SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

România nu a avut nici un echipaj calificat în finală! » Elisabeta Lipă: ”Nu mai sîntem ceea ce am fost!”

Barca de 8 plus 1 a României a terminat pe 7 din 10 la Aiguebelette // Foto: world rowing
Barca de 8 plus 1 a României a terminat pe 7 din 10 la Aiguebelette // Foto: world rowing

Articol de - Publicat luni, 07 septembrie 2015 00:00

Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Canotaj, explică rezultatele slabe de la Mondialul din Franța.

Cea mai medaliată barcă din istoria canotajului românesc, barca feminină de 8 plus 1, nu a reușit să prindă finala A și a ratat și calificarea directă la Jocurile Olimpice de anul viitor.

Față de anul trecut, cînd România a terminat pe locul 4, barca de 8 plus 1 a pierdut acum trei locuri, fiind învinsă de echipe în fața cărora, acum un an, "tricolorele" terminau la mai mult de o barcă distanță în față!

Președinta FR de Canotaj, Elisabeta Lipă, spune că, ne place sau nu, România nu mai e o forță în canotaj.

- Doamna Lipă, cum vă explicați rezultatele de la acest Campionat Mondial?
- Dacă aș avea o explicație, aș spune clar. Aici e de vină antrenorul, aici președintele, aici fetele. Dar nu e așa simplu. Oricum, ne place sau nu să recunoaștem, canotajul românesc nu mai este ceea ce a fost, la fel cum și sportul românesc nu mai e ceea ce era odată.

- Dar chiar să nu reușim să ne calificăm în nici o finală?!
- Da, așa am ajuns! Ne dorim și eu îmi doresc, dar asta e generația care este! Noi avem omul și locul la lot, nu mai există concurență, nu mai avem antrenori. Am avut școală de canotaj, acum trebuie să învățăm de la alții!

- Cum vă explicați că anul trecut devansam echipe precum Rusia, Olanda, Marea Britanie, iar acum am pierdut duelul cu ele? În condițiile în care oamenii din bărci nu s-au schimbat!
- Pentru că ele au condiții mult mai bune de pregătire. Ce să spun, că noi nu avem nici doctor la lot? Că Rusia a adus un antrenor canadian, că Marea Britanie e o superputere, care are de o sută de ori mai mulți canotori decît noi?

- Dumneavoastră de ce nu aduceți un antrenor străin la lot? COSR a declarat că v-ar sprijini financiar.
- Pentru că nu poți schimba antrenorul la jumătatea ciclului de pregătire. Eu nu spun că antrenorii nu sînt vinovați, dar trebuie să vedem și ce condiții au, ce oameni au!

- Credeți că barca de 8 plus 1 se va califica la Jocurile Olimpice?
- Problema nu e că se va califica. Eu îmi doresc să ia medalie la Rio, nu să se califice! Vreau să lupt cu marile puteri, dar singură nu pot. M-am săturat să aud că COSR ne este alături, că federațiile nu vor să ceară ajutor. Ba venim, dar ce se poate face cu o indemnizație de 1.000 de lei pe lună la sportivi, cu condițiile de recuperare de care dispunem? Noi dăm cu alifie, facem un masaj și gata recuperarea!

Regres enorm după plecarea lui Mircea Roman

Federația Română de Canotaj l-a schimbat pe antrenorul coordonator al lotului olimpic, după Mondialul de anul trecut. Mircea Roman, cel care pregătea lotul feminin din 2002, cîștigînd între altele 4 titluri olimpice, a fost schimbat cu Cristian Maliș, un tehnician care a avut rezultate foarte bune la juniori, la Centrul de la Orșova. Numai că la seniori lucrurile nu au stat deloc bine. Dacă anul trecut, la Mondiale, România se califica în două finale, iar la Europene cîștiga un aur și un argint, anul acesta, "tricolorele" nu au prins nici o finală la Mondiale, iar la Europene au luat două bronzuri.

tabele canotaj

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
ravenpaladin
ravenpaladin  •  07 Septembrie 2015, 09:17

Dna.Lipa a fost o sportiva mare......pacat ,ca presedinte de de federatie si de club(Dinamo),nu are pregatirea necesara .

Vezi toate comentariile (1)
Comentează