SPORTURI  »  ALTELE  »  TRIATLON

SPECIAL GSP Triatlonul românesc continuă să facă pași importanți: „România are material genetic” + „Avem un vis pentru Los Angeles!”

Articol de - Publicat marti, 28 decembrie 2021 10:20 / Actualizat marti, 28 decembrie 2021 11:51

Italianul Simone Diamantini, noul antrenor coordonator al Federației Române de Triatlon, este convins că sportivii tricolori pot face performanță la cel mai înalt nivel, chiar și la Jocurile Olimpice. 

Prezent pentru prima oară în istorie la Jocurile Olimpice în 2020 grație unui sportiv naturalizat, triatlonul românesc continuă să facă pași înainte. Planul construit de federație este unul pe termen lung și mizează pe tânăra generație, care a scos deja capul în competițiile internaționale, cu rezultate peste așteptări. 

Iar cel ales să le ghideze pașii pe drumul corect către performanță este un antrenor cu o experiență de peste 25 de ani. 

Impresionat de proiectul de dezvoltare gândit de conducerea federației, italianul Simone Diamantini a acceptat oferta de a conduce din postura de antrenor coordonator programul de pregătire al sportivilor tricolori. 

Coincidența incredibilă trăită de Gabi Szabo în ziua în care a devenit campioană olimpică la Sydney: „Și astăzi fac lucrurile așa”
GALA GSP 2021
Coincidența incredibilă trăită de Gabi Szabo în ziua în care a devenit campioană olimpică la Sydney: „Și astăzi fac lucrurile așa”

„Când am vorbit cu președintele Vlad Stoica, mi-a prezentat un proiect bazat pe ajutarea antrenorilor de a vedea altfel triatlonul. România are antrenori buni, specializați și instruiți, dar cu foarte puțină experiență pe plan internațional. Au nevoie să iasă din zona de confort și să se confrunte cu această realitate. Doar așa pot să aducă acasă și propriilor sportivi această experiență, astfel încât să «contamineze» în mod pozitiv triatlonul românesc”, explică Simone.

Schimbare de mentalitate

Italianul în vârstă de 50 de ani a avut deja un prim contact cu antrenorii și sportivii români la Forum Triatlon România, o acțiune în premieră, desfășurată timp de o săptămână, la jumătate lunii decembrie, la Cheile Grădiștei. 

„După ce am vorbit cu toată lumea, oficiali, antrenori și sportivi, nu cred că este o problemă de infrastructură sau de posibilități, ci de mentalitate. Tot timpul se spune că este dificil să faci triatlon în România, dar nu este adevărat. Depinde doar de noi să fie ușor sau greu, depinde de cât de mult suntem dispuși să muncim.

Obiectivul meu, al lui Vlad, al federației, este să schimbăm această mentalitate, să-i ajutăm pe toți să gândească diferit, cum spun englezii: «Out of the box”, sună primele concluzii trase de noul head-coach. 

El știe clar ce are de făcut: „Nu este de ajuns să lucrezi cu antrenorii. Ei trebuie să îmbunătățească la sportivi capacitatea de a gestiona un rezultat negativ, pentru că așa se ridică nivelul. Un triatlet poate să piardă, dar nu asta este problema, ci din ce cauză a făcut un concurs slab și să investească mai mult timp și muncă pentru ca acest lucru să nu se repete.

Dar mai important e să învețe să treacă peste rezultatul sub așteptări. Totul pleacă de la vârste fragede, când antrenorii și părinții nu trebuie să facă o dramă, pentru că astfel de lucruri se întâmplă și în viața de zi cu zi. Nu îți iese întotdeauna cum vrei. Eu nu cred că un eșec este un lucru dezastruos. Un eșec înseamnă și o încercare de a reuși. Ai nevoie să treci peste mai multe eșecuri pentru a ajunge acolo unde îți dorești”.

Ținta pe Los Angeles

În privința rezultatelor, obiectivul principal îl reprezintă Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 2028, dar nu vor fi lăsate în afara proiectului nici cele de peste trei ani, de la Paris. „Munca mea nu este pentru Jocurile Olimpice de la Paris, pentru că sunt prea aproape

Felix Duchampt este un sportiv matur, care are deja programul lui, iar eu pot doar să-l ajut să se pregătească alături de staff-ul meu, dacă își dorește acest lucru. O voi ajuta și pe Antonela Manac, dar trebuie să-și asume și ea această responsabilitate, pentru că nu mai este la început de drum și are deja experiență. 

Este dificil, pentru că se antrenează singură prea multe zile. Va veni alături de mine, dar nu pot face minuni, antrenamentele trebuie să fie la același nivel, zi de zi”, mărturisește Simone.

Triatlonul românesc continuă să facă pași importanți: „România are material genetic” + „Avem un vis pentru Los Angeles!”
Simone Diamantini atent la antrenamentele sportivilor săi

2.600 de sportivilegitimați, amatori și de performanță, are Federația Română de Triatlon

Planul pentru visul californian sună cam așa: „Obiectivul meu este să lucrez cu antrenorii cu ținta pentru 2026, pentru a avea un grup de sportivi sub 23 de ani care să atace calificarea la Los Angeles. Până atunci, noi lucrăm cu antrenorii, ei direct cu sportivii, învățăm să ne cunoaștem mai bine și să comunicăm și, cel mai important, să avem o altă abordare. Să nu ne concentrăm doar pe competițiile din țară, ci să mergem la cele internaționale. 

O spun mereu: decât un pește mare în acvariu, mai bine unul mai mic în ocean. Lucrul important pe care trebuie să-l explicăm antrenorilor este că sportivii sunt cei care fac acest pas. Nu sunt niște copii cărora trebuie să le facem cadouri. 

