SPORTURI  »  ALTELE  »  NFL

SPECIAL GSP Tom Brady se retrage » Cum arată cariera unuia dintre cei mai buni jucători din istoria NFL

Tom Brady se retrage din NFL // FOTO: Imago +29   FOTO
Tom Brady se retrage din NFL // FOTO: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 02 februarie 2022 12:06 / Actualizat miercuri, 02 februarie 2022 17:45

Zvonurile despre retragerea celebrului quarterback apăruseră în urmă cu câteva zile. Acum, Tom Brady și-a anunțat în mod oficial despărțirea de fotbalul american aseară, prin intermediul unui mesaj pe Twitter.

Tom Brady a ales să-și încheie cariera de jucător profesionist la vârsta de 44 de ani. După 22 de ani în NFL acesta nu a lăsat în urmă doar un palmares uimitor, dar și un exemplu de urmat pentru tinerii sportivi din lumea întreagă, ce tind să aibă o carieră lungă, înțesată de performanțe.

Brady reprezintă perfect stereotipul jucătorului muncitor și serios care ajunge să se bucure de succes. La începutul carierei, nu a fost văzut ca un talent extraordinar, fiind ales abia în runda a 6-a a Draft-ului din anul 2000, cu opțiunea 199. 

Tânărul quarterback, produs al colegiul Michigan, se aștepta ca o echipă să-l aleagă mai devreme, în runda a doua sau a treia, dar faptul că a fost luat mai târziu nu a reprezentat o dezamăgire pentru el, ci o motivație în plus, care l-a ajutat în construirea unei cariere de excepție.

Patronul echipei, Robert Kraft, rememora prima întâlnire cu acesta: „Încă am întipărită în minte imaginea cu Brady venind spre vechiul stadion din Foxborough. M-a văzut și m-a salutat. 

Atunci i-am spus, «știu cine ești, ești Tom Brady, jucătorul luat de noi cu opțiunea din runda a 6-a». Iar el m-a privit în ochi și mi-a răspuns «Sunt cea mai bună decizie pe care organizația aceasta a luat-o vreodată»".

Brady și-a început drumul în NFL fiind opțiunea numărul 4 pe care Patriots o aveau pentru postul de quarterback. Acesta însă a reușit să impresioneze staff-ul echipei, iar la finalul sezonului a ajuns varianta numărul 2 pe post, fiind rezerva lui Drew Bledsoe.

În sezonul 2001 - 2002 a primit șansa mult așteptată. În etapa a 2-a a sezonului regulat, într-un meci disputat împotriva rivalilor de la Jets, Bledsoe a suferit o hemoragie internă în urma unei lovituri primite de la un adversar. De atunci, lui Brady i s-a oferit oportunitatea să strălucească, fiind numit quarterback-ul principal al echipei. Iar din acel moment, Patriots au început să scrie istorie și să devină una dintre cele mai titrate echipe din fotbalul american profesionist.

Aceștia au avut un sezon formidabil în primul an în care Brady a jucat titular, ce a culminat cu o victorie în SuperBowl, în fața celor de la St. Louis Rams (astăzi Los Angeles Rams). Văzuți ca victime sigure de mulți specialiști, cei de la Patriots au reușit să răstoarne calculele hârtiei și să dea startul unei dinastii ce avea să domine liga timp de 20 de ani.

+25 FOTO

Alcătuind un duo excelent cu Bill Belichick, antrenorul echipei, Brady a reușit să obțină 6 titluri de campion în tricoul echipei din New England (în sezoanele 2001 - 2002, 2003 - 2004, 2004 - 2005, 2014 - 2015, 2016 - 2017 și 2018 - 2019). 

Pe parcursul acestor ani, parteneriatul dintre cei doi a fost unul care s-a bucurat de un succes fulminant. Pe de-o parte, Tom a început să fie văzut ca unul dintre cei mai buni jucători care au evoluat vreodată în NFL și ca un lider înnăscut. Pe de altă parte, lui Bill Belichick i-au fost recunoscute atât competențele desăvârșite de tactician, dar și competențele manageriale, demonstrând că este un „arhitect" ideal, dovadă fiind defensivele de top pe care a reușit să le construiască în nenumărate rânduri.

Parteneriatul dintre cei doi a luat sfârșit în 2020, când Brady s-a despărțit de Patriots. Acesta nu avea să-și încheie cariera atunci, ci avea să meargă la Tampa Bay Buccaneers pentru încă două sezoane. Brady a reușit să câștige un titlu alături de formația din Florida în anul imediat următor, și să ajungă în Play-Off și în sezonul actual, unde avea să fie eliminat de Rams în ultimul meci din carieră. 

A ieșit de pe prima scenă a fotbalului american, fiind totodată și cel mai tânăr, dar și cel mai bătrân quarterback care a reușit să câștige un SuperBowl.

Tom Brady, un exemplu de seriozitate

Titlul de cel mai bun jucător din istoria NFL este un subiect dezbătut din greu. Dar când vine vorba despre cel mai serios jucător ce a evoluat în ligă, Brady este cel mai vehiculat nume. 

