SPORTURI  »  ALTELE  »  CM CANOTAJ

CORESPONDENȚĂ DE LA BELGRAD Simona Radiș și Ancuța Bodnar, calificare superbă în finală și la Jocurile Olimpice: „Ne bucurăm mult că oficial am luat și noi acest bilet! A fost un an foarte greu, am muncit foarte mult"

Ancuța Bodnar și Simona Radiș la finalul cursei FOTO Balint Czucz
Ancuța Bodnar și Simona Radiș la finalul cursei FOTO Balint Czucz

Articol de - Publicat vineri, 08 septembrie 2023 15:28 / Actualizat vineri, 08 septembrie 2023 16:19

Campioanele olimpice, mondiale și europene Simona Radiș și Ancuța Bodnar au câștigat a doua semifinală la dublu vâsle cu avans mare și și-au îndeplinit primul obiectiv, prezența la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Baza de la Ada Ciganlja este din ce în ce mai agitată, iar Mondialele de canotaj sunt doar o parte, importantă, dar o parte a tumultului și veseliei generale. Alei aglomerate, pe pistele rezervate bicicletelor trec în viteză oameni de toate vârstele, unii pe role, de asemenea.

Ceva mai încolo, un grup de puști nu mai mari de 6 ani se ține în pas săltat în urma doamnei profesoare. E soare, e cald, e aproape weekend, belgrădenii profită de zilele plăcute de început de toamnă.

În zona de concurs, vremea contează și ea, agitația nu se oprește niciodată, iar cursele se succed în ritm alert. Una dintre cele mai importante pentru delegația României a fost a doua semifinală de la dublu vâsle feminin, acolo unde suveranele probei, Simona Radiș și Ancuța Bodnar, au concurat de culoarul 1.

Ca și în majoritatea ocaziilor precedente, ele au condus de la început până la sfârșit, câștigând metri și secunde față de adversare. La final au oprit cronometrul la 7:04.97, la 4.12 secunde în fața lituaniencelor care au fost cele mai tari oponente pentru ele în această întrecere.

Simona Radiș și Ancuța Bodnar, calificare superbă în finală și la Jocurile Olimpice: „Ne bucurăm mult că oficial am luat și noi acest bilet! A fost un an foarte greu, am muncit foarte mult
Simona Radiș și Ancuța Bodnar cu biletul de Paris FOTO Balint Czucz

Un an cu multă muncă pentru Simona Radiș și Ancuța Bodnar

Acest rezultat are o dublă semnificație: calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Paris, dar și prezența în ultimul act al CM din capitala Serbiei! „Ne bucurăm mult că oficial am luat și noi acest bilet care ne va duce către Jocurile Olimpice. A fost un an foarte greu, am muncit foarte mult și acest prim pas a fost făcut", a spus Simona după cursă. „Obiectivul principal a fost îndeplinit, rămâne cel secundar, care este, bineînțeles, lupta pentru cea mai strălucitoare medalie pe care ne-o dorim foarte mult și sperăm ca duminică să facem o cursă bună și să reușim să îndeplinim și acest obiectiv", a adăugat ea.

Am făcut mici greșeli, dar acest lucru este foarte important pentru că la finală nu le vom repera și cu siguranță vom face o cursă foarte bună
- Simona Radiș

Își doresc mult această medalie sclipitoare pentru că, într-un fel, este a lor. N-au mai cedat o cursă în proba de dublu vâsle din 2019, când luau argintul la CM de la Ottesheim. Apoi, au câștigat de mereu, fără excepție, indiferent că au fost Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale, Europene sau regate din cadrul Cupei Mondiale.

A venit apoi rândul Ancuței să-și dezvăluie trăirile. „A fost o cursă grea, dar bună, care ne-a adus calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris și în finala A. Startul a fost rapid, noi încercăm mereu să ne împingem până la limită când suntem în barcă, iar rezultatul este unul foarte bun. Sperăm că duminică să facem o cursă și mai bună", a sintetizat ea.

Parisul se vede frumos și se vede foarte aproape. Calificarea este un vis împlinit, a fost obiectivul nostru principal. bineînțeles că ne dorim să menținem și rezultatul de anul trecut să mai câștigăm un titlu mondial
- Ancuța Bodnar

După fiecare întrecere, vine o parte probabil la fel de importantă, refacerea. Simona descrie care sunt etapele pe care le traversează alături de Ancuța după o cursă inevitabil intensă și solicitantă.

Refacerea este cea mai importantă dacă stăm să ne gândim timp deoarece concursul nu se încheie aici, mai urmează o cursă foarte importantă și atunci noi trebuie să ne revenim fizic cât mai repede. În primul rând, refacerea început cu câțiva kilometri de vâslit pe apă pentru a descărca musculatura și a continuat pe mal cu hidratare, proteină, cizme care răcesc cu gheață și apoi cel mai probabil și puțin somn și o medicație corespunzătoare", a enumerat ea

„Dacă nu a fi foarte atente acum, nu am avea o refacere rapidă, ceea ce avem nevoie acum, fiindcă trebuie să fim foarte bine pregătite pentru următoarea cursă".

Simona Radiș și Ancuța Bodnar, nerăbdătoare pentru finală

Pentru Ancuța timpul parcă trece mai greu înaintea unei curse importante, abia așteaptă să vină momentul cel mare. Aici însă de la programul de concurs le-a făcut să treacă mai des prin această senzație. „Noi am avut așteptare chiar lungă aici pentru că prima cursă am avut-o luni, iar cea de-a doua vineri, în timp ce ceilalți colegi au avut și în zilele intermediare. Este greu, dar ne bucurăm că am ajuns aici și am reușit să obținem calificarea. Timpul o să treacă de acum mult mai repede până duminică și așteptăm cel mai mult cursa de atunci", a explicat ea.

Părțile mai puțin bune de la Campionatele Mondiale de la Belgrad

Cele două campioane se află la primul lor concurs pe pista de la baza Ada Ciganlja, dar nu sunt prea încântate de ceea ce au găsit aici. „Nu am mai fost la Belgrad și nici nu place", spune Ancuța, „Nu ne place locul, nu ne place organizarea lor în primul rând, ne așteptam la o muncă mult mai profesionistă, dar nu nu s-au ridicat la acest nivel, probabil de asta nici nu ne încântă și nici nu ne atrage", completează Simona. „Este important ca în aceste două zile în care mai stăm aici noi să fim atente la ce avem de făcut, să avem o finală așa cum ne dorim noi și să plecăm totuși acasă cu o amintire frumoasă", a încheiat ea. 

Schimbare continuă de culoare

Vremea poate influența într-o mare măsură evoluția echipajelor în timpul unei curse, în funcție de culoarele pe care evoluează acestea. La Belgrad au apărut modificări în fiecare zi, vântul, valurile fiind diferite și de la oră la oră. „Culoarele se pot schimba chiar și înaintea cursei, este în funcție de vreme, de vânt. Dacă se întâmplă ca unele culoare să fie avantajate, atunci clar pe acele culoare vor sta bărcile care în cursa anterioară au avut un rezultat foarte bun", explică Radiș cum se aplică regulamentul.

 „Este normal, din păcate se întâmplă să fie și concursuri în care vremea nu ține cu toată lumea și atunci unele culoare sunt mai dezavantajate. Tocmai de aceea e important ca în fiecare cursă, chiar de la început, noi să dăm ce avem mai bun pentru un timp foarte bun și un loc cât mai apropiat de locurile unu-doi", a subliniat ea. 

Programul finalelor de sâmbătă ale românilor

  • Ora 13:00 4 rame masculin finala B
  • Ora 13:20 4 vâsle masculin finala B
  • Ora 14:34 dublu rame feminin finala A
  • Ora 14:51 dublu rame masculin finala A
  • Ora 15:07 dublu vâsle categorie ușoară feminin finala A
  • Ora 15:39 4 rame feminin finala A
  • Ora 16:10 4 vâsle feminin finala A

    Televizare PrimaSport

Citește și: 

Calificări pe bandă rulantă în finale la Campionatele Mondiale de la Belgrad, dar și la Jocurile Olimpice de la Paris
CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE
Calificări pe bandă rulantă în finale la Campionatele Mondiale de la Belgrad, dar și la Jocurile Olimpice de la Paris
Ce au spus canotorii români după ce s-au calificat la Jocurile Olimpice de la  Paris
CANOTAJ/CAMPIONATELE MONDIALE
Ce au spus canotorii români după ce s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
Dino
Dino  •  08 Septembrie 2023, 16:33

Bravo fetelor, succes la Paris.

Sifonarie_Frizerie_Mustata_SRL
Sifonarie_Frizerie_Mustata_SRL  •  08 Septembrie 2023, 16:06

Fetele astea sunt superbe! (Presa), aveți grijă de ele! Orice cuvânt spus aiurea costă și susțineți performanța reală, nu mocirla gigistă insignifiantă din fotbal!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează