SPORTURI  »  ALTELE  »  COPII ȘI JUNIORI

Sport sub lacăt » Avertismentul psihologului: cum sunt afectați pasionații de mișcare de blocarea rutinei: „Incertitudine, frustrare, confuzie!”

Criza profundă cauzată de noul coronavirus a anulat brusc și drastic rutinele // Sursă foto: Getty +49   FOTO
Criza profundă cauzată de noul coronavirus a anulat brusc și drastic rutinele // Sursă foto: Getty

Articol de - Publicat luni, 25 mai 2020 11:24

Diana Ene, psiholog, explică pe larg ce consecințe poate avea în plan psihic blocarea temporară a rutinei pentru pasionații de sport.

  • Gazeta Sporturilor face o amplă radiografie, în 7 pagini speciale în ediția tipărită, a fenomenului care se poate transforma într-o uriașă problemă de sănătate națională. Amatori și profesioniști, consacrați și juniori, psihologi și antrenori, medici și oameni de afaceri, toți își strigă disperarea;
  • Peste un milion de oameni care făceau sport de plăcere se descurcă acum doar individual sau forțând legea;
  • Zeci de mii de angajați din sistem au ajuns ori în șomaj tehnic, ori neplătiți și fără perspectivă. Proprietarii de afaceri în domeniu sunt pe buza falimentului, sub povara costurilor și a restricțiilor;
  • Ziarul e la chioșcuri și pe platforma digitală - AICI

Să mergi la sală în mod regulat. Să alergi kilometri buni săptămânal. Să practici un sport de plăcere, dar după un program pe care îl respecți. Toate sunt exemple ale unui stil de viață sănătos, în care sportul își are locul și rolul important. Criza profundă cauzată de noul coronavirus, starea de urgență sau alarmă, izolarea au anulat brusc și drastic rutinele. Ce consecințe poate avea acest lucru în plan psihic?

„Pentru o persoană activă din punct de vedere fizic, care are un ritm de viață alert, care are un program de fitness, de sală, de mișcare în general este ușor să apară dezechilibre atât la nivel fizic, cât și psihic", explică Diana Ene, psiholog sportiv, care de mulți ani lucrează cu componenții loturilor naționale de kaiac-canoe. Dezechilibre traduse în diverse acțiuni sau reacții neobișnuite.

Avertismentul psihologului: „Incertitudine, frustrare, confuzie!”

„Pot deveni tensionați cu ceilalți membri ai familiei, agitați, nervoși, anxioși, inutili și, aș îndrăzni să spun, chiar depresivi", adaugă ea. „Nu este ușor să fii privat de libertate în condițiile în care erai obișnuit cu un anumit ritm și ajungi să-ți pierzi autocontrolul când ești constrâns să stai închis. Fiind persoane active, vor căuta să-și canalizeze energia în sarcinile pe care le au de făcut în casă, dar totodată pot apărea probleme cu alcoolul din cauza lipsei de preocupare, poate chiar consumul altor substanțe", invocă psihologul o variantă dură a izolării.

„Probabil că vor apărea certurile între membrii familiei și chiar refuzul de a socializa cu alte persoane". Revenirea la normal se face odată cu recuperarea rutinelor inițiale.

„Oamenii activi privesc situația cu incertitudine, frustrare și confuzie, neștiind când se termină, neștiind care sunt sursele credibile pe care să se bazeze. De asemenea, se tem de o eventuală criză economică, se tem pentru siguranța locului de muncă"
Diana Ene, psiholog

FOTO Imagini spectaculoase din București, în timpul pandemiei de COVID-19

+45 FOTO

Citește mai multe știri despre cum e afectat sportul românesc de coronavirus:

Sport sub lacăt » Fotbalul mic, în pericol de colaps! Pierderi uriașe înregistrate în ultimele luni

Sport sub lacăt » România, o națiune anchilozată: peste 50% din sporturile preferate sunt interzise! Reacția Guvernului pentru GSP: „Să nu credeți că nu lucrăm!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close