Datorită stilului său de viață acesta a reușit să aibă o carieră de peste 2 decenii la nivel înalt. Dieta strictă și exercițiile fizice practicate chiar și în primăvară și vară, perioadă de pauză pentru jucătorii din NFL, l-au făcut să-și continue evoluțiile la un nivel bun, la vârsta la care alți sportivi nici nu visează să ajungă.

Acesta declara în trecut: „Am încercat întotdeauna să am grijă de corpul meu și să iau deciziile cele mai bune pentru cariera mea. Vreau să transmit acest mesaj pentru că fotbalul este un sport solicitant pentru corpul uman. Nu este deloc amuzant să fii tot timpul lovit. Când aveam 25 de ani mă confruntam mai tot timpul cu accidentări, nu-mi imaginam niciodată că o să joc atât de mult timp. Acum la 39 de ani, chiar dacă sunt lovit, mă ridic fără nicio problemă". 

Brady a lansat și o carte în care vorbește despre stilul său de viață, dezvăluind toate secretele ce au stat la baza longevității sale.

+25 FOTO

Retragerea

După meciul pierdut acum două săptămâni în fața celor de la LA Rams, Brady a reflectat asupra carierei sale și a hotărât să pună stop, postând pe Twitter un mesaj emoționant în care a transmis mulțumiri către familie, dar și către foștii săi coechipieri și antrenori. 

Acesta a declarat că se va ocupa mai mult de afacerile în care este implicat, fiind co-fondator a 3 firme, în domeniul nutriției și al fitness-ului, al producerii de echipament sportiv, dar și al cryptomonedelor.  De asemenea, Brady a spus că se va dedica mai mult familiei sale. Este căsătorit cu celebrul model Gisele Bundchen, alături de care are 2 copii.

+25 FOTO

Cariera mea a fost atât de fascinantă, plină de suișuri și coborâșuri. Când ești pe teren zi de zi, nu te gândești niciodată la retragere. Mă gândesc la toți antrenorii și coechipierii mei cărora le mulțumesc. Îmi voi aminti de toate momentele petrecute alături de voi.

Părinților, familiei și prietenilor mei vreau să le spun că îi iubesc și că le mulțumesc pentru acești aproape 30 de ani de fotbal în care au fost mereu alături de mine. Știu că nu o să pot să vă răsplătesc vreodată. Soției și copiilor mei vreau să le spun că au fost mereu inspirația mea. Și că familia noastră este cea mai mare realizare pentru mine
 – Tom Brady

Cele mai importante performanțe ale lui Brady în NFL

  • 7 titluri câștigate
  • 10 prezențe în SuperBowl
  • 3 titluri de MVP al ligii câștigate
  • 5 titluri de cel mai bun jucător din SuperBowl
  • 243 de meciuri câștigate (cele mai multe de către un quarterback)
  • 624 de pase de touchdown (cele mai multe în istoria NFL)
  • 84.250 de yarzi pasați (cei mai mulți în istoria NFL)

Citește și: 

Epicele bătălii ale matadorului » 7 finale memorabile din cariera lui Rafael Nadal

Alfa Romeo țintește sus în 2022 » Atuurile cu care abordează noul sezon: „Suntem la limită, avem o oportunitate uriașă”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (18)
titiduru22
titiduru22  •  03 Februarie 2022, 02:54
Postat de Dragos Tudor pe 02 Februarie 2022, 18:58

Acest sport nu este pentru oricine. Daca ai creierul cat o boaba de fasole, este normal ca nu ai cum sa intelegi tot ce se intampla acolo si ti se pare exact cum ai specificat tu. Fotbalul american este printre cele mai frumoase sporturi, avand foarte mult contact fizic, tactici foarte complicate, un numar mare de jucatori, un numar mare de antrenori/preparatori etc. In loc sa stai sa iti pierzi timpul sa comentezi la articole care NU iti plac, mai bine te-ai documenta despre cum functioneaza acest sport. Nu vreau sa fiu rautacios, dar la comentariul asta ai avut fix atitudinea de suporter de liga a 3 a care sparge seminte in tribuna si le stie el pe toate.

Poate cel mai complex sport care exista in lume . De departe superior soccerului din toate punctele de vedere , forta , tactica si viteza .

snooker
snooker  •  02 Februarie 2022, 21:34
Postat de Dragos Tudor pe 02 Februarie 2022, 18:58

Acest sport nu este pentru oricine. Daca ai creierul cat o boaba de fasole, este normal ca nu ai cum sa intelegi tot ce se intampla acolo si ti se pare exact cum ai specificat tu. Fotbalul american este printre cele mai frumoase sporturi, avand foarte mult contact fizic, tactici foarte complicate, un numar mare de jucatori, un numar mare de antrenori/preparatori etc. In loc sa stai sa iti pierzi timpul sa comentezi la articole care NU iti plac, mai bine te-ai documenta despre cum functioneaza acest sport. Nu vreau sa fiu rautacios, dar la comentariul asta ai avut fix atitudinea de suporter de liga a 3 a care sparge seminte in tribuna si le stie el pe toate.

Pleca d-aci ba intelijentule :)))

domnuspinu
domnuspinu  •  02 Februarie 2022, 20:38

Articol bine documentat, Brady este cel mai mare jucator de fotbal din istorie, totusi nu este el cel mai tanar QB care a castigat Super Bowl-ul din postura de titular.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează