SPORTURI  »  ALTELE  »  SPADĂ

Loredana Dinu, campioana mondială cu echipa feminină de spadă, vorbeşte despre pasiunea sa, shopping-ul

Loredana Dinu i-a împrumutat
manechinului masca și spada +2   FOTO
Loredana Dinu i-a împrumutat manechinului masca și spada

Articol de , - Publicat vineri, 25 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 24 noiembrie 2011 20:18

Craioveanca a dezvăluit care este cea mai scumpă rochie din dulapul său, cu cine îi place să meargă la cumpărături, dar şi ce modificări ar aduce echipamentului de concurs


Masca pe faţă, şosete lungi, nici un strop de piele la vedere. Ochi şi cercei ascunşi, păr strîns, doar palma stînga expusă. Un inel sau silueta ghicită sub costumul de kevlar trădează feminitatea în concursurile de spadă. De data aceasta, inelul şi silueta îi aparţin Loredanei Dinu, campioană mondială cu echipa la mijlocul lunii octombrie alături de Ana Maria Brînză, Simona Alexandru şi Anca Măroiu.

"Loredana e o finuţă", spune Simona despre colega sa. "Îi place la nebunie să facă shopping", au pîrît-o Ana şi Anca. Sînt lucruri de care nu ţi-ai da seama urmărind-o pe planşă pe spadasina în vîrstă de 27 de ani. Ca şi acolo, ea parează şi apoi ripostează. "Să nu crezi că sînt singura căreia îi place să meargă la cumpărături. Şi fetelor le place, numai că eu am mai multă răbdare decît ele. Toate mergem la shopping!" Loredana cumpără haine, genţi, pantofi. Din păcate, viaţa de sportiv o obligă să poarte mai mult trening, să îmbrace costumul de scrimă. Care e alb şi, incredibil sau nu, toată lumea poartă aceeaşi culoare, cu variaţie de steag pe un picior.

- Ţi-ar plăcea să aibă altă culoare?
- Mi se pare că e o culoare elegantă şi că arată frumos. Dar mi-a plăcut şi varianta pe care am avut-o atunci cînd am pozat pentru un calendar realizat de o spadasină din Italia. Era negru, iar pantalonii cu talia înaltă. Mergea de purtat şi pe stradă cu o pereche de cizme înalte şi o cămaşă.

- Băieţii la sabie au măşti cu vizieră, ar fi mai spectaculos dacă şi vouă vi s-ar vedea faţa. Multe dintre reacţiile voastre se pierd.
- Măştile cu vizieră sînt incomode, plasticul acela se zgîrie rău şi trebuie schimbat foarte des. În plus, e foarte grea. Cu cele pe care le folosim acum avem o groază de probleme, ni se lipeşte părul în ariciul de la spate, deşi trebuie să-l avem tot timpul prins pentru că altfel nu avem voie să intrăm pe planşă.
Dacă ar putea să schimbe ceva la costumul în care a cucerit 4 medalii europene şi două mondiale, Loredana se gîndeşte tot la partea care ţine de concurs. "Ne-ar trebui nişte veste care să ne menţină temperatura corpului şi care să fie dintr-un material elastic pe care să nu-l simţi că te ţine".

Protecţie improvizată
În pauze, atunci cînd nu sînt pe planşe, fetele au mereu pe ele cîte o vestă, dar fiecare cu a ei, nu fac parte din echipament. Şi ar mai fi o problemă, "ar trebui inventat ceva care să ne protejeze tibia dreaptă pentru că acolo e doar şoseta. Multe dintre noi am inventat tot felul de apărători, fie că sînt luate de la fotbalişti, dar cum sînt prea mari trebuie tăiate, sau bureţi. Dacă primeşti o lovitură cu vîrful pe tibie, e îngrozitor. O zi întreagă nu am putut să calc după o asemenea lovitură. Şi Simona a păţit-o la Naţionale, sînt foarte dureroase pentru că e lovitură direct pe os". De la genunchi în sus corpul unei spadasine este protejat de un costum făcut din kevlar, o poliamidă cu proprietăţi mecanice deosebite, fiind de 5 ori mai rezistentă decît oţelul. Din acelaşi material sînt făcute şi vestele antiglonţ. El rezistă la o forţă de 1.600 de newtoni. "Vara e un chin să te îmbraci în el. Transpirăm foarte mult, iar atunci cînd se usucă zici că eşti un robot".

Nu e dependentă
Cum poate un robot să fie feminin? Răspunsul îl aflăm imediat ce Loredana dă masca şi costumul jos şi începe să vorbească. "Shopping-ul e pasiunea mea. De cînd am început să merg prin deplasări am descoperit acest lucru". Cel mai mult i-a plăcut să meargă la cumpărături prin Viena. "Nu-mi trebuie multe magazine!". Ce face însă atunci cînd e în cantonament, tocmai la Forban, izolată în cabană? "Dacă nu ajung la magazine o perioadă nu e o tragedie. E o pasiune, dar care nu face gaură în buget. Sînt o femeie cît se poate de normală. Ezit de multe ori să-mi iau un lucru, dar a doua zi s-ar putea să revin şi să-l iau. M-am învîrtit două zile pe lîngă o pălărie, însă pînă la urmă am luat-o. Sînt conştientă că nu se poate să-mi iau chiar totul".

