SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

SPECIAL GSP Epicele bătălii ale matadorului » 7 finale memorabile din cariera lui Rafael Nadal

Rafael Nadal cu trofeul de la Australian Open 2022// FOTO: Imago
Rafael Nadal cu trofeul de la Australian Open 2022// FOTO: Imago

Articol de - Publicat marti, 01 februarie 2022 08:14 / Actualizat marti, 01 februarie 2022 08:34

Rafael Nadal (5 ATP, 35 de ani) a cucerit, duminica trecută, al 21-lea titlu de Mare Șlem al carierei, la Australian Open, după o finală cu Daniil Medvedev (2 ATP, 25 de ani) de peste 5 ore, scor 2-6, 6-7(5), 6-4, 6-4, 7-5.

  • Nadal a ajuns a 21 de trofee de Grand Slam în carieră și îi depășește pe Federer și Djokovic, care au câte 20;
  • Este pentru prima dată după 13 ani, când Federer nu mai este jucătorul ce cele mai multe trofee de Mare Șlem;
  • Ibericul a obținut al doilea trofeu la Australian Open, după cel din 2009, la a 6-a finala jucată la Melbourne;
  • Nadal l-a egalat pe Djokovic, fiind jucătorii care au cel puțin două succes la fiecare turneu de Grand Slam.

Gazeta Sporturilor îți prezintă alte dueluri asemănătoare au marcat traseul ibericului

Wimbledon 2007

  • Durată:  3h 45
  • Scor: 6-7 (7), 6-4, 6-7 (3), 6-2, 2-6 cu Roger Federer
Epicele bătălii ale matadorului » 7 finale memorabile din cariera lui Rafael Nadal
FOTO: Guliver/GettyImages

Era a doua finală consecutivă la Wimbledon între cei doi, dar întâia în care forțele se echilibraseră vizibil. Cu Bjorn Borg urmărind din tribună – Federer avea să egaleze recordul suedezului de cinci titluri pe iarba londoneză -, confruntarea avea să se transforme într-un duel strâns și acidulat. Atât de strâns încât la final, când a reușit smash-ul câștigător la a doua sa minge de meci, a alunecat ușurat pe iarbă.

„Am avut șanse mari în setul al cincilea", spunea Nadal apoi. „Nu am simțit că joc mai rău decât el din spatele terenului, dar diferența cea mai mare este la serviciu. El servește mai bine decât mine, iar acest lucru e important, mai ales pe această suprafață", rezuma el esența disputei. „Am avut un turneu grozav, nu pot spune nimic rău acum, sunt doar puțin dezamăgit", încheia Rafa.

Wimbledon 2008 

  • Durată: 4h48
  • Scor: 6-4, 6-4, 6-7 (5), 6-7 (8), 9-7 cu Roger Federer

Mulți îl consideră încă meciul cel mai bun văzut vreodată. Pentru că a avut de toate: tenis excepțional, emoții, dramă, răsturnări de scor, întreruperi cauzate de ploaie, s-a lăsat întunericul și ultimele game-uri s-au disputat într-un scenariu crepuscular, aproape fantastic. Până atunci, dominația lui Nadal fusese evidentă pe zgură, a lui Federer pe iarbă.

Elvețianul a salvat două mingi de meci în tie-break-ul setului patru, împingând confruntarea în decisiv. Acolo unde echilibrul imens s-a rupt la 8-7, când Rafa a făcut break-ul hotărâtor. „E imposibil să explic ce am simțit în acel moment", a spus apoi. 

Epicele bătălii ale matadorului » 7 finale memorabile din cariera lui Rafael Nadal
FOTO: Guliver/GettyImages

În lacrimi, dar fericit, urcase până în loja apropiaților, fiind sprijinit pe traseu chiar de tatăl lui Roger pentru o clipă. „Este un vis să joc pe acest teren, în turneul meu favorit, dar niciodată nu mi-am imaginat așa ceva", a adăugat Nadal, care îl felicita pe adversarul său, spunând că „încă este cel mai bun".

Australian Open 2009 

  • Durată: 4h23
  • Scor: 7-5, 3-6, 7-6 (3), 3-6, 6-2 cu Roger Federer

Primul triumf al spaniolului pe hard-ul australian a venit ca o relativă surpriză, deși cu un an înainte triumfase la Wimbledon. Melbourne era teritoriul lui Roger, campion patru ani la rând, 2004-2007, în plus elvețianul putea egala în 2009 recordul de atunci al lui Pete Sampras, 14 trofee de Grand Slam.

Organizatorii pregătiseră și festivitatea pentru a marca acea performanță care a fost doar amânată – învingătorul serii a rămas ibericul, gentil și înțelegător la ceremonie cu Roger, pe care l-a îndemnat să-și țină discursul, deși era năpădit de lacrimi.

Epicele bătălii ale matadorului » 7 finale memorabile din cariera lui Rafael Nadal
FOTO: Guliver/GettyImages

 Rafa, 22 de ani la momentul respectiv, venea după o semifinală istovitoare, de peste 5 ore, cu compatriotul Fernando Verdasco, dar a găsit energie și lovituri pentru încă o bătălie. „E un vis să câștig aici, un Grand Slam pe hard. Toată viața am muncit să îmi îmbunătățesc jocul pe alte suprafețe decât zgura, iar acum sunt foarte fericit. Multe emoții pe teren cu cel mai bun jucător pe care l-am văzut vreodată, Roger Federer", declara Nadal după meci.

Australian Open 2012

  • Durată: 5h53
  • Scor: 7-5, 4-6, 2-6, 7-6 (5), 5-7 cu Novak Djokovic

Așa va fi ținută minte acea finală, drept cea mai lungă pe tablourile masculine de Grand Slam din istorie, la aproape 6 ore, precedentul record fiind 4 ore și 54 de minute pentru duelul de la US Open 1988, câștigat de Mats Wilander în fața lui Ivan Lendl.

Probabil și punctul cel mai fierbinte de rivalitate dintre Rafa și Nole fiindcă acel meci i-a întins, realmente, până la limită. Într-atât încât la festivitatea de premiere nu mai puteau sta în picioare - li s-au adus scaune și sticle cu apă. Nadal a rămas marcat în interior de lupta pierdută, deși nu a admis acest lucru decât fugitiv, în timp ce Djokovic și-a consolidat reputația de aproape indestructibil. 

Epicele bătălii ale matadorului » 7 finale memorabile din cariera lui Rafael Nadal
FOTO: Guliver/GettyImages

„Am făcut istorie în seara aceasta, din păcate, nu pot exista doi învingători", spunea sârbul înainte de a primi trofeul. Rafa, privind în gol, a acceptat cuvintele frumoase și s-a revanșat în acel an la Roland Garros.

Australian Open 2017 

  • Durată: 3h38
  • Scor: 4-6, 6-3, 1-6, 6-3, 3-6 cu Roger Federer

Rivalii dintotdeauna se regăseau în duel direct pentru un trofeu major după ceva vreme, aproape 6 ani de la Roland Garros 2011. Și asta după ce ambii lăsaseră în urmă luni bune din anul precedent în care se luptaseră cu probleme fizice. Calificarea în ultimul act a fost o surpriză agreabilă pentru amândoi, iar meciul în sine o bătălie cu toate ingredientele pentru a fi reținută drept ceva memorabil. 

Epicele bătălii ale matadorului » 7 finale memorabile din cariera lui Rafael Nadal
FOTO: Guliver/GettyImages

„Nu cred că vreunul dintre noi își închipuia că va fi în finală", spunea atunci Federer, care a întors setul decisiv după un break rapid al lui Rafa. „Sunt fericit pentru tine", continua elvețianul, „nu m-ar fi deranjat să pierd, sincer!", iar Nadal sublinia că "Roger a meritat mai mult decât mine. Voi continua să încerc". În acel an, cei doi și-au împărțit frățește titlurile de Grand Slam, 2-2.

US Open 2019 

  • Durată: 4h50
  • Scor: 7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4 cu Daniil Medvedev

O finală pe care spaniolul a disputat-o contra rusului care, la momentul respectiv, se afla la prima experiență de acest gen. O ciocnire între generații, veteranul impunându-se la limită, după un efort uriaș și aruncând în luptă în ultimele minute ultimele rezerve de abilitate.

 Era, pentru Rafa, titlul major cu numărul 19, în timp ce Daniil deschidea contul finalelor sale de Grand Slam, ajuns între timp la 4. „A fost o finală uimitoare. Felul în care el a luptat este absolut incredibil", spunea Nadal după complicatul duel. 

Epicele bătălii ale matadorului » 7 finale memorabile din cariera lui Rafael Nadal
FOTO: Imago

„Am trăit cea mai emoționantă noapte din cariera mea, nervii au fost întinși până la limită, un meci nebun", a punctat ibericul. „M-am bătut pentru fiecare punct, dar, din păcate, lucrurile nu au mers în favoarea mea", spunea Medvedev, care venea după o vară senzațională pe hardul american, cu șase finale și două titluri.

Australian Open 2022 

  • Durată: 5h24
  • Scor: 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4, 7-5 cu Daniil Medvedev
+42 FOTO

„Este una dintre cele mai emoționante partide din cariera mea, fără dubiu", spunea Nadal după un meci în care a revenit de la 0-2 la seturi. Moment în care părea scos din funcțiune, dominat, anihilat de un adversar care își punea în valoare foarte bine armele. Al doilea cel mai lung duel din carieră, primul fiind tot la Melbourne, în 2012, pe când avea doar 25 de ani. 

Acum, la 35, șansele par să fie tot mai subțiri, mai rare, însă Nadal se încăpățânează să creadă în pasiunea, în șansa, în dreptul lui de a se bate pentru premiile mari. „Fizic, nu eram pregătit pentru asemenea efort, la final eram super, superobosit, dar era ziua în care trebuia să dau totul. M-am bucurat de luptă, iar victoria înseamnă totul pentru mine", a punctat Rafa. 

7 jucătoriau revenit de la 0-2 la seturi într-o finală de Grand Slam din Era Open: Bjorn Borg – Roland Garros 1974, Ivan Lendl – Roland Garros 1984, Andre Agassi – Roland Garros 1999, Gaston Gaudio – Roland Garros 2004, Dominic Thiem – US Open 2020, Novak Djokovici – Roland Garros 2021, Rafael Nadal – Australian Open 2022

VIDEO Rafael Nadal, campion la Australian Open 2022

Citește și: 

Un jucător cunoscut contestă titlul cucerit de Nadal la Australian Open: „Oricine poate câștiga un Grand Slam când Novak nu participă”

„Cel mai mare dintre cei mai mari” » Ediții de colecție ale presei internaționale, după victoria istorică reușită de Nadal la Australian Open

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
839680779446084
Nicolae Alin Neag  •  01 Februarie 2022, 17:52

Tipului i-o fi făcut cineva, vreodată, vreun control antidoping la modul serios? Mă întreb...

belane
belane  •  01 Februarie 2022, 15:10

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

razvyyc
razvyyc  •  01 Februarie 2022, 11:38

Nu știu dacă este cel mai bun din istorie însă ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează