SPORTURI  »  ALTELE  »  MESAJ

Ministrul Eduard Novak a scos expresia „toate inimile României” din mesajul în maghiară în care-l felicita pe David Popovici! Cu ce a înlocuit + Apărare penibilă la TV: „Nu eu postez”

Articol de GSP - Publicat marti, 21 iunie 2022 11:20 / Actualizat marti, 21 iunie 2022 14:21

Performanța lui David Popovici (17 ani), care a cucerit medalia de aur la proba de 200 m liber la Campionatele Mondial de Natație, i-a adus acestuia o mulțime de mesaje de felicitare. 

Printre cei care i-au trimis mesaje lui Popovici se numără și Eduard Novak, ministrul Sportului. Acesta a postat un mesaj pe Facebook, atât în română, cât și în maghiară, așa cum face orice postaere oficială din postura de Ministru al Sportului. Totuși, un fost jurnalist a observat că textul în română diferă de cel în maghiară. 

Ce salariu lunar primește David Popovici » Cu cât îl plătește CS Dinamo
ÎNOT
Ce salariu lunar primește David Popovici » Cu cât îl plătește CS Dinamo

Ministrul Novak a scos expresia „toate inimile României” din mesajul în maghiară pentru David Popovici

Fostul jurnalist sportiv Florin Gongu a remarcat o diferență între cele două mesaje postate de ministrul Novak, etnic maghiar, numit în Guvern din partea UDMR.

Concret, în limba maghiară sintagma „Toate inimile României au bătut azi” s-a transformat în „Toate gândurile noastre i-au dat putere azi”.

Fenomenal acest sportiv! Toate inimile României au bătut azi în pieptul lui și i-au dat putere! David Popovici este primul nostru campion mondial de seniori, într-o probă masculină, cu un nou record, de 1:43.21 min. I-am transmis felicitările mele și cât de mândri suntem de el! Mulțumim, David! Felicitări, abia ai început să scrii istorie în natație! Mai ai înainte multe pagini de glorie. Felicitări și celor care îți sunt aproape și te ajută să zbori! 
- mesajul lui Eduard Novak în limba română 

Acest sportiv este fenomenal! Toate gândurile noastre i-au dat putere azi. David Popovici este primul nostru campion mondial la seniori, într-o probă masculină, cu un record de de 1:43.21. Îl felicit și îi transmit cât de mândru sunt de el. Îți mulțumesc, David! Felicitări. Abia ai început să scrii istorie în natație! Mai ai în față multe momente de glorie. Felicitări și celor care îți sunt aproape și care te ajută să zbori
– mesajul în maghiară postat de Eduard Novak
 

Ministrul Eduard Novak a scos expresia „toate inimile României” din mesajul în maghiară în care-l felicita pe David Popovici! Cu ce a înlocuit + Apărare penibilă la TV: „Nu eu postez”
Postarea lui Eduard Carol Novak, ministrul Sportului în România

Cum a reacționat Eduard Novak: „Nu eu postez”

Într-o intervenție în această dimineață, Novak a încercat să explice mesajul și s-a apărat spunând că nu el postează pe contul său oficial de Facebook.

„Nu eu postez, nu eu traduc. Cine a tradus a considerat că sună mai bine așa. Eu nu am ce comenta. Maghiara nu se traduce cuvânt cu cuvânt. Nu mai speculați pentru că nu are sens”, a spus Eduard Novak la ProArena.

foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
+17 FOTO

A felicitat echipele din Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe pentru calificarea în finalele de Cupa României. Nu și pe Voluntari!

Eduard Novak, ministrul Sportului din România, a lăudat fotbaliștii din Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe pentru calificarea în finalele Cupei Elitelor U19, respectiv Cupei României la seniori. Nu și pe cei de la FC Voluntari, adversara covăsnenilor în ultimul act.

