SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

video Primul aur, apoi argint la Europenele de canotaj! » Barca feminină de 4 rame, cursă superbă în fața campioanelor mondiale. Băieții de la 8 plus 1, la 5 sutimi de titlu

Articol de - Publicat sambata, 27 mai 2023 14:08 / Actualizat sambata, 27 mai 2023 19:24

În ziua 1 a finalelor de la Campionatele Europene găzduite de Bled, România a pornit excelent. Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu și Amalia Bereș au cucerit titlul continental la 4 rame

Prima finală de azi la Campionatele Europene de la Bled și prima medalie de aur a și sosit! 

Ora 13.22 Barca de 4 rame feminin, cu Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu și Amalia Bereș, a făcut o cursă fantastică, plecând rapid, apoi stabilindu-și un ritm susținut. Mult control din partea româncelor, care au avut răbdare. Nu s-au panicat atunci când britanicele, campioanele mondiale de la Racice 2022, au luat avans la jumătatea cursei.

Româncele, cu toată forța pe ultima bucată

Tricolorele au dat totul pe ultimii 500 de metri, avansând metru cu metru, și au trecut linia de sosire primele, cu 1,03 secunde în fața bărcii Marii Britanii! 

Un progres remarcabil față de anul trecut, când în componența Bereș, Iuliana Buhuș, Rusu, Bereș cucereau bronzul continental la München, și o revanșă după dezamăgirea de la Mondiale, când au terminat cursa pe locul 4.

Cel mai recent cucerise România titlul european în proba de 4 rame feminin în 2017, la Racice.

Argint pentru băieții de la 8 plus 1!

Ultima finală a zilei, cea de 8 plus 1 masculin, a fost și cea mai emoționantă, cu un finiș decis la un vârf de barcă. Doar 5 sutimi le-au lipsit tricolorilor pentru a cuceri aurul, însă britanicii au izbutit o împingere finală mai puternică și au trecut linia de sosire învingători. 

Primul aur, apoi argint la Europenele de canotaj! » Barca feminină de 4 rame, cursă superbă în fața campioanelor mondiale. Băieții de la 8 plus 1, la 5 sutimi de titlu
Barca masculină de 8 plus 1 în plin efort Foto Balint Czucz Photography

Barca românească a început puternic, cu un stroc ridicat, dar la jumătatea cursei alunecase pe locul 3. O poziție conservată și la borna de 1.500 m, moment în care au mărit ritmul. Porțiunea finală a cursei a fost ca de infarct, privită de pe margine, cu suspansul ținut cât mai sus. O clipă s-a crezut că tricolorii au putut duce până la capăt revenirea, dar nu a fost așa.

Canotorii au avut nevoie de câteva secunde pentru a-și recăpăta suflul și pentru a afla pe ce poziții au încheiat, finișul fiind unul extrem de strâns. Mihăiță Țigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Semciuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci și cârmaciul Adrian Munteanu au primit medaliile de argint, o reușită remarcabilă, mai ales că patru dintre sportivi trăseseră și mai devreme, în semifinalele de dublu rame și dublu vâsle. 

Anul trecut, la Munchen, barca de 8 nu a urcat pe podium, însă la Varese 2021 a luat tot argint, cea mai recentă distincție în această probă.

În a doua finală a zilei cu prezență tricoloră, barca de 4 vâsle masculin a sosit pe locul 5, în 5:47,48. Mihai Chiruță, Constantin Adam, Ioan Prundeanu și Marian Enache nu au putut face mai mult în fața adversarilor care au imprimat o cadență susținută. Titlul european a revenit echipajului Poloniei, care a trecut linia de sosire în 5:40, 24, urmat de cele ale Olandei și Italiei. 

Anul trecut, la Munchen, românii câștigau un bronz european istoric în această probă, în componența Chiruță, Ciprian Tudosă, Prundeanu, Enache.

Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan, în finală

Mai devreme, Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan încheiaseră pe locul secund prima semifinală de la dublu rame, parcurgând cei 2.000 de metri în 6:31,59. Înaintea lor au fost britanicii Oliver Wynne-Griffith și Thomas George, în 6:30,07. Românii au fost pe poziția de frunte doar la reperul de la jumătatea cursei. Primele trei bărci din fiecare semifinală s-au calificat în finala de duminică.

Ciprian Tudosă și Florin Arteni, în schimb, au trecut linia de sosire ai patrulea în a doua semifinală de la dublu vâsle, ratând la 1,43 secunde prezența în finala A.

Citește și: 

„Se face liniște, timpul se oprește” » Miriam Bulgaru, despre prima participare la Roland Garros și întâlnirea cu Alcaraz: „Sunt convinsă, voi face meciuri mari aici”
ROLAND GARROS
„Se face liniște, timpul se oprește” » Miriam Bulgaru, despre prima participare la Roland Garros și întâlnirea cu Alcaraz: „Sunt convinsă, voi face meciuri mari aici”
CSM București a încheiat sezonul neînvinsă: „Nu ne oprim aici”
Liga Florilor
CSM București a încheiat sezonul neînvinsă: „Nu ne oprim aici”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
omanbiik
omanbiik  •  27 Mai 2023, 15:27

Bravo,începutul a fost făcut, așteptăm cu speranță încă câteva medalii

Vezi toate comentariile (1)
Comentează