SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH

Kasparov revine la București! » Turneu de șah cu premii de 350.000 de dolari

Articol de GSP - Publicat joi, 28 aprilie 2022 12:01 / Actualizat joi, 28 aprilie 2022 12:50

Unii dintre cei mai valoroși șahiști ai lumii, alături de Bogdan Deac, jucătorul #1 al României, vor fi prezenți, săptămâna viitoare, la prima etapă a turneului internațional Grand Chess Tour, care se va desfășura la București. 

Competiția va fi găzduită de hotelul Sheraton din București, între 5 și 15 mai, cu o pauză de odihnă pe 10 mai. iar premiile etapei ajung la 350.000 de dolari, au anunțat organizatorii. 

Gary Kasparov, 58 de ani, considerat de multe voci drept cel mai bun jucător de șah din toate timpurile, va fi prezent la ceremonia de deschidere de pe 4 mai. Va fi pentru cel de-al doilea an la rând când fostul mare sportiv rus își face apariția în România. 

Deschiderea evenimentului va consta într-o prezentare a turneului și a jucătorilor primei etape, tragerea la sorți a jucătorilor înscriși în competiție, urmată de prima mutare, făcută chiar de Kasparov. 

Cei 10 jucători de șah care concurează în etapa de la București, conform comunicatului organizatorilor: 

  • GM Alireza Firouzja (Franța) – locul 2 în lume și primul an când joacă în tot circuitul GCT
  • GM Levon Aronian (SUA) – locul 6 mondial, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022 
  • GM Fabiano Caruana (SUA) – locul 4 în lume, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022
  •  GM Wesley So (SUA) – câştigător al GCT 2021 şi câştigător al etapei Paris Rapid & Blitz 2021.
  • GM Shakhriyar Mamedyarov (Azerbaijan) – locul 3 la GCT 2021 şi câştigătorul Superbet Chess Classic România 2021
  • GM Ian Nepomniachtchi (FIDE) – locul 5 în lume, challenger la titlul mondial în cadrul CM 2021, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022
  • GM Richard Rapport (Ungaria) – locul 10 mondial, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022
  • GM Maxime Vachier-Lagrave (Franța) – locul 2 la GCT 2021, câştigător al Cupei Sinquefield 2021 şi câştigător al GCT Croaţia 2021
  • GM Leinier Dominguez (SUA) – Primul an când joacă în circuitul GCT, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul
  • GM Bogdan Deac (România) – cel mai bun șahist al României (locul 59 mondial), a obținut titlul suprem, de mare maestru internațional în șah (GM) înaintea împlinirii vârstei de 15 ani, la doar 14 ani și 7 luni, devenind la vremea respectivă cel mai tânăr GM din lume. A debutat în echipa națională de seniori la 14 ani. În iulie 2019 a fost cotat de către FIDE ca fiind al 8- lea junior din lume.

În România, etapa va fi transmisă în direct pe TVR 1. În fiecare zi a competiției, partidele încep la ora 15:00 și se termină în jurul orelor 20.00. 

Jucătorii vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Deschiderea turneului și a fiecărei zile competiționale se va face printr-o primă mutare făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și alte personalități ale vieții publice din România, mai spun reprezentanții Grand Chess Tour. 

Citește și alte știri de actualitate:

VIDEO Simona Halep a vrut să se retragă: „Am zis că e gata cariera mea!” » Ce a convins-o să revină pe teren

Alegeri FRH. Handbalul românesc își alege astăzi președintele » 4 candidați, cum se votează

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
ifrimvictor
ifrimvictor  •  28 Aprilie 2022, 21:28
Postat de matei14 pe 28 Aprilie 2022, 14:32

E gresit spus "jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022". Caruana, Nepo si Rapport deja s-au calificat la Turneul de la Madrid din iunie, iar ultimul loc disponobil 99% va merge la chinezul Ding Liren. Castigatorul acestui turneu va juca meciul pentru titlul mondial cu Carlsen. De asemenea era bine de mentionat locul in clasamentul mondial pentru toti jucatorii, ati omis cativa si toti sunt in top. Astept sa ne tineti la curent cu rezultatele!

pare un comunicat primit/preluat de la organizatori..din experienta turneelor trecute, cam asta o sa fie singurul articol scris pe gsp despre sah tot anul..e un sport nonexistent pe situl asta despre "sport" (aici se dau mai mult stiri mondene)...poate daca ar castiga deac, s-ar simti obligati sa scrie doua randuri...dar slabe sanse.

401018483617281
Beldea Vladimir  •  28 Aprilie 2022, 20:36

Kasparov , un fenomen . Tatal i a murit si baiatul juca in noptile lungi din Rusia sah cu mama lui..Adica , munca , vointa si nu in ultimul rand un talent nemaipomenit....Bravo lui , poate si un jucator din Romania sa aiba un asemenea succes..De ce nu ?

108779877311497
George Ionescu  •  28 Aprilie 2022, 15:16

salutam acest articol despre sah...asteptam demult sa ne spuneti cine este campionul national actual ...nu este Deac...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează