SPORTURI  »  ALTELE  »  FITNESS

SPORTUL SĂNĂTĂŢII: Avem o campioană mondială la fitness!

Articol de GSP - Publicat joi, 20 ianuarie 2011 00:00

Povestea Laurei Cupşa, tînăra de 19 ani care a devenit cea mai bună junioară din lume la fitness. "Laura e regina unui sport recomandat de medici. Eu fac fitness şi n-am răcit de 15 ani", explică antrenoarea ei

Fata din Baia Mare ajunsese să fie obsedată de cîntar cînd era la gimnastică ritmică, unde cîteva grame în plus o costau pedepse dure: "Era mai rău ca la închisoare". S-a urcat acum în topul mondial al fitnessului juvenil.

"Eram obsedată de cîntar. Nu mai pot să-l văd. Cînd eram la Bucureşti, la lotul de gimnastică ritmică, eram cîntărită în fiecare zi. Era mai rău ca la închisoare. Dacă aveai o sută de grame în plus, îţi primeai pedeapsa: o oră sau două de alergare. Uneori, erau suficiente zece ture de sală cu un scaun în spate. Vara, la 35 de grade, era infernal să fugim cu echipamentul pe noi pe pista de atletism de la «Lia Manoliu»".

Începutul istoriei descrise de Laura Cupşa vine parcă dintr-un film horror. Dar povestea e, finalmente, una de succes. Băimăreanca de 19 ani, cu alură de manechin, se laudă acum cu titlul mondial de junioare la fitness, cucerit în decembrie 2010, în Antalya.

"Mă cîntăream din cinci în cinci minute"
Fata explică modul cum şi-a schimbat destinul sportiv: "Acum, accept orice, doar cîntarul nu. Cei doi ani la lotul de gimnastică ritmică parcă au fost zece. Ajunsesem să mă cîntăresc din cinci în cinci minute în cameră, cînd veneam de la toaletă, cînd îmi prindeam părul. La cină primeam o lingură de brînză şi o jumătate de roşie sau un grapefruit. La micul dejun mîncam cereale sau două felii de şuncă transparente. Dulciuri aveam voie o singură dată pe lună, ca un fel de premiu".

Momentul de cumpănă
În 2005, a hotărît însă să ia un an de pauză. Pe lîngă stres, gimnastica îi provocase şi scolioză, îi uzase coloana. A plecat acasă, la Baia Mare. Un prieten i-a sugerat să încerce la fitness.

La început s-a speriat: "Am avut un şoc cînd am văzut imaginile. De la graţie şi frumuseţe să trec la un sport mult mai dur? Apoi am înţeles ce e fitnessul, mi-a explicat doamna profesoară Monica Mureşan". Ascensiunea a fost fulgerătoare: campionă europeană (2009) şi mondială (2010), ambele la junioare.

Îşi face singură coregrafia
Intervine Monica Mureşan. "Laura e foarte ambiţioasă. A avantajat-o faptul că a făcut gimnastică ritmică. Îşi face singură coregrafia pentru concurs, n-avem bani să plătim un coregraf. În Antalya a optat pentru un costum de poliţist. Ne descurcăm cum putem. Federaţia ne asigură drumul şi îi oferă Laurei o indemnizaţie de 700 de lei pe lună".

Antrenoarea spune că elementul cel mai costisitor e costumul de baie: "Trebuie să fie cît mai sclipitor, să atragă privirile, să aibă multe pietre. Una costă opt lei şi nu o putem refolosi. La un tîrg de specialitate, un astfel de costum costă de la 500 de dolari în sus. Noi l-am făcut cu 500 de lei".

"Mă gîndesc la Dumnezeu"
Care a fost prima pentru titlul mondial? "O strîngere de mînă, o diplomă, o cupă", dezvăluie Monica Mureşan. Nu-şi poate masca un surîs amar. Merită? Laura răspunde cu un "Da" hotărît. Măcar pentru momentul intonării imnului. "Mă emoţionează. Mă gîndesc la Dumnezeu şi-i mulţumesc".

"Fitnessul îţi dă o stare de bine, te relaxează, te ajută să socializezi. La sala mea vin mulţi clienţi trimişi de medicul de familie, fiindcă au colesterolul mărit. Eu n-am mai fost răcită de vreo 15 ani"
Monica Mureşan, antrenoarea Laurei Cupşa.

Pe mîini bune
Laura a început fitnessul la Gym Ovidiu.În 2010, a fost legitimată la clubul Gold Star Baia Mare, deschis anul trecut de soţii Mircea şi Monica Mureşan. Antrenoarea Laurei are în palmares un titlu mondial la culturism, obţinut în 2003, şi o medalie de aur, la Europenele din 2000. "Încrederea a fost secretul succeselor mele. Mergeam la competiţii sigură că pot să cîştig", a spus Monica Mureşan.

A sacrificat şcoala
Laura a absolvit anul trecut Liceul sportiv din Baia Mare. Nu s-a înscris la facultate, pentru a putea pregăti Mondialul din Antalya. "Pot să fac facultatea şi la 50 de ani. Probabil că mă voi înscrie anul acesta la Educaţie Fizică şi Sport, la Cluj. Mă gîndesc să urmez ulterior şi cursurile facultăţii de Geografie sau ale celei de Psihologie", şi-a expus ea planurile. Deşi are 19 ani, activează în concursurile de juniori pentru că la fitness junioratul se încheie la 22 de ani.


CUM SE DESFĂŞOARĂ UN CONCURS DE FITNESS

PROBA FIZICĂ
Sportivele concurează într-un costum de baie compus din două piese. Se punctează fizicul, masa musculară, pielea fermă, graţia. Sportivele stau cu faţa către public şi efectuează patru întoarceri pînă la o rotaţie completă, revenind în poziţia iniţială.

PROBA ARTISTICĂ
Se punctează dinamismul, forţa, mobilitatea. Fiecare participantă prezintă o tematică, pentru care a fost pregătit special un costum. Multe sportive lucrează cu coregraf. Programul durează 1,5 minute.

CV Laura Cupşa
S-a născut pe 5 aprilie 1991
A început gimnastica ritmică la patru ani: cercul a fost obiectul preferat
Campioană naţională cu echipa la gimnastică ritmică
La 12 ani a fost selecţionată în lotul naţional
A trecut la fitness în 2006
Palmares fitness: Campioană europeană junioare (2009) la 1,63 m, campioană mondială de junioare (2010)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
george.becali
george.becali  •  20 Ianuarie 2015, 15:31
Postat de rngade pe 20 Ianuarie 2011, 02:38

Felicitari, Laura! Maxim respect pentru constiinciozitate, daruire si perseverenta! In fitness, foarte greu si cu munca enorma ajungi sa ai performante de asemenea anvergura. (Multumesc, Aline pentru informatie!...)

M...

 •  30 Iunie 2012, 08:58

am 10 ani si fac gimnastica ritmica de la5 ani am ajuns sa am rez ffff bune dar acuma sunt fff dezamagita din anumite motive legate de acest sport nu stiu ce sa fac? sa ma retrag? sa merg mai departe cine ma poate ajuta cu un sfat?

heinrich
heinrich  •  20 Ianuarie 2011, 21:18

De ce oare auzim numai de fotbal, cand in alte sporturi avem oameni care ne reprezinta cu succes in lume ? Bravo Laura!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează