SPORTURI  »  ALTELE  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Strigăt de disperare al Cameliei Potec către autorități: „Nu avem un buget pentru organizarea primului și probabil unicului Campionat European de înot, din România!”

Articol de - Publicat joi, 06 aprilie 2023 11:41 / Actualizat joi, 06 aprilie 2023 12:18

Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, se mândrește cu competițiile de natație organizate în România, dar trage un semnal de alarmă și anunță răspicat că „nu avem bani să organizăm singurul Campionat European pe care-l va avea vreodată România”

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare săptămână, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Camelia, îți mulțumesc că ai venit la emisiune, chiar dacă-i agitație mare la Otopeni!
- Au început Campionatele Naționale și sper să vedem și rezultate bune. Mai ales că sportivii au șansa să-și înregistreze baremurile de calificare inclusiv pentru Jocurile Olimpice din 2024. Eu și restul colegilor mei n-am avut niciodată șansa să ne facem baremul acasă și mereu a trebuit să plecăm peste hotare ca să înregistrăm timpii necesari de calificare la Jocuri Olimpice sau CM. Acum pentru sportivii noștri e o șansă că le avem la București.

- Avem o competiție cu 530 de sportivi de la 72 de cluburi, practic elita natației românești. Cât costă organizarea?
- Depinde de nivelul pe care ți-l dorești și de locație. Ne ducem la peste 50.000 de euro, chiar spre sută. Din păcate, bazinul de la Otopeni este singurul omologat pentru o astfel de competiție. În alte bazine putem organiza campionate internaționale, dar pe parte de Campionat European este singurul din România.

Camelia Potec: „Nu există pile când vorbim de sport și condiții clare”

- Vom mai avea un bazin nou și la Pitești?
- Așa este, o să fie deschiderea luna aceasta. Suntem în proces de omologare și urmează să fie deschiderea oficială. Avem niște reguli clare impuse de Federația Internațională pentru omologarea lui.

- Nu vom avea probleme, că tu ai pile acolo.
- Ha, ha, ha! Nu există pile când vorbim de sport și condiții clare. Chiar nu există! Singurul avantaj e că pot avea o linie directă cu o omologare mult mai rapidă, dar nimic altceva. Mai avem și un bazin la Dinamo, unul la Târgoviște.

- Spune-mi cum stăm la bazine în momentul ăsta?
- Stăm mult mai rău decât ar fi trebuit să stăm, dar mult mai bine decât crede lumea. În România s-au făcut mai multe bazine didactice pentru inițiere, pentru pregătirea copiilor. Cred că avem peste 65 de bazine, în total, de 25 de metri. Cu cele de 50 de metri ne ducem spre o sută. La Budapesta sunt peste 200! Dar aici putem discuta de bugete, de numărul de practicanți, înotul gratuit în școli...

- Sunt țări unde înotul este obligatoriu în școli?
- În marea majoritate a țărilor din Europa și din lume! La noi nu este obligatoriu...

Camelia Potec: „Ungaria are 50 de milioane de euro buget, noi doar un milion”

- Cum e bugetul, că toate federațiile sunt nemulțumite?
- Bugetul este mai mare decât la începutul anului trecut, dar mai mic decât la sfârșitul anului. Adică insuficient! Bugetul ne ajunge undeva până în luna august.

- După ieșiți din bazin...
- Sper să se rezolve, așa s-a întâmplat și anul trecut, când am primit în plus la rectificare. În momentul de față cea mai mare problemă este că nu avem un buget pentru organizarea Campionatelor Europene de seniori, din decembrie.

- Păi, acum se face decembrie... Cum să nu existe buget?
- Nu avem deloc buget! Ministerul trebuie să ne aloce acești bani. S-au făcut și niște demersuri către Guvern și încă așteptăm răspuns. Aici costurile de organizare sunt mult mai mari! Vorbim de primul și probabil unicul Campionat European desfășurat în România... Avem obligații clare pe care trebuie să le onorăm.

- E clar că aici costurile sunt mult mai mari.
- Discutăm de un buget între trei și patru milioane de euro! Numai taxa este un milion de euro.

- La bugetul unei țări, trei milioane este o glumă.
- Vorbim de 50 de țări din Europa, de 700-800 de sportivi, cei mai buni din Europa. Toți o să fie pregătiți pentru a participa la Jocurile Olimpice. Desemnarea României vine după cinci ani de muncă!

- Probabil o să găsim banii...
- Da, dar aici costurile financiare sunt și înainte de organizarea competiției. Avem o taxă de un milion de euro care trebuie plătită, apoi cazări, hoteluri. Noi trebuie să stabilim hotelurile oficiale până la 1 iunie. Fără buget nu putem să facem nimic. Așa că-l așteptăm!

- Ești printre președinții de federație nemulțumiți de bugetul primit?
- Eu sunt unul dintre președinții de federații care în momentul în care a primit o sumă de bani a făcut exact ce putea să facă cu ei. Sunt unul dintre oamenii care și-ar dori un buget mai mare. Ungaria are 50 de milioane de euro buget! Noi avem un milion de euro...

Citește și:

Pleacă David Popovici din România? Răspuns clar al sportivului pentru GSP: „Aici mă simt bine! Nu este un lucru rău, pentru că îmi place să văd lumea așa”
PRIETENII LUI OVIDIU
Pleacă David Popovici din România? Răspuns clar al sportivului pentru GSP: „Aici mă simt bine! Nu este un lucru rău, pentru că îmi place să văd lumea așa”
David Popovici, despre progresul său extraordinar: „Îmi place să cred că nu m-am schimbat! Mă adaptez noului stil de viață fiindcă este complet nou”
PRIETENII LUI OVIDIU
David Popovici, despre progresul său extraordinar: „Îmi place să cred că nu m-am schimbat! Mă adaptez noului stil de viață fiindcă este complet nou”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (6)
radoo93
radoo93  •  06 Aprilie 2023, 18:40

Daca banii pot fi sifonati usor pentru refugiati, inseamna ca pot fi sifonati usor in o mie de alte scenarii. Problema nu sunt refugiatii, ci lipsa statului de drept. Pe mine nu ma roade ca nu pot sifona bani, pentru ca eu nu sunt tradator de tara, precum iubitorii de propaganda ruseasca.

masacrer
masacrer  •  06 Aprilie 2023, 14:31
Postat de radoo93 pe 06 Aprilie 2023, 12:45

Du-te și roade *** rusesc în altă parte!

Ai ***? Sau te roade faptul ca pot fi sifonati usor banii pe baza ca "ajutam refugiatii din Ucraina" si tu nu ai cum sa te bagi pe felie, ca nu ai "prietenii necesari"?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

masacrer
masacrer  •  06 Aprilie 2023, 14:30

Asa tare a strigat, ca s-a auzit pe Luna. Nu va e jena obrazului, cu titlurile astea imputite?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează