SPORTURI  »  ALTELE  »  DECES

Thomas Bach, președintele CIO, scrisoare emoționantă după decesul lui Ivan Patzaichin: „Lumea sportului a pierdut un campion olimpic de marcă”

Ivan Patzaichin
Ivan Patzaichin

Articol de GSP - Publicat vineri, 10 septembrie 2021 12:56 / Actualizat vineri, 10 septembrie 2021 14:14

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, a încetat din viață la 71 de ani. Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, a trimis o scrisoare în care își prezintă condoleanțele pentru decesul fostului mare canotor.

  • Trei luni, fostul mare canoist a fost internat la Spitalul „Elias”, după ce, în februarie, a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar pe 5 septembrie a decedat.

„Am aflat cu mare tristeţe de decesul lui Ivan Patzaichin. Transmit condoleanţele mele sincere dumneavoastră şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Comunitatea olimpică deplânge pierderea acestui sportiv olimpic extraordinar. 

Cu trecerea în nefiinţă a lui Ivan Patzaichin, lumea sportului a pierdut un campion olimpic de marcă şi unul din cei mai mari canoişti care au lăsat o moştenire remarcabilă istoriei olimpice. Pe durata carierei sale impresionante rezultatele sale au insuflat multora dragostea pentru canoe, sportul pe care el l-a iubit atât de mult. 

Vă rog să transmiteţi familiei Patzaichin sentimentele mele cele mai calde şi, odată cu acestea, scrisoarea de condoleanţe pe care o ataşez separat pentru familia îndoliată”, a fost mesajul lui Thomas Bach, publicat de COSR pe pagina de facebook.

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, mesaje de condolenațe pentru Mișcarea Olimpică din România...

Publicată de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman pe Vineri, 10 septembrie 2021

Ivan Patzaichin: un ambasador de excepție al României

Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante. În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit. 

Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur. Are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice. 

Mesaje după decesul lui Ivan Patzaichin au transmis și foștii mari sportivi Gică Hagi, Ilie Năstase și Nadia Comăneci.

Un gigant al sportului, o legendă nemuritoare, un prieten drag... un om minunat. RIP, dragă Ivan Patzaichin.
-Nadia Comăneci

El e o legendă și așa va fi pentru totdeauna în istoria sportului nostru. L-am cunoscut și personal, m-a impresionat de fiecare dată modul în care îmi vorbea. Orice spune o făcea cu mult bun simț, se vedea imediat că e un om eduat, respectuos, de mare caracter. Din păcate a venit și această zi, în care el nu mai este. Eu cred că România a pierdut poate cel mai mare sportiv pe care l-a avut în istorie. Patzaichin a scris istorie și, indiferent despre ce sport e vorba, cred că viitoarele generații de sportivi ar trebui să se inspire din ceea ce a făcut, ce a demonstrat și ceea ce a lăsat în urma lui acest sportiv imens. La final, mai spun doar atât: rămas bun, prietene drag.
-Gheorghe Hagi

Citește și:

Ivan Patzaichin a fost înmormântat, astăzi, în Cimitirul Bellu » Fiica legendarului campion, discurs emoționant: „Tatăl meu a fost Ivan Inimă de Aur”

„Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce” » Mesajul emoționant al familiei lui Ivan Patzaichin

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close