SPORTURI  »  ALTELE  »  STRATEGIE

UPDATE / EXCLUSIV Strategia Națională pentru Sport, prezentată de Eduard Novak în maghiară, cu subtitrare în română » GSP a cerut lămuriri ministrului: „Erau mesaje destinate comunității de etnie maghiară”

Ministrul Eduard Novak a lansat un turneu național de de prezentare a Strategiei Naționale pentru Sport. Ambele clipuri postate pe contul oficial de Facebook au fost în limba maghiară, cu subtitrare în limba română.
Ministrul Eduard Novak a lansat un turneu național de de prezentare a Strategiei Naționale pentru Sport. Ambele clipuri postate pe contul oficial de Facebook au fost în limba maghiară, cu subtitrare în limba română.

Articol de - Publicat marti, 01 noiembrie 2022 11:38 / Actualizat marti, 01 noiembrie 2022 13:05

Ministrul Eduard Novak a lansat un turneu național de prezentare a Strategiei Naționale pentru Sport. În cadrul turneului, singurele clipuri postate pe contul lui oficial de Facebook au fost în limba maghiară, cu subtitrare în limba română. Într-o explicație pentru Gazetă, Novak susține că a vorbit în maghiară întrucât contextul era de așa natură.

UPDATE, ora 11:30 » Eduard Novak, răspuns pentru GSP: „Era un mesaj destinat comunității de limbă maghiară”

La mai bine de 15 ore de când Gazeta a cerut lămuriri ministrului, Eduard Novak a răspuns în cele din urmă ziarului. 

Ministrul precizează că a vorbit în limba maghiară despre Strategia Națională pentru Sport când a participat la o emisiune maghiară și când a fost întrebat despre proiect de jurnaliști maghiari, în cadrul unei conferințe de presă bilingvă, româno-maghiară, desfășurată la Cluj. 

E vorba despre două videoclipuri postate de Novak pe contul lui oficial de Facebook, singurele de până acum în care discută despre Strategia Națională pentru Sport. Momentan, ministrul nu a publicat niciun material video pe Facebook în care să vorbească despre proiect în limba română.

„Cele două materiale video menționate sunt extrase din declarațiile de presă, făcute în conferința bilingvă de la Cluj-Napoca și din emisiunile realizate de către UDMR cu titlul «Pe scurt din București», care au menirea de a-i informa pe cei 1,5 milioane de cetățeni români de etnie maghiară din România. 

Cred că este corect să mă adresez în limba maghiară, într-un mesaj destinat comunității de limbă maghiară, mai ales când îmi sunt puse întrebări în maghiară de către jurnaliști. Este și un semn de respect față de minorități.  

Strategia Națională pentru Sport a fost prezentată în limba română de nenumărate ori, atât în conferința de la București, de la nivel național, cât și în alte orașe din România”, a precizat Novak.

Totodată, Novak le răspunde și celor de la AUR, partid care i-a cerut demisia pentru felul în care a promovat Strategia Națională pentru Sport: „Este o campanie de denigrare propagată de un partid extremist, cum este AUR. Această campanie de denigrare nu face altceva decât să distragă atenția de la ceea ce este important: cel mai important proiect din sportul românesc din ultimii 30 de ani, Strategia Națională pentru Sport, care are misiunea de a poziționa sportul ca o prioritate națională, de a stabili viziunea de dezvoltare și direcțiile majore, de a readuce sportul românesc la gloria de odinioară”.

Strategia Națională pentru Sport, promovată în limba maghiară

Strategia națională pentru Sport, un document elaborat de Ministerul Sportului împreună cu reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai, a fost promovat intens în ultimele săptămâni. Au existat întâlniri în multe dintre județele țării, între Eduard Novak și factorii locali de decizie. 

Ministrul a promovat campania și prin intermediul a două clipuri postate pe contul personal de Facebook. În ambele vorbește în limba maghiară, cu subtitrare a textului în limba română.

Primul, postat pe 20 octombrie, este o prezentare în cadrul emisiunii maghiare „Pe scurt București”.

Al doilea, încărcat pe 28 octombrie, este de la o conferință de presă bilingvă din Cluj-Napoca.

Cum a descris Eduard Novak noua Strategie Națională a Sportului

„Elaborarea unei strategii naționale pentru sport reprezintă o oportunitate pentru România, iar nevoia unei astfel de inițiative și a unor obiective clare s-a resimțit acut în ultimii 30 de ani. Strategia Națională pentru Sport se bazează pe trei piloni de dezvoltare: sportul comunitar, sportul în educație și sportul de performanță.

Acest proiect a coagulat în jurul său resurse și sprijin atât de la alți parteneri instituționali, cât și din zona academică. Pe această cale le mulțumesc tuturor colegilor din Grupul de lucru interministerial, vicepremierului Kelemen Hunor pentru sprijin, premierului Nicolae Ciucă pentru deschiderea permanentă către sport, dar și reprezentanților de la Universitatea Babeș-Bolyai pentru suport. 

Ne dorim ca la finalul perioadei de dezbatere publică să avem un document solid, viabil și util, pentru atingerea obiectivelor propuse”, spunea Eduard Novak în momentul lansării în dezbatere publică a proiectului. 

Citește și alte știri din sportul românesc: 

De partea cui e Gigi Becali în conflictul iscat la Rapid - CFR Cluj: „Omul ăsta are o problemă!”

Gloria Buzău se califică la „masa verde” în turul 3 al Cupei EHF » Decizia anunțată azi de Tribunal

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (23)
luter
luter  •  01 Noiembrie 2022, 20:27

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

inshallah
inshallah  •  01 Noiembrie 2022, 18:48

hai, bah, e si el tot urmas de-ai lui Traian. inimioara pt novak

parpalache
parpalache  •  01 Noiembrie 2022, 17:40
Postat de 1_0_1_0_reloaded pe 01 Noiembrie 2022, 09:22

Uite că pe mine mă surprinde ! În mod normal, dacă țara asta ar fi fost condusă de oameni *** și cu integritate, nu am fi depins de *** politice udemeriste iar acest *** al lui orban ar fi fost zburat demult ***. Dar din păcate nu e așa. Șantajul politic practicat de udemereu le dă aripi și spațiu să facă ce vor. Evident că este o sfidare cu bună știință la adresa României, mai lipsea să ne zică că are și instructajul de la budapesta și eram în lojă. Cât despre grupul de la cluj, cristoiu și tunelurile din bucegi, ar fi bine să te mai informezi...

Ma confunzi!Din pacate nu am avut curiozitatea și rabdarea sa-l citesc pe Pavel Coruț(cu tunelurile lui din Bucegi)!Cât despre ce a zis Cristoiu...din pacate„reținerea”aliatului strategic de a face investiții adevarate aici,este ...reala!

Vezi toate comentariile (23)
Comentează