SPORTURI  »  ALTELE  »  DOPAJ

O fostă campioană olimpică, suspendată pe viață! A inițiat și susținut dopajul

Agafia Constantin împreună cu soțul său, Ionel, antrenor federal și mâna dreaptă a președintelui FRKC, Ion Bârlădeanu +3   FOTO
Agafia Constantin împreună cu soțul său, Ionel, antrenor federal și mâna dreaptă a președintelui FRKC, Ion Bârlădeanu

Articol de - Publicat vineri, 28 decembrie 2018 15:54

Fosta campioană olimpică la kaiac Agafia Constantin, 63 ani, aur la Los Angeles '84 în echipajul de patru fete, a primit sancțiunea maximă din partea ANAD pentru inițierea și susținerea dopajului cu meldonium în cazul unei sportive minore la ora incidentului, Diana Niculcea.

Cazul a ajuns pe agenda Agenției în urma unei anchete a Gazetei.

Scandalul dopajului cu meldonium, care a izbit kaiacul românesc la începutul lui 2016, inclusiv cu interdicția de a participa la JO de la Rio, face victime și la ora actuală. Ultimul nume căzut pe "altarul" substanțelor interzise e cel al antrenoarei Agafia Constantin, fostă campioană olimpică la Los Angeles 1984 în proba de 500m, echipaj de patru fete.

În vârstă de 63 de ani, actuala soție a directorului federal Ionel Constantin a fost suspendată pe viață de ANAD! Decizia s-a dat încă din 11 septembrie, dar a rămas ca un fel de secret, deslușit abia din rapoarte ale Agenției Mondiale, care, pe final de an, a centralizat cele mai recente sancțiuni la nivel global.

"27 fiole intravenos în ianuarie și februarie 2016"

Capul Agafiei Constantin a picat în urma unui caz redeschis și prezentat pe larg de Gazetă la începutul lui 2017. O fostă junioară de lot național, Diana Niculcea, 20 de ani, a povestit cum, la îndemnul și sub supravegherea antrenoarei, a urmat o cură cu Ripronat, un medicament care conținea și meldonium. Era încă minoră la momentul aplicării tratamentului: "Am făcut 15 fiole intravenos în ianuarie 2016 și alte 12 în februarie".

Niculcea mai relata: "La începutul lui martie, după ce a explodat cazul Șarapova, antrenoarea m-a chemat în cameră și mi-a zis că am făcut meldoniumul fără să știm că e nelegal. Totul pe acest subiect am discutat mereu numai între patru ochi. Era foarte sigură că nu va ieși nimic la un eventual control, pentru că folosisem o cantitate mică".

1
+4 FOTO
Diana Niculcea a făcut kaiac timp de 7 ani, mulți petrecuți la loturile naționale juvenile

"Am mințit inițial la ANAD ca să nu-i fac rău antrenoarei"

Sportiva avea să fie însă depistată în urma unui test efectuat la Cupa României: "Am plecat din cantonament înainte să apară verdictul oficial, fiindcă se știa că va veni o informație nasoală.

Antrenoarea mi-a spus direct atunci: «Hai, fă-te nevăzută!». A vrut să se pună la adăpost. Mi-a sugerat să spunem că am renunțat la competiții și am plecat acasă ca să mă pregătesc pentru bac. Mi-a explicat că nu se va afla nimic, se va închide cazul și o să rămână doar în federație. A fost îngrozitor! M-am simțit ca un nimeni! Adică am muncit pe rupte un an pentru Europene și Mondiale, iar tu îmi ceri să mă fac nevăzută, în condițiile în care am intrat în acest rahat dintr-o gafă făcută de tine?!".

Povestea apoi cum s-a încercat inițial mușamalizarea cazului la ANAD: "Am dat o declarație falsă, în scris, și am precizat în mod eronat că am luat pastile în decembrie 2015, când meldoniumul nu era încă interzis. N-a fost așa. Au existat și presiuni asupra mea în acest sens, iar eu sunt mai miloasă de felul meu. Am zis atunci să nu fac un rău oamenilor.

Am mințit la ANAD și am ascuns cine mi-a dat substanța, cum am procedat și în ce perioadă, spre binele antrenoarei, gândindu-mă însă și la mine în acel moment, fiindcă voiam să mai continui sportul. Dar pentru cine să fii bun, până la urmă? Am muncit degeaba, iar la binele meu s-a gândit cineva? Agafia Constantin m-a sunat o singură dată în acea perioadă să mă sfătuiască să nu spun nimănui ce s-a întâmplat, pentru că voi scăpa și mă voi întoarce în barcă".


După ce a renunțat la sport, Diana s-a căsătorit cu Alex și și-a descoperit o nouă pasiune: expedițiile off-road cu mașini de teren

"Sportivii sunt bătaia de joc a unor conducători și tehnicieni!"

Urmând scenariul de culise, Niculcea a ieșit atunci nevinovată în ancheta ANAD, dar s-a înfuriat când a observat reacțiile celor pe care-i salvase prin depoziția sa trucată: "Când federația și antrenoarea s-au văzut cu sacii în căruță, Agafia Constantin mi-a transmis că ar fi bine să mă reapuc de kaiac. «Uite, îți facem și un favor! Te promovăm la lotul de tineret».

Ei, nu mai spune?? Ce favor era ăsta când eu oricum intram în lotul de tineret, pe munca mea, fără doar și poate?! Când am văzut câtă ipocrizie și nepăsare există, am hotărât să renunț definitiv la sport. Au scuipat, pur și simplu, pe mine! Nu mai merita să rămân în kaiac, de unde am însă și multe amintiri frumoase. Dar mi-e milă de sportivi, care sunt bătaia de joc a unor conducători și antrenori!".

Dosar redeschis după un interviu în Gazetă

Ulterior, Diana Niculcea a dezvăluit în Gazetă desfășurarea reală a evenimentelor, iar ANAD a redeschis dosarul, soluționat cu verdicte aspre: 4 ani de suspendare (cu 2 ani de înghețare a pedepsei) pentru sportivă și suspendare pe viață în cazul antrenoarei.

O sancțiune însă formală în cazul lui Niculcea, care a renunțat la sport încă din 2016. Ambele pedepse sunt acum definitive prin faptul că nu au fost atacate cu apel în termen, susține ANAD.

O fostă junioară de lot național la kaiac dezvăluie cum au încercat antrenorii și Federația să acopere cazul său de dopaj cu meldonium: ”M-au scuipat ca pe un nimeni”

Ce se întâmplă cu renta?

MTS a fost informat despre sancțiunea aplicată Agafiei Constantin de către ANAD. Iar ministerul are acum pe masă un cartof fierbinte: îi menține sau îi taie antrenoarei renta viageră de care Constantin beneficiază în urma medaliei de aur de la Los Angeles 1984? În prezent pensionară, Agafia Constantin beneficiază de circa 1.000 de euro pe lună ca rentă viageră, conform informațiilor existente pe portalul MTS-ului.

"Mă așteptam la o asemenea sancțiune în cazul antrenoarei, dar nu știu cât de mult o mai afectează. Are o vârstă la care nu cred că-i mai ardea de antrenorat. Și ce să mai zici când a avut tupeul ca, știind ce-a făcut, să-i premieze ea pe sportivi la un campionat din acest an?"
Diana Niculcea, fostă kaiacistă

Citește și:

EXCLUSIV Suspendări de peste 25 de ani pentru lotul de kaiac canoe, în scandalul de dopaj!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
alegsandru
alegsandru  •  29 Decembrie 2018, 13:25

Nu vreti, komisarilor sa faceti o ancheta si despre Sirena Williams? Da, stiu...nu este din Romania si bla bla bla. Dar macar niste supozitii ? Voi lucrati cu probe, nu supozitii. Va arde Ringierul pe limba cu fierul de calcat daca insinuati ceva despre fata de culoare, supraponderala, proaspat mamica.

peluza
peluza  •  28 Decembrie 2018, 20:23

Cat despre doamna, mi se pare ca este batjocorita! HAI ROMANIA! SI BRAVO!

peluza
peluza  •  28 Decembrie 2018, 20:20
Postat de vlad_fcbh pe 28 Decembrie 2018, 17:25

Treaba asta cu renta viagera mi se pare o prostie, adica ii dai la tanti aia 1000 euro pe luna pentru ca sta si nu face nimic, a obtinut acum 35 de ani in urma o medalie la olimpiada, inteleg ca a muncit pentru ea, dar sunt multi alti oameni care muncesc mult mai mult si nu primesc bani cazuti din cer ca tanti asta. Cu ce suntem noi restul romanilor mai fericiti ca nu stiu cine a castigat la nu stiu care editie a olimpiadei o medalie, cand in tara asta se moare de foame, sunt copii care se culca cu stomacul gol, iar la unii fosti sportivi le umpli buzunarele fara sa faca nimic.

Trebuie taiate rentele viagere, lasate niste rente viagere de bun simt si pentru urmatorii sportivi medaliati mai nimic.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează