SPORTURI  »  ALTELE  »  INVESTIGAȚIE

EXCLUSIV Noi nereguli în judo: cheltuieli fictive și salarii umflate » Rețete Cozmin Gușă - MTS - ANAF sau cum să acoperi o pungășie de 500.000 de euro

În spatele luptelor de pe tatami, conducerile FRJ au făcut să se evapore sute de mii de euro din vistieria Federației // FOTO: GSP
În spatele luptelor de pe tatami, conducerile FRJ au făcut să se evapore sute de mii de euro din vistieria Federației // FOTO: GSP

Articol de - Publicat miercuri, 03 aprilie 2019 10:42

Azi e Adunarea Generală la federația de judo. Nu apare însă nicio vorbă pe ordinea de zi despre jumătatea de milion de euro care ar trebui recuperată de la foști angajați ori returnată către stat din fonduri proprii, așa cum prevede un exploziv raport ANAF finalizat în decembrie 2017.

În vara lui 2017, o expertiză contabilă extrajudiciară efectuată la Federația Română de Judo scotea la iveală modul în care din conturile instituției s-a scurs în mod ilegal peste jumătate de milion de euro în perioada 2011-2015, sub mandatele președinților Eduard Doandeș și Doru Sapta. Ulterior, la finalul lui 2017, un control ANAF confirma datele inițiale: 550.000 de euro devalizați de la FRJ.

Fiscul trasa și termene între 30 și 90 de zile pentru recuperarea banilor, cu indicarea responsabililor pentru recuperarea sumelor: Adunarea Generală FRJ, Comitetul Director și actualul președinte, Cozmin Gușă.

Cheltuieli fictive și salarii umflate

Schema indicată de ANAF:

  •   FRJ nu a înregistrat în contabilitate venituri încasate cu chitanțe la nivelul a 95.093 euro și 33.896 lei. Per total, circa 102.650 euro.
    VINOVAT: Daniela Grozavu, fosta contabilă-șefă
  •  FRJ a înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive de 940.473,07 lei. Circa 209.000 euro.
    VINOVAT: Daniela Grozavu, fosta contabilă-șefă
  •  Prejudiciu din fonduri publice, sub forma lipsei documentelor sau a cheltuielilor fără acte justificative, în valoare de 878.669,09 lei. Circa 195.300 euro.
    VINOVAT: FRJ. Trebuie să returneze întreaga sumă la bugetul de stat.
  •  Ex-președintele FRJ, Doru Sapta, (noiembrie 2013-octombrie 2015) și-a acordat un salariu brut de 12.747 lei pe lună, fără să existe aprobare din partea Comitetului Director. Pe întregul mandat au rezultat 186.163 lei. Circa 41.400 euro.
    VINOVAT: Doru Sapta, ex-președinte FRJ
  •  Inexistența sumei indicate de FRJ la înființare ca valoare a patrimoniului: 22.574,26 lei. Circa 5.000 euro.
    VINOVAT: FRJ. Trebuie să verse în contul federației capitalul social.
    "Trag de timp ca să se prescrie"

"Trag de timp ca să se prescrie"

Procedurile de recuperare a banilor arată însă ca și cum actuala conducere a FRJ, braț la braț cu MTS și, paradoxal, ANAF, ar lucra mai degrabă în complicitate ca să acopere pungășiile decât să le regleze. Exemplul cel mai frapant vine dinspre suma de aproape 200.000 de euro care ar trebui returnată către stat, prin ministerul condus acum de Bogdan Matei.

Gușă susține că FRJ ar fi contestat suma la ANAF și încă așteaptă răspunsul: "Nu e vina noastră că nu s-a soluționat într-un an. Așa lucrează statul lui Dragnea". ANAF, prin Direcția Regională București, refuză să ofere orice detalii pe marginea subiectului, invocând secretul fiscal în decembrie 2018, într-un răspuns oficial trimis ziarului, semnat de directorul general Nicolae Cristian.

Iar actualul șef MTS pretinde că habar n-are despre grozăvia de la FRJ, la fel cum se eschivase și predecesorul său, Marius Dunca. Asta deși Gușă a punctat în repetate rânduri că raportul ANAF ar fi fost livrat de FRJ la MTS pentru punere în temă.

"Toți trag de timp pentru a interveni prescripția și a dispărea obligativitatea returnării banilor. Iar ANAF pe de o parte a constat prejudiciul, pe de altă parte stă cu mâinile încrucișate în fața evidenței. Bine că-i ia de păr pe buticarii care vând gogoși în colțul străzii și-i execută pentru o sută de lei!", explică o sursă GSP.

Scut în jurul contabilei-jolly joker

Un alt exemplu vine dinspre fosta contabilă Daniela Grozavu, de la care ar trebui recuperați circa 310.000 euro. Gușă pretinde că federația ar fi deschis acțiune judiciară împotriva femeii, dar pe niciunul dintre portalurile instanțelor bucureștene nu apare vreun litigiu FRJ - Grozavu!

"E explicabil, pentru că doamna este cheia tuturor mașinațiunilor. Ea i-ar putea înfunda definitiv pe Sapta și Doandeș, oamenii protejați, de fapt, de supervizorul secret de la Budapesta, președintele federației internaționale, Marius Vizer. El i-a dat și îi dă în continuare binecuvântarea inclusiv lui Gușă", arată aceleași surse GSP.

Proces doar pentru mizilicul de la Sapta
Singurul demers palpabil efectuat de FRJ ar fi procesul intentat fostului președinte Doru Sapta, de la care ar trebui să recupereze 41.400 euro rezultați dintr-un salariu umflat la federație, fără aprobarea Comitetului Director. Dosarul 10976/300/2018, aflat pe rolul Judecătoriei Sector 2, se află în faza de pronunțare, după două amânări consecutive. Verdictul ar urma să se anunțe pe data de 16 aprilie

"Cei care au comis un astfel de prejudiciu se află în zona penalului și vom sesiza autoritățile. Nu mă tem însă de blocarea finanțării, pentru că interesul e să recuperăm sumele, nu să blocăm activitatea unei federații"
Cozmin Gușă, ianuarie 2018

Elemente din raptul de la FRJ

  • - decontări de mii de euro pe produse de protocol premium, cu destinație necunoscută: marfă "Louis Vuitton", vinuri și parfumuri fine, seturi de birou, genți de laptop;
  • - peste 115.000 euro reieșiți din deconturi duble sau plăți nejustificate cu documente;
  • - mii de euro decontați pe numele ex-președintelui Doandeș pentru deplasări multiple către Malta din București, Geneva, Budapesta, Viena sau Nisa: suspiciuni că drumurile erau legate de business-urile lui Doandeș, care e președintele Camerei de Comerț România-Malta;
  • - sume de mii de euro decontate pe protocoale fictive cu "sponsori" FRJ, neindicați punctual în documente;
  • - vacanțe, călătorii sau cazări decontate de FRJ pentru amici sau angajați ai foștilor președinți Doandeș și Sapta. Destinații: Cuba, Emirate, Italia, Irlanda, Malta, Rusia, Franța

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
bazinga
bazinga  •  03 Aprilie 2019, 12:24

Ce mizerie grotesca.....Hoti peste tot!Poporul roman,cel binecuvantat de Dumnezeu cu multa ticalosie si nemernicie!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează