SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH

Anchetă după acuzațiile lui Magnus Carlsen » Ce plan are Federația Internațională

Magnus Carlsen // foto: Imago
Magnus Carlsen // foto: Imago

Articol de GSP - Publicat sambata, 01 octombrie 2022 12:13 / Actualizat sambata, 01 octombrie 2022 12:28

Federaţia internaţională de șah a anunţat investigarea acuzaţiilor de înşelăciune lansate de cvintuplul campion mondial Magnus Carlsen împotriva tânărului american Hans Niemann, 19 ani.

Trei membri ai Comitetului Fair Play al FIDE vor "forma un grup de anchetă" şi pot "consulta experţi externi, dacă este necesar" pentru a clarifica situația. 

Norvegianul, 31 de ani, s-a retras de la Cupa Sinquefield din SUA, pe 4 septembrie, sugerând că adversarul său a trişat, înainte de a-l acuza în mod deschis luni.

Carlsen a fost învins de Niemann la acea competiție, oprind seria-record de 53 de meciuri fără înfrângere în şahul clasic ale nordicului. 

Ce se întâmplă între Magnus Carlsen și Hans Niemann?

Magnus Carlsen s-a retras din Cupa Sinquefield, competiție cu premii în valoare de 500.000 de dolari, după o înfrângere șoc împotriva lui Niemann. Norvegianul în vârstă de 31 de ani a pierdut deși a jucat cu piesele albe, considerate un avantaj important între doi mari maeștri. 

A doua zi după înfrângerea disputată față în față, Magnus a postat un tweet criptic care includea un clip video cu Jose Mourinho, care spunea: „Dacă vorbesc, am probleme mari”. 

Conform Guardian, o teorie care circulă pe internet, popularizată și de afaceristul Elon Musk, este că Niemann a folosit margele anale vibrante pentru a se ajuta. Procedeul curios ar presupune un anumit cod transmis de cineva care ar folosi motoare online de analiză a jocului. 

Alții au speculat că Hans Niemann ar fi aflat deschiderea lui Magnus și pregătirile acestuia pentru joc. Ambele ipoteze au fost negate de Niemann. Au fost și câțiva care au sugerat că americanul, care spune că petrece 10-12 ore pe zi în fața tablei de șah, ar fi fost pur și simplu cel mai bun jucător al zilei.

„Cred că Niemann a trişat mai mult şi mai recent decât a recunoscut public", a scris Carlsen pe Twitter. Americanul a admis că a trişat online de două ori, când avea 12 şi 16 ani, dar a susţinut că nu a jucat niciodată fraudulos într-un meci faţă în faţă.

Citește și: 

Un site de adulți îi oferă 1 milion $ unui mare maestru, ca să joace dezbrăcat, după ce e acuzat că a trișat împotriva lui Magnus Carlsen

Alt scandal: un mare maestru de șah, declarații sexiste în direct! „De ce vrea să fie ca bărbații?”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează