SPORTURI  »  ALTELE  »  DOPAJ

VIDEO România, pe locul 2 în lume la numărul de culturiști suspendați pentru dopaj » Agenția Mondială a intervenit, președintele Federației Române se disculpă: „Facem teste peste teste. Câte? Câte trebuie”

Gabriel Toncean în centru, alături de Ludovic Orban, ex-președinte PNL și prim-ministru al României // foto: Facebook
Gabriel Toncean în centru, alături de Ludovic Orban, ex-președinte PNL și prim-ministru al României // foto: Facebook

Articol de , - Publicat luni, 24 octombrie 2022 12:11 / Actualizat luni, 24 octombrie 2022 13:10

Pe 17 octombrie, Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a declarat Federația Internațională de Culturism și Fitness (IFBB) „neconformă cu Codul Mondial Anti-Doping”. La această decizie drastică a „contribuit” și Federația Română de Culturism și Fitness, care are al doilea cel mai mare număr din lume de culturiști suspendați pentru dopaj!

„Acesta este rezultatul după neconformitățile în ceea ce privește implementarea unui program de testare eficient și alocarea de resurse suficiente pentru dezvoltarea unui program anti-doping conform, în toate domeniile obligatorii”, explică WADA în comunicatul oficial.

IFBB nu a contestat declarația de neconformitate a WADA, consecințele propuse pentru neconfirmate sau condițiile propuse de restabilire, în termen de 21 de zile de la declarația de neconformitate.

- Comunicat WADA

Virginia Ruzici postează în premieră pe Instagram! Fostul manager al Simonei Halep, după cazul de dopaj: „Sunt 100% convinsă”
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
Virginia Ruzici postează în premieră pe Instagram! Fostul manager al Simonei Halep, după cazul de dopaj: „Sunt 100% convinsă”

Federația Română de Culturism și Fitness a „contribuit” la decizia WADA

Cum este implicat sportul românesc în această situație? La IFBB este afiliată Federația Română de Culturism și Fitness (FRCF).

Adrian Sveduneac, președintele filialei din România a Federației Internaționale de Bodybuilding Natural (INBA), care a admis că s-a dopat în trecut și a povestit ce consecințe drastice asupra sănătății sale a avut această practică, a comentat subiectul.

„Ca urmare a deciziei, s-au luat o serie de măsuri împotriva IFBB. A fost exclusă din o mulțime de activități WADA, nu mai e voie să facă teste în laboratoarele WADA, ci doar printr-o parte terță aprobată de WADA”, spune Sveduneac.

„Federația Română de Culturism și Fitness a pus deoparte bani pentru 17 teste anti-doping într-un an întreg!”

Acesta și-a îndreptat ulterior atenția către Federația Română de Culturism și Fitness.

„Simt nevoia să divulg câteva chestii din interiorul Federației Române de Culturism și Fitness, care ar fi trebuit să promoveze sportul natural, dar nu o face. Anul trecut, FRCF a încasat 1.193.983 de lei, dintre care 685.000 de lei de la MTS și restul din venituri proprii.

În raportul bugetar apar cheltuieli pentru control doping. Aici s-a alocat suma de 30.840 de lei. Vă spun ce înseamnă asta în teste anti-doping: în jur de 17 într-un an întreg!

În 2022, FRCF a primit de la MTS 800.000 de lei. Față de anul trecut, cheltuielile pentru control doping au crescut până la 20.000 de lei. Asta înseamnă doar 11 teste anti-doping!”, continuă Sveduneac.

România, a doua țară din lume ca număr de culturiști suspendați pentru dopaj

La nivel de IFBB, România are 24 de sportivi suspendați, plus doi oficiali. Este al doilea cel mai mare număr la nivel mondial!

Unul dintre oficialii în cauză este chiar vicepreședinta FRCF, Monica Mureșan! Federația este condusă de Gabriel Toncean, fost candidat la Camera Deputaților din partea PNL Mureș, nominalizat ca ministru al Sportului în 2019, funcție pe care a refuzat-o la momentul respectiv, după dezvăluirile făcute de Gazeta Sporturilor

„În total, la nivel de IFBB, sunt 357 de sportivi suspendați pentru dopaj, în condițiile în care Federația de pe locul 2 are sub 50 de sportivi! Din 357 de sportivi suspendați, România are 23+1*.

Cei care au «contribuit» la decizia WADA cel mai mult sunt cei din Coreea, cu 30 de sportivi suspendați, la bătaie cu România, cu 23+1 sportivi suspendați, plus două persoane din staff!

Una este vicepreședinta Federației Române de Culturism și Fitness, doamna Monica Mureșan, trecută drept coach (n.r. - antrenor), pentru că la un Campionat European a intervenit și a împiedicat testarea unui sportiv din clubul dumneaei!”, a precizat Sveduneac.

*La listă se adaugă Ștefana Sandu, suspendată pe o perioadă de 3 ani în iulie 2022. În organismul ei au fost găsite 4 substanțe de risc ridicat.

Cum a reacționat președintele Federației Române de Culturism și Fitness

Într-o intrevenție telefonică, Gabriel Toncean a comentat situația.

„Am avut o ședință, ieri m-am întors din Coreea. WADA spune că Federația Mondială trebuie să se adapteze, să crească numărul testărilor și să se investească mai mult în combaterea dopajului. Se face un plan, trebuie să se găsească o firmă terță care să supervizeze activitatea Federației Internaționale.

În situația noastră sunt multe alte Federații, inclusiv ANAD a fost neconformă o perioadă de timp, până la reglementarea situației.

Am văzut comentariile răutăcioase ale multor persoane care au un interes direct. Am văzut un articol scris despre o persoană care dintr-o dată a devenit un bun samaritean și dintr-un consumator s-a transformat într-un combatant împotriva dopingului.

Mă refer la dânsul, da, știu situația (n.r. - întrebat dacă este vorba despre Adrian Sveduneac). Nu suntem pe locul 2 în lume, se întâmplă pentru că se fac teste și suntem o Federație testată. Facem și seminarii de combatere a dopajului, nu este chiar așa!”, a spus președintele FRCF despre decizia WADA și situația FRCF.

Realitatea, legat de bugetul Federației, este cu totul alta. Nu avem un buget mai mare în 2022, bugetul este același. S-au făcut teste peste teste, au fost testați sportivii care au plecat la competiții internaționale, am avut la Campionatul Național, în afara programului de competiție. 

Nu știu să vă spun câte teste s-au făcut, dar foarte multe. Asta poate confirma și ANAD. Am fost o Federație care a muncit, în care s-a testat. E un sport cu risc crescut de dopaj, nu putem avea control, din păcate.

- Gabriel Toncean, președinte FRCF

Situația vicepreședintei FRCF. Gabriel Toncean susține că este suspendată provizoriu, pe site-ul IFBB apare altceva!

Întrebat dacă doamna Mureșan este suspendată, Toncean a răspuns: „În momentul de față, doamna Mureșan, din cauza unui sportiv care a refuzat proba de sânge la Campionatul Național, are suspendare provizorie, nu definitivă!

Nu s-au epuizat căile de atac, nici măcar apelul nu a fost judecat, pentru că Guvernul nu avea stabilită comisia de apel. Este doar o suspendare provizorie. Doamna Mureșan este suspendată provizoriu inclusiv în Federație, din tot ce înseamnă sport. Informarea a fost trimisă inclusiv către ANAD”.

În ciuda poziției președintelui FRCF, pe site-ul Federației Internaționale de Culturism și Fitness, Monica Mureșan are dată definitivă de suspendare, până în mai 2024! În cazul celor suspendați provizoriu, e specificat clar: „Suspendare provizorie”.

România, pe locul 2 în lume la numărul de culturiști suspendați pentru dopaj » Agenția Mondială a intervenit, președintele Federației Române se disculpă: „Facem teste peste teste. Câte? Câte trebuie”
Captură de pe site-ul Federației Internaționale de Culturism și Fitness, secțiunea „personal suspendat”

Întrebat despre situația vicepreședintei Monica Mureșan, care este președinte de club (Gold Star Baia Mare, Maramureș) în ciuda poziției sale în Federație, Toncean a spus:

„Da, are, sau avea un club de fitness. De ce ar fi anormal, îi tăiem drepturile? Vă spun sigur că nu este vorba despre un conflict de interese. Aproape toți au cluburi în această Federație”.

Sunt interese politice în joc. Domnul Ludovic Orban este prieten foarte bun cu domnul Gabriel Toncean, pe care l-a propus la funcția de ministru al Tineretului și Sportului (n.r. - în 2019, când Orban era prim-ministru și președintele PNL, iar Toncean îi era consilier pe probleme de sport). Nu s-a concretizat datorită dezvăluirilor colegului dumneavoastră, domnului Tolontan

- Adrian Sveduneac

Sfidător: pe site-ul Federației pe care o conduce apare ca președinte de club, dar susține că „informația nu este actualizată, volumul de muncă este enorm”

O situație complet bizară: Felicia Purice Russ, arbitru, apare pe site-ul OFICIAL al Federației Române de Culturism și Fitness ca președinte al clubului CSM Iași, iar Gabriel Toncean, președintele FRCF, figurează drept conducător la clubul Voința Sebastiano Reghin, din Mureș

Totuși, Toncean susține că informațiile preluate de pe site-ul oficial al forului pe care-l conduce nu sunt actualizate, și a îndemnat moderatorul și invitatul de la emisiune să le verifice din surse oficiale:

„Doamna Purice nu are niciun club, CSM Iași este club departamental. Nu este actualizată informația. Verificați-le oficial. Volumul de muncă este unul enorm, personalul angajat este restrâns. Cu siguranță se strecoară și greșeli. Nu sunt președinte de club, nici Felicia Purice nu este! Informațiile nu au fost aduse la zi”.

România, pe locul 2 în lume la numărul de culturiști suspendați pentru dopaj » Agenția Mondială a intervenit, președintele Federației Române se disculpă: „Facem teste peste teste. Câte? Câte trebuie”
Pe site-ul OFICIAL al FRCF, președintele forului, Gabriel Toncean, figurează drept conducător de club. El susține că informațiile sunt „expirate”
România, pe locul 2 în lume la numărul de culturiști suspendați pentru dopaj » Agenția Mondială a intervenit, președintele Federației Române se disculpă: „Facem teste peste teste. Câte? Câte trebuie”
Și Felicia Purice apare președinte de club, deși Gabriel Toncean susține că „CSM Iași este club departamental”

Mă simt foarte mândru de rezultate obținute și ceea ce facem. Pentru lotul deplasat în Spania (n.r. - la Campionatul European din mai 2022) s-au făcut exact câte teste au trebuit. Nu știu câte, nu am statistica la mine. Vom intra în conformitate în cel mai scurt timp. 

Problema nu e așa mare la sportivi, cât la site-urile care comercializează substanțele dopante. Nu le putem sesiza, este peste competența noastră.

- Gabriel Toncean, președinte FRCF

Spune că s-au făcut teste... n-au făcut niciun test! Unul singur, pe o sportivă de 16 ani, atunci când s-a deplasat lotul la Campionatul European.

- Adrian Sveduneac, președinte INBA România

Dialog contondent la GSP Live, pe tema dopajului: „Vă deranjează performanțele?” / „Ați adus sportivi dopați pe holul Guvernului!”

Între Adrian Sveduneac, promotorul culturismului „curat”, fără utilizarea steroizilor, și președintele FRCF, a urmat un dialog incisiv, redat în continuare: 

  • Adrian Sveduneac: „Câți sportivi au fost testați pentru Campionatul Mondial?” 
  • Gabriel Toncean: „Păreți un militant înverșunat împotriva Federației. Vă deranjează performanțele”. 
  • Sveduneac: „Ați primit bani de la MTS pentru performanțele unor sportivi dopați!” 
  • Toncean: „Nu mai dezinformați”. 
  • Sveduneac: „Dumneavoastră sunteți dezinformat, trăiți într-o lume paralelă! Ar trebui să vă faceți treaba!” 
  • Toncean: „Îmi fac treaba cu prisosință. Drept dovadă, România a venit cu un număr de medalii de la Campionatul Mondial”. 
  • Sveduneac: „Nu au nicio valoare, pentru că sunteți pe locul 2 în lume ca dopaj!” 
  • Toncean: „Prin ceea ce spuneți, vă bateți joc de munca sportivilor!” 
  • Sveduneac: „Ați pozat pe holul Guvernului, pe holul MTS, cu sportivi depistați dopați! Ați primit premii de la MTS pentru rezultatele unor sportivi dopați. Ambii sportivi din poză sunt dopați, Sebastian Șerpescu și Ștefana Sandu”. 
  • Toncean: „Unde a fost Sebastian Șerpescu la Guvern, de ce mințiți? Sebastian Șerpescu nu mai este cu lotul național de doi ani. Iar Ștefana Sandu a fost depistată pozitiv la mult timp după”.
România, pe locul 2 în lume la numărul de culturiști suspendați pentru dopaj » Agenția Mondială a intervenit, președintele Federației Române se disculpă: „Facem teste peste teste. Câte? Câte trebuie”
Fotografia în cauză, făcută la MTS, în mandatul fostului ministru Ionuț Stroe, cu doi sportivi depistați pozitiv ulterior

Precizările președintelui FRCF după emisiune 

După emisiune, Gabriel Tocean a trimis mai multe documente redacției, printre care o adresă prin care ANAD informează despre testarea a 28 de sportivi afiliați FRCF în 2020 și 46 în 2021.

Pe deasupra, documente de la Judecătoria Reghin care atestă că nu mai face parte din conducerea clubului Voința Sebastiano Reghin, plus documentele de la apel în cazul suspendării Monicăi Mureșan, una despre care susține că nu are de-a face cu dopajul.

Federația Internațională NU a fost exclusă, ci doar declarată neconformă în acest moment, lucru care se va remedia în cel mai scurt timp. Nu pentru cazurile de dopaj, ci pentru a-și reglementa anumite proceduri! Deci Federația Română NU este complice.

- Gabriel Toncean, după emisiune

România, pe locul 2 în lume la numărul de culturiști suspendați pentru dopaj » Agenția Mondială a intervenit, președintele Federației Române se disculpă: „Facem teste peste teste. Câte? Câte trebuie”
Gabriel Toncean, președintele FRCF // sursă foto: Facebook @ Gabriel Toncean

Circuitul steroizilor până la sportivii români: fapta se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare

Fost sportiv legitimat la FRCF, Adrian Sveduneac a explicat la GSP Live cum intră în țară steroizii anabolizanți:

„La nivel național, sunt niște rețele care funcționează în felul următor: în Republica Moldova și Ucraina sunt trei sau patru fabrici care produc steroizi anabolizanți. Steroizii ajung în Moldova și de acolo sunt aduși în România prin intermediul firmelor de curierat.

Dacă eu vreau să comand steroizi, vorbesc cu persoana respectivă din Moldova. Ei au deja contacte, se știu între ei. El îmi trimite, dar nu expediază către mine, pe numele meu, ci o face către un nume fictiv. Eu nu dau adresa mea, dau o adresă la două-trei străzi de mine și pun un număr de telefon.

Îmi cumpăr o cartelă de unică folosință, pre pay, o bag în telefon. Vine curierul și sună: «Sunteți domnul X? Am un colet pentru dumneavoastră. Sunteți acasă?». Tu spui că nu ești: «Lăsați că vin eu la dumneavoastră».

Te sui în mașină, te duci și te întâlnești cu el și am luat coletul. Apoi, arunc cartela. Poliția nu va ști numărul meu de telefon, adresa mea exactă și numele meu.

Așa funcționează filiera Republica Moldova. 80-90 la sută dintre steroizii care ajung la noi în țară vin așa. E foarte greu de depistat. Organele statului trebuie să se focuseze pe asta, să-i urmărească, să urmărească firmele de curierat”.

Faptele descrise de Sveduneac sunt incriminate de legea română. În iulie 2021, Monitorul Oficial a publicat legea privind modificarea și completarea Legii 104/2008. E vorba despre prevenirea și combaterea producerii și traficului ilicit de substanțe dopante cu grad mare de risc.

În articolele din lege se scrie că: „fabricarea, producerea, experimentarea, prepararea, procesarea, transformarea, oferirea, distribuirea, vânzarea, punerea în vânzare, administrarea, livrarea cu orice titlu, trimiterea ori alte operațiuni privind circulația substanțelor dopante cu grad mare de risc și a produselor care conțin substanțe dopante cu grad mare de risc, fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea unor drepturi”.

De asemenea, „introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de substanțe dopante de risc sau cu grad mare de risc sau produse ce conțin substanțe dopante de risc sau cu grad mare de risc, fără autorizație emisă de autoritățile competente, constituie infracțiune și se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi”.

Mai multe știri din sporturi: 

Red Bull, campioană la echipe în Formula 1 după victoria lui Max Verstappen pe COTA!

Mouratoglou a citit mesajul lui Cahill pentru Simona Halep și i-a răspuns australianului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
master_boy1981
master_boy1981  •  24 Octombrie 2022, 20:15

Stati pe aproape, inventeaza astia de la FRCF si GSP culturism fara dopaj , 32 in biceps si impins la piept cu 100 kg, pe ei baieti:))

prima_la_stanga
prima_la_stanga  •  24 Octombrie 2022, 14:24

Să discuți despre dopați la culturism și fitness e cam ca și cum ai vorbi despre vânzarea lumânărilor în biserici. Eu sunt curios când se va dărâma șandramaua în alte sporturi, gen fotbal sau tenis. Posibil niciodată, la câți bani se învârt, dar cine știe...

Draconian
Draconian  •  24 Octombrie 2022, 14:04

Suntem acolo sus printre lideri, fruntasi in clasamentul trisorilor, tre neaparat sa ajungem pe primu loc , macar asa sintem si noi campioni mondiali la ceva..

Vezi toate comentariile (7)
Comentează