SPORTURI  »  ALTELE  »  JO PARALIMPICE

JO paralimpice de iarnă » Primul monoschior român acuză modul în care a fost lăsat acasă: "Am mâncat conserve să ajung la JO și nu m-au luat!"

Articol de GSP - Publicat joi, 08 martie 2018 09:00

Azi încep Jocurile Paralimpice de iarnă. Visul primului schior paralimpic român alunecă pe o pârtie fără finiș.

La 45 de ani, suceveanul Ionel Lungu trebuia să fie prezent la PyeongChang în proba de slalom. Însă nu s-a întâmplat asta. "Deși mi s-a spus până cu puține zile înainte că voi fi la JP, am fost lăsat acasă. Vom avea un singur sportiv, la snowboard, Mihăiță Papară", spune Lungu.

A cărui poveste acuză conducerea Comitetului Național Paralimpic.

Căzătura din 2010

Ionel, originar din Marginea, Suceava, a ajuns în scaunul rulant după un accident suferit la muncă, în nordul Italiei, unde lucra ca electrician. "Am căzut de pe o scară" e tot ce are putere să mai spună după 8 ani.

Stabilit aproape de zona montană, lângă Torino, Lungu a văzut schiul ca o alternativă. "Apoi, în 2014, m-am întors în țară. Însă nu mi se dădea voie să schiez cu echipamentul special! Dădusem 7.000 de euro, bani strânși de mine, pentru a-mi cumpăra un monoschi", adaugă sportivul amator.

Conserve de 0,99 euro

Lungu spune că, fără să-și romanțeze istoria, a strâns din dinți pentru a se pregăti. "Am fost, până la urmă, acceptat la Comitetul Național Paralimpic, iar președintele Sally Lamont m-a trimis în Olanda pentru a obține titlul de schior paralimpic. Așa am început pregătirea pentru Paralimpiadă, care a durat câțiva ani".

Și n-a fost ușoară. "În noiembrie 2017 am mers în Austria cu mașina mea, împreună cu antrenorul Angelo Bode, unde am mâncat, timp de 3 zile, conserve de pește la 0,99 euro. Am alimentat tot cu banii mei. Apoi am aflat că a existat diurnă, de care antrenorul nu mi-a spus!", exclamă Lungu.

Rezultatele îl recomandau

În decembrie, într-un act oficial semnat de directorul tehnic al Comitetului Național Paralimpic, Anca Cherecheș, Lungu era confirmat ca participant la Jocurile Paralimpice, împreună cu Laura Văleanu și Mihăiță Papară. Îl recomandau rezultatele de la Passo Rolle, Italia, și Rinn, Austria, rezultate amintite în document.
Însă, chiar luna trecută, a primit vestea că va rămâne acasă. "Mi s-a spus doar că Papară e pe singurul loc de băiat. Nu am nimic personal cu el. Însă el e mereu ultimul la concursuri! De ce nu am fost oprit eu?!".

"Lungu n-a făcut baremul. Trebuia să ajungă de la 351 la 240 de puncte între decembrie 2017 și februarie 2018. Nu a reușit. Nu i s-a dat voie din partea Comitetului Internațional Paralimpic pe 20 februarie. Papară participă pentru că la snowboard sunt alte reguli de calificare. Cât despre diurna din Austria, Angelo Bode mi-a zis că ei și-au făcut cumpărături din acea diurnă"
Sally Wood-Lamont, președintele Comitetului Național Paralimpic

"Nu fac teoria conspirației, dar cred că au vrut să mă accidentez. Să scape de mine. La pregătire, antrenorul nu mi-a zis în Austria să evit o porțiune în care erau găuri. M-am lovit rău. Apoi m-a pus să-mi țin gura"
Ionel Lungu, monoschior

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
sange_alb.rosu
sange_alb.rosu  •  08 Martie 2018, 19:04

Inca o mostra de amatorism marca GSP: JO Paralimpice. Adica fara prescurtari Jocurile Olimpice Paralimpice. Suna perfect, nu?

140095376812221
 •  08 Martie 2018, 18:37
Postat de ray51 pe 08 Martie 2018, 11:13

Antrenorului care a mintit prin neinformare (despre diurna) ar trebui sa i se taie un picior, o mana , o ureche si sa fie trimis la Jocuri fara nici un ajutor din partea statului roman.

Stia foarte bine de diurna aia, vezi comentariul meu precedent. Ionel e o persoana care nu e absolut niciodata de vina, în acceptia lui, si tot timpul se plînge. Despre diurna aia si conditii i s-a explicat ad nauseam si înainte si în timpul participarii. Ca el refuza sa înteleaga si acuma iar arunca responsabilitatea pe altcineva, alta treaba. > > Doar fiindca are un handicap fizic sever nu-l face un sfînt sau cine stie ce. Îmi pare rau dar asta e. Si-a facut-o fix cu mîna lui.

140095376812221
 •  08 Martie 2018, 18:34

Ok, hai sa va zic eu cum e filmu. Întîmplator sînt un pic la curent fiindca cunosc cîtiva din acesti oameni si am fost chiar si la evenimente de alea. Asadar. Pe Ionel asta au încercat sa-l convinga sa participe si sa-l traga echipa aia de paralimpici sa vina la concursuri sa-si faca puncte cam de doi ani de zile. De fiecare data era un circ complet: ba vine ba nu vine, ba confirma ba dupa aia nu mai dai de el si cu o zi înainte îsi deschide telefonul si zice "aaa, nu mai am chef sa vin", si organizatia ramîne cu banii dati pe avioane si cazari si cu gaura la buget. Sa ne întelegem, asta în conditiile în care deja paralimpicii în România au foarte, foarte putini bani, si toate chestiile astea sînt cîntarite cu atentie. Stat în conditii spartane, de multe ori cu participare din bani proprii, etc. Lui Ionel i s-a oferit si ajutor banesc din partea celorlalti ca sa nu-i lase balta, degeaba. E o persoana foarte, foarte dificila, si cu care e foarte, foarte greu sa te întelegi. De nenumarate ori i s-a explicat ca TREBUIE sa faca punctele alea ca sa poata participa. Ca e de ajuns sa se prezinte doar la competitii si tot va aduna destule puncte, de restul se ocupa ceilalti desi aveau si ei ale lor pe cap, fiindca si ei au dizabilitati si n-aveau nevoie de asta sa aiba grija de el ca de copii. El mereu a stiut mai bine. Si-a batut joc efectiv de echipa si de participare. Acuma, cînd e prea tîrziu, bineînteles ca da vina pe ceilalti, asa cum a facut absolut

Vezi toate comentariile (4)
Comentează