Nu cheltuieşte enorm şi spune că suma cea mai mare a spulberat-o înainte de nunta din luna mai. De atunci în dulapul ei stă şi cea mai scumpă rochie, cea în care a spus "Da" la Starea Civilă. "Mă uit la bani. Spun că îmi cumpăr lucruri dacă îmi trebuie, deşi în mod normal am de toate, dar mai găsesc eu cîte ceva că să asortez la ce am în dulap. Aşa n-ar mai trebui să ies din casă". Loredana se mută din Craiova la Bucureşti în aceste luni, iar soţul i-a spus că are nevoie de un tir pentru a-şi muta toate lucurile.

Rochie din Cuba
Îi place să colinde prin magazine cu o persoană care are la fel de multă răbdare ca ea. Să meargă, să vadă, să probeze. "Şi cu fetele cînd mergem prin deplasări, de multe ori ne despărţim pentru că eu am ritmul meu şi se întîmplă ca ele să găsească ce au nevoie, iar eu nu".

Nu ţine ca hainele ei să fie de firmă. Se informează despre modă mai mult din reviste. "Vezi, m-am conformat, se poartă animal print şi am venit la şedinţa foto într-o bluză de acest gen". Poartă rochii şi pantofi cu toc la evenimente speciale, dar cînd e să meargă îi place să fie cu picioarele aproape de pămînt. De menţionat că şi-a cumpărat o rochie din Cuba de care este foarte mîndră. "Nici nu-mi închipuiam că o să-mi găsesc acolo ceva. De-abia se construise un centru comercial la Havana".

Mereu asortată
În dulapurile ei nu are pungi nedesfăcute, nici haine cu etichete. "Anca mai povesteşte că are aşa ceva". Loredana nu ştie cîte genţi are, dar la un inventar de acum ceva timp a numărat în jur de 30. "Ador plicurile. De aceea am aşa multe, îmi place să am de unde alege şi să le asortez".

Loredana spune că poate fi gata în zece minte pentru a ieşi pe stradă, dar poate sta în faţa oglinzii şi o oră. Atunci cînd trebuie îndreptat părul, aplicat machiajul.

Ochi mari şi căprui, buze cărnoase, aluniţă pe bărbie, păr lung şi brunet. Fustă midi cu fermoar la spate, bluză cu animal print. Pantofi crem cu toc. Ea e Loredana Dinu, cea din vitrină, nu de pe planşă.


INTERVIU // "Mi-aş fi dorit să fiu mai înaltă"
Spadasina este de acord cu operaţiile estetice şi spune că i-ar fi plăcut să aibă mai mult de 1,68 m

- Loredana, care a fost cea mai mare năzbîtie pe care ai făcut-o cînd erai la şcoală?
- Nu am făcut mari prostii. Cînd era de plecat, plecam, dar am fost o generaţie cuminte. Eram foarte ascultători.

- Dacă ai putea să călătoreşti în timp, unde ai alege să mergi: în trecut sau în viitor?
- În trecut, pentru că în viitor cu siguranţă o să ajung.

- Cu cine ai lua masa din lumea aceasta, dacă ai putea?
- Cu George Clooney.

- Eşti de acord cu operaţiile estetice?
- Dacă, la un moment dat, o astfel de intervenţie mă va face să mă simt mai bine, de ce nu? Nu sînt de acord cu operaţiile estetice la 20 de ani. Dacă există vreun complex ce poate fi rezolvat, mai ales că acum nu mai costă atît de mult.

- Tu ţi-ai dori să schimb la tine ceva, fizic?
- Mi-aş fi dorit să fiu mai înaltă, m-ar fi ajutat pe planşă, dar acest lucru nu se rezolvă cu operaţii estetice.

Împreună de nouă ani
Loredana şi Bogdan (foto jos) s-au căsătorit în luna mai, după o relaţie de 9 ani. "L-am întîlnit la nişte prieteni, au văzut ei că era ceva şi ne-au făcut să ne întîlnim din nou". Loredana este singura spadasină din echipă legitimată la CSM Craiova, restul fiind ale clubului Steaua. Pînă acum, Loredana se antrena la Craiova, dar pentru că Bogdan şi-a găsit un loc de muncă în Bucureşti, ea se va muta în Capitală. Obişnuită cu liniştea din Craiova, ea spune că nu se împacă deloc cu traficul şi că preferă să meargă cu metroul.

Vezi mai jos o galerie foto din magazinele DIKA şi ADV de pe Bulevardul Magheru!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
lysergide
lysergide  •  25 Noiembrie 2011, 15:08

Asta da pasiune.Ea si inca 99,99% din femei au aceasta pasiune.Respect pentru performanta.

wicked_me
wicked_me  •  25 Noiembrie 2011, 09:27

Si eu care ma asteptam sa colectioneze timbre...

crazyloop89
crazyloop89  •  25 Noiembrie 2011, 01:03

SEMNEAZA PETITIA VREM GSP TV: www.petitieonline.com/vrem_gsp_tv

Vezi toate comentariile (3)
Comentează