SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

VIDEO Dragostea din barcă » Povestea de iubire dintre Maria Tivodariu și Florin Lehaci, componenți ai bărcilor de 8 plus 1 ale României, calificate la Tokyo

Cei doi îndrăgostiți într-un univers atât de familiar, al bărcilor de canotaj FOTO Raed Krishan
Cei doi îndrăgostiți într-un univers atât de familiar, al bărcilor de canotaj FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 17 iunie 2021 14:38 / Actualizat joi, 17 iunie 2021 17:02

La 21 de ani, Maria Tivodariu și Florin Lehaci trăiesc o frumoasă poveste de dragoste. ”Cantonamentele trec mai ușor în cuplu”, spun cei doi îndrăgostiți

Amândoi vin din inima Bucovinei. Maria Tivodariu s-a născut la Cîmpulung Moldovenesc, în Suceava, iar Florin Lehaci este din Plutonița, județul Suceava. Între ei e diferență de trei luni, Florin fiind cel mare. S-au cunoscut însă la Complexul Olimpic de la Izvorani, când au ajuns în cantonament cu loturile naționale, în 2017. 

"De fapt, prima oară, ne-am văzut la Iași, la un concurs. Dar tu erai cu ale tale, eu cu ale mele", îi spune Florin iubitei sale. "Noi am fost prieteni foarte buni dintotdeauna. Fiind apropiați ca vârstă, a fost o chestie naturală. Știți cum e, dintr-o prietenie, e foarte ușor să avansezi. Cumva aveam același cerc de prieteni și ieșeam mereu împreună", explică și Maria.

Florin a ajuns în canotaj datorită surorii sale mai mari, dubla campioană mondială din barca de dublu vâsle categorie ușoară, Ionela Lehaci-Cozmiuc. "Pot spune că ea a fost selecționerul meu. Eram foarte entuziasmat de medaliile pe care le aducea acasă. Toată lumea o lăuda, era în centrul atenției mereu. Mi-am zis atunci: «Dar ce, eu nu pot?» Și am plecat la Orșova, la Centrul Național. După două săptămâni îmi doream să mă întorc acasă, dar tot ea m-a convins să rămân. Mai cu forța, până la urmă am rămas", povestește Florin.

"Ochii dulci" de la Trakai

Dragostea din barcă » Povestea de iubire dintre Maria Tivodariu și Florin Lehaci, componenți ai bărcilor de 8 plus 1 ale României, calificate la Tokyo
Maria și Florin într-un moment tandru

Drumurile lor s-au intersectat mereu. Florin a crescut la Orșova, Maria a ajuns prima în baza de la Snagov. În 2017, la Mondialul de junioare de la Trakai (Lituania), amândoi s-au întors cu medalie la gât. Maria a câștigat titlul mondial în barca de doi rame, alături de Adriana Ailincăi. Florin a ieșit doar vicecampion mondial, în aceeași barcă, dar cu Ștefan Berariu. S-au bucurat pentru reușita celuilalt, și-au făcut ochi dulci, dar încă nu era nimic "oficial".

În următorul an, au mers împreună la Mondialul de tineret de la Poznan. De această dată, amândoi s-au întors cu câte o medalie de argint. Maria a făcut echipă cu Mădălina Pascari, în dublu rame, iar Florin cu Dumitru Ciobîcă. Zi de zi în centrul de pregătire de la Snagov, relația lor s-a înfiripat. Maria a ajuns în lotul senioarelor, Florin a mai rămas la tineret, un an, dar titlul mondial de la Sarasota, din 2019, alături de Alexandru Ciobîcă, a fost biletul său de intrare în elită. În același an, Federația Internațională de Canotaj îi oferea titlul de "cel mai promitător tânăr canotor din lume".

Maria Tivodariu: "Avem pe umărul cui să plângem!"

Dragostea din barcă » Povestea de iubire dintre Maria Tivodariu și Florin Lehaci, componenți ai bărcilor de 8 plus 1 ale României, calificate la Tokyo
Maria Tivodariu (a 4-a de la stânga la dreapta), în barca de 8 plus 1, campioană europeană FOTO World Rowing

Relația celor doi e cât se poate de serioasă. Au fost acasă, la fiecare, au făcut cunoștință cu părinții celuilalt. "Ne înțelegem foarte bine. E mult mai ușor pentru că facem același sport. Dacă m-aș duce la o fată din afară să-i spun «N-am chef să ies azi, sunt foarte obosit», ea poate ar înțelege că n-am chef de ea. Sau invers, să ieșim la un film sau undeva în oraș. Așa, aici, în cantonament, ne știm unul altuia perioadele grele", spune Florin Lehaci. 

Maria îl completează. "Cel mai mult am apreciat lucrul acesta. Am fost patru luni în Italia, în pregătire. Cantonamentul ăla ar fi fost de zece oi mai greu dacă aș fi fost singură. Pregătirea fiind foarte grea, a fost mult stres acumulat, foarte multă presiune. Atunci simți că ai nevoie de cineva aproape de tine. Iar noi avem pe umărul cui să plângem".

Numără împreună zilele rămase până la Tokyo și sunt nerăbdători să intre în concurs. "Ne lipsesc emoțiile acelea de concurs. Ne motivează însă faptul că suntem acolo și ne dorim să fim cei mai buni", explică Florin. "Indiferent de locul ocupat, la final, vreau să pot spune că am dat totul, atât am putut", a adăugat canotorul.

Inima nu mai stă în piept când celălalt concurează

În dimineața concursurilor, se despart cu un sărut și-și urează baftă unul altuia. Maria povestește care sunt trăirile. "De când suntem împreună, eu am tras în mare parte în optul de fete, iar el în optul de băieți. Automat, cursa mea e înaintea cursei lui. La majoritatea competițiilor e așa un interval de jumătate de oră. După premiere, când a fost cazul, ne duceam să lăsăm barca și îi vedeam cursa lui la finiș, pe ecran. Am niște emoții, simți că inima o ia razna, îți sare din piept. La ultimul European, când au venit pe locul 2, mi s-a părut o veșnicie cursa. Pot spune clar că am mai mari emoții pentru el decât la cursa mea", povestește Maria Tivodariu.

"Vă dați seama ce trăiesc părinții noștri? Că ai mei au patru curse la care au emoții. Mai întâi la Marius Cozmiuc, cumnatul meu, apoi cursa Ionelei și la final cursele noastre. Și eu am emoții pentru ea. De obicei, ele urcă pe podium la competiții și ne dau atunci mai multă încredere. De altfel, contează enorm de mult ce rezultate obțin toate bărcile României. Te încarci cu energie atunci când vezi că alte echipaje au reușit. Îți dorești și tu să ajungi acolo", spune și Florin Lehaci.

3 medalii de aurcu barca de 8 plus 1, la senioare, a obținut Maria Tivodariu în carieră: Glasgow 2018, Poznan 2020 și Varese 2021

"E greu să excluzi canotajul din discuție atâta vreme cât amândoi suntem canotori și clar asta e viața noastră momentan. Avem planurile noastre și lucruri pe care dorim să le facem împreună pe viitor" 
Maria Tivodariu

"Este o presiune foarte mare înainte de Tokyo pentru că barca de 8 plus 1 a luat mai mereu medalie la Jocurile Olimpice. Ne-am antrenat însă bine, am muncit mult și suntem sigure pe noi. Ne respectăm adversarii și știm că vom avea parte de o concurență foarte, foarte puternică"
Maria Tivodariu

Ritualul de dinainte de curse

Dragostea din barcă » Povestea de iubire dintre Maria Tivodariu și Florin Lehaci, componenți ai bărcilor de 8 plus 1 ale României, calificate la Tokyo
Florin Lehaci (primul, stânga sus), cu echipajul României vicecampion european FOTO World Rowing

Florin și Maria au niște mici lucruri pe care le fac înaintea fiecărei curse. "Eu spun o rugăciune, fac o cruce mare și merg înainte", spune Florin. Maria e și ea religioasă, își spune o rugăciune în gând, apoi iese cu dreptul în față din cameră. "Îmi place faptul că noi avem concurs, de obicei, mai spre după-amiază. Și atunci în dimineața cursei facem un antrenament de patru kilometri. E ca o trezire pentru mine. Te simți bine când ești acolo cu toate fetele, în echipă. Ești mai concentrată, ești mai responsabilă. Îmi place mult senzația aia. Aaa, și mereu o sun pe mama înainte de cursă!", spune și Maria.

2 medalii de argintcu barca de 8 plus 1, la seniori, a câștigat Florin Lehaci; Poznan 2020 și Varese 2021

"Barca de 8 plus 1 a României se întoarce la Jocurile Olimpice după mulți ani. Mi-aș dori ca, pe lângă munca depusă și antrenamentele infernale, să avem și dramul acela de noroc sau binecuvântarea aceea la concurs. Orice echipă poate să câștige, așa cum orice echipă poate să nu prindă finala. Suntem foarte apropiați ca timp, ca valoare, ne dorim să facem cursa vieții la Tokyo" 
Florin Lehaci

"Ne dorim ca după Tokyo să avem parte de o vacanță frumoasă. Am stabilit și orașul, mergem la Paris. Să testăm terenul și pentru Jocurile Olimpice din 2024" 
Florin Lehaci

Crește delegația României » Bărcile de 8 plus 1, feminin și masculin, s-au calificat la Jocurile Olimpice!

UPDATE Încă un succes la canotaj! Barca feminină de 8 plus 1 și-a apărat titlul continental pentru al cincilea an la rând

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează