2020, însă din cauza pandemiei de COVID-19, ele au fost mutate în vara lui 2021. Bach a explicat de ce anunțul amânării nu a venit mai devreme, el susținând că a fost nevoie de mai multe consultări. „Noi puteam să anulăm competiția, încasam banii din asigurare și ne pregăteam pentru Paris 2024, dar nu a fost o opțiune reală pentru că nu ne-am fi dorit să-i lipsim pe sportivi de experiența unică a Jocurilor Olimpice", a explicat șeful CIO.

800 de milioanede dolari este estimat că va scoate din conturi CIO pentru această amânare, în timp ce pe Japonia o costă între 2 și 6 miliarde dolari

De ce trebuie ajutat sportul? 

Președintele CIO a făcut și un apel către toate guvernele lumii pentru a sprijini sportul în această perioadă dificilă. „Sportul înseamnă sănătate și a devenit evident că trebuie să ne concentrăm mai mult pe acest domeniu în viitor. În al doilea rând, sportul nu discriminează, e ca un lipici social. În al treilea, sportul e important din punct de vedere economic”, a spus Thomas Bach pentru BBC.

„Am făcut un studiu, iar în Europa trei la sută dintre joburi sunt legate de acest sector. De aceea le cerem guvernelor să conștientizeze rolul sportului și să-l includă în programele de redresare"-Tomas Bach, președinte CIO

A evitat un răspuns clar despre vaccin 

Thomas Bach a fost întrebat la BBC dacă desfășurarea JO în 2021 este condiționată și de găsirea unui vaccin împotriva COVID-19. „Pentru răspunsul la această întrebare ne vom consulta cu Organizația Mondială a Sănătății. Am stabilit un principiu de bază: această competiție se va ține dacă este sigură pentru toți participanții. Nimeni nu știe ce se va întâmpla în două luni, d-apoi într-un an", a răspuns germanul.

VIDEO EMOȚIONANT. Nu există obstacol peste care să nu trecem! România va fi și mai puternică

Citește mai multe știri din sport:

Rafael Nadal propus ministru în țara sa! „Ar face o imagine bună Spaniei în lume”

Neagu, Pintea și Adi Vasile au fost invitați la ședința CA a CSM București

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează