ALTELE  ·  CM ȘAH

Magnus Carlsen - Fabiano Caruana » Finala CM de Șah va fi decisă în tie-break! Scorul aiuritor la care s-a terminat duelul clasic

Foto via theguardian.com
Foto via theguardian.com

Articol de — Marti, 27 Noiembrie 2018

Un meci de uitat pentru Magnus Carlsen și americanul Fabiano Caruana. Norvegianul ar fi putut tranșa soarta finalei Campionatului Mondial de Șah, după 18 zile de joc și 12 meciuri disputate, dar scorul a rămas 6-6, după 12 remize consecutive!

Prin urmare, finala va fi decisă în cadrul unor ultime meciuri de tie-break care vor conține, treptat, jocuri rapide, meciuri blitz, precum și jocul ”Armageddon”. Mai multe detalii aici.

”Un rezultat șocant”

Desfășurarea celei de-a 12-a partide dintre campionul en-titre Magnus Carlsen și challengerul american Fabiano Caruana e considerată de presa mondială drept ”un rezultat șocant”.

Asta deoarece Carlsen a avut un mare avantaj în timpul jocului și a fost aproape de victorie, însă Caruana a echilibrat situația și a reușit să obțină un nou rezultat de egalitate.

”Nu a fost necesar să merg la maxim. Îmi doream o poziție complet sigură în joc, de unde să pot pune presiune. Dacă o remiză nu ar fi fost un rezultat satisfăcător, evident că aș fi avut o abordare diferită”, s-a apărat Carlsen.

”Carlsen nu mai este favorit”

Abordarea lui Magnus Carlsen l-a dezamăgit și Garri Kasparov, fost mare maestru în șah. El a comentat rezultatul pe Twitter: ”În lumina șocantului rezultat de egalitate obținut după ce Magnus s-a aflat într-o poziție superioară pe parcursul majorității jocului, îmi reconsider afirmația că ar fi favorit în jocurile rapide. Tiebreakul solicită nervi tari, iar el pare că începe să îi piardă”.

Surprins de egalitate

Pe de altă parte, Caruana s-a declarat surprins de rezultat. ”Nu cred că pot fi mai bun decât în momentul în care am făcut mișcarea 31. Am făcut câteva mutări periculoase, dar cel puțin am trecut peste momentele dificile”. Fabiano Caruana are acum șansa de a deveni al doilea american care cucerește titlul de campion mondial, după Bobby Fischer, în 1972.

Citește și: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana 4½-4½ » "Am comis-o!" » Accidentat la ochi de un jurnalist, Magnus Carlsen a ratat o ocazie istorică în finala CM: nu s-a întâmplat niciodată în 132 de ani de șah!

Comentarii (4)

merace  •  27 Noiembrie 2018, 23:19
Postat de Vlad Hartea pe 27 Noiembrie 2018, 18:44

De ce “fostul mare maestru” Garry Kasparov ?? Daca ai ajuns mare maestru in sah, ramai cu aceasta titulatura toata viata !! Bogdan Fechita......la ce sporturi te mai pricepi ??

Asa este. Kasparov este fost campion mondial la sah, dar Mare Maestru in Sah ramane pe viata.

merace  •  27 Noiembrie 2018, 23:17

Iubitorii sahului pot vedea toate partidele meciului la https://www.chess.com/article/view/world-chess-championship-2018-carlsen-caruana#results

Teo Stemate  •  27 Noiembrie 2018, 23:01

"with more time" nu înseamnă "pe parcursul majorităţii jocului" nici la fotbal; e cel puţin bizar că încercaţi să scrieţi "cronici" la un sport la care e evident că nu vă pricepeţi. Nu e prima oară când văd traduceri aiurite, aveţi mare grijă, să traduceţi termeni din şah e mai delicat decât dacă aţi traduce un manual tehnic. Kasparov are dreptate să fie dezamăgit de Carlsen, care a propus remiză la mutarea 31, deşi avea mai mult timp decât Caruana, pentru că, pur şi simplu, mutase mai repede şi mai bine, până atunci. Caruana ar fi avut nevoie de 8-9 mutări ca să echilibreze timpul, deci ar fi putut să intre uşor în criză de timp. Asta e şi logica "reconsiderării" lui Carlsen ca favorit la jocurile de şah rapid: dacă a propus remiză în poziţie mai bună şi cu timp mai bun, e greu de crezut că va avea nervii destul de tari ca să câştige la rapid sau blitz. Ceea ce rămâne de văzut, mâine.

Vezi toate comentariile (4)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
10:55 Tenis

Roland Garros

Eurosport
12:00 Tenis, WTA

Turneul din Strasbourg

Digi 2
14:35 Ciclism

Turul Italiei

Eurosport
18:30 Fotbal, Liga 1

Hermannstadt - Botoșani

Digi 1, Telekom 1, Look
18:45 Tenis, ATP

Turneul din Geneva

Eurosport
20:30 Fotbal, Liga 2

Universitatea Cluj - Sportul Snagov

Digi 1, Telekom 1, Look
Program TV complet

Liga 1

Play-off