În după-amiaza zilei în care aveau loc finalele Cupei Elitelor U19, respectiv Cupei României, Eduard Novak, ministrul Sportului, a publicat pe contul oficial de Facebook un mesaj în care laudă fotbaliștii a 3 dintre cele 4 echipe implicate. În ultimul act din Cupa Elitelor U19 se înfruntau Csikszereda și Sepsi OSK, în vreme ce finala Cupei României s-a disputat între Sepsi OSK și FC Voluntari. Ilfovenii sunt singurii care nu s-au bucurat de felicitările ministrului.

Moment penibil în direct la TV » A refuzat să recite versurile imnului României

Eduard Novak, ministrul Sportului, nu a vrut să recite versurile imnului României, „Deșteaptă-te, române”. Totul s-a petrecut în direct, în cadrul emisiunii „Selectiv”, de la B1.

Eduard Novak a fost invitat să comenteze scandalul de la Campionatul Mondial de hochei. La un momentat dat, Dan Bucura, moderatorul emisiunii „Selectiv”, i-a propus lui Novak să recite împreună imnul „Deșteaptă-te, române”: „O să încep eu, continuați dumneavoastră”. 

Când i-a venit rândul, ministrul s-a blocat și a preferat să zâmbească, într-un moment stânjenitor de tăcere. Bucura a terminat prima strofă, moment în care Novak a încuviințat din cap și s-a rezumat la a spune „Da, da”.

VIDEO Camelia Potec a explicat la GSP Live cheia succesului lui David Popovici: „A dat peste cap multe lucruri care erau împământenite în sportul nostru”

Citește și: 

Camelia Potec a explicat la GSP Live cheia succesului lui David Popovici: „A dat peste cap multe lucruri care erau împământenite în sportul nostru”

„Mâncam de pe jos, aduceam gândaci prin casă" » 5 lucruri inedite despre puștiul-fenomen David Popovici: de ce i se spune „Micul Google”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (59)
nicusor6254
nicusor6254  •  22 Iunie 2022, 08:19

Dacă nu e român, nu simte românește, pentru el e mai greu să înțeleagă românește. Despre asta este vorba. Adevărul este ca în funcții publice de conducere și administrative ar trebui puși cât mai mulți români. Altfel ne întâlnim cu cazuri cât mai dese ca ale acestui individ. De asta este bine sa avem grijă pe cine votăm... Altfel culegem ce am semănat ????

Cripure
Cripure  •  22 Iunie 2022, 00:59

Daca era putin mai inteligent domnul ministru posta in limba romana ceea ce a postat in maghiara. Si atunci nu ar fi fost nici o problema. Oricum este o minciuna ca ''toate inimile Romaniei'' au batut pentru David. Unora (mai ales etnicilor unguri) le este indiferenta performanta baiatului daca nu cumva chiar le pare rau. Problema politicienilor de etnie maghiara este ca folosec fiecare prilej ca sa ne aminteasca ceea ce stim de mult: ca ei nu sunt romani si ca inimile lor bat pentru Budapesta si nu pentru Bucuresti. I-as intelege daca ar face lucrul acesta discret si nu ostentativ. Este o chestiune de bun simt domnilor din UDMR.

alexh
alexh  •  21 Iunie 2022, 22:18
Postat de alexh pe 21 Iunie 2022, 21:38

Nu deranjează pe nimeni o felicitare in ungurește. A deranjat faptul că expresia "toate inimile României" a fost înlocuită cu "gândurile noastre". Să scrieți cuvântul "România", pentru voi este un supliciu. Și mai treci pe la școală. Și eu sunt minoritar(ca și tine, aceeași etnie). Doar că la gramatica limbii române aveam 10. Rareori 9. Când te adresezi unui necunoscut(pe net majoritatea suntem necunoscuți unii altora) nu-i zici "mă". Nu te mai ambala, face rău la sănătate.

Mesajul acesta este pentru luisharcsa.

Vezi toate comentariile (59)
Comentează