Avem nevoie de sportivi responsabili și dornici să facă performanță. Noi vom construi un sistem bazat pe merit, unde cei mai buni sunt ajutați mai mult de către federație. România are material genetic”.

1,5 kilometri înot, 40 kilometri ciclism și 10 kilometri alergare înseamnă proba olimpică de triatlon

Pregătire la Milano

Pentru început, Simone va sta mai mult în Italia, unde vor merge în stagii de pregătire și antrenorii, și sportivii români. „Vom face un plan clar de pregătire. Cartierul meu general va fi în Italia pentru moment, pentru că vom construi totul în timp. 

În primii doi ani, nu voi fi atât de prezent în România, dar mulți sportivi și antrenori vor veni în Italia și se vor pregăti alături de stafful meu. 

Treptat, vom pune la punct un sistem de limbaj comun. Baza mea operațională rămâne la Milano, dar voi veni de câteva ori pe an aici, în special în perioada cu climă bună”, spune italianul. Simone Diamantini are în palmares mai multe participări la Jocurile Olimpice: 

„Am trăit această experiență cu Silvia Gemignani, la Atena, Daniel Fontana, la Beijing, Luciano Taccone, la Rio. Din păcate, Alice Betto s-a accidentat cu o lună înainte de competiție, iar lui Beatrice Lanza i s-a găsit o problemă la inimă și a fost nevoită să se retragă cu câteva săptămâni înainte de start”. 

36este locul pe care s-a clasat Felix Duchampt, naturalizat în 2019, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din cincizeci și cinci de participanți

Prima întâlnire cu România

Pe lângă activitatea de antrenor în triatlon, Simone Diamanti a pregătit sportivi și din tenis, schi nordic și fotbal, în special pe parte fizică. Tenisul i-a oferit chiar ocazia de a vedea pentru prima oară țara noastră. 

„Am fost cu mulți ani în urmă în România, la un turneu WTA la București, pentru că fosta mea logodnică, Alberta Brianti, pe care am și pregătit-o, era jucătoare profesionistă. În 10 ani, țara s-a schimbat mult, este plină de clădiri moderne și de firme care investesc, astfel că se vede clar că este în plin proces de dezvoltare, cu o economie care devine sănătoasă, iar oamenii trăiesc mai bine” , crede italianul.

Alberta Brianti a fost timp de un deceniu în primele 100 jucătoare WTA, cea mai bună clasare în ierarhia mondială, numărul 55, fiind atinsă în iunie 2011. Are în palmares un singur titlu WTA la simplu, obținut la Fes (Maroc), în finală învingând-o pe Simona Halep. 

„Era cam a cincea jucătoare italiană ca valoare, după Pennetta, Schiavone, Errani și Vinci, care se clasau în primele 20 din lume”, explică Simone.

Cine este Simone Diamantini? 

Italianul s-a descris pentru cititorii GSP.ro: „Un pasionat de triatlon, care studiază fără încetare acest sport, un obsedat de triatlon, pentru că doar așa poți ajunge la un nivel înalt. Sunt o persoană care unește, nu desparte, și foarte directă, dacă vreau să spun ceva o fac. 

Sportul este viața mea și mă măgulește că pot să am un rol important într-o federație din România, o țară cu o tradiție importantă în sport, cu performanțe extraordinare în tenis, atletism, înot sau gimnastică. Nu văd de ce nu am putea să facem același lucru și în triatlon, doar trebuie să trecem peste un prag mental. Pentru mine, este locul perfect pentru a începe o aventură extraordinară”.

Medalii olimpice la schi fond

Aventura lui Simone în triatlon a început în 1989, ca sportiv, și a pășit în domeniul antrenoratului în 1996. 

„Am debutat în acest rol la centrul sportiv unde se pregătea marea înotătoare Federica Pellegrini, iar antrenorul meu pe partea de înot era Luca Sacchi, medaliat olimpic la Barcelona, actualul președinte al clubului meu”, dezvăluie italianul, care a lucrat timp de un deceniu și cu lotul de schi fond al Italiei, punând umărul la medalii olimpice câștigate de Gabriella Paruzzi, Silvio Fauner, Fabio Maj, Sabina Valbusa. În plus, timp de trei sezoane, a fost în staff-ul tehnic la echipe de fotbal din Serie C, Varese, Meda și Pavia.

Vlad Stoica, președinte FR de Triatlon: „Avem un vis pentru Los Angeles!”

Președintele FR de Triatlon, Vlad Stoica, speră la 4 sportivi calificați direct la Jocurile Olimpice din 2028.

- Vlad, de ce Simone Diamantini? 
- Pentru că este un profesionist cu multă experiență și are o mare calitate, aceea de a transforma sportivi aparent mai puțin valoroși, lăsați de alte federații în afara programelor de pregătire, în sportivi cu rezultate. 

Metoda sa este bine pusă la punct și aduce performanță. Dintre toți antrenorii cu care am avut interviuri, mi s-a părut cel mai pasionat și cu capacitatea și disponibilitatea să ne educe antrenorii tineri, cărora le lipsește experiența la nivel internațional.

- Cum este gândit acest plan de dezvoltare? 
- Dorința cea mai mare este să schimbăm mentalitatea antrenorilor și a sportivilor. De aceea, vor merge și în stagii de pregătire în Italia, unde Simone beneficiază de un complex sportiv ultramodern și are un staff experimentat, dar și la cât mai multe competiții peste hotare.

- Care este obiectivul? 
- Proiectul se întinde pe termen lung. Dacă la Paris mizăm pe Felix Duchampt și Antoanela Manac, pentru Los Angeles visul este să obținem două calificări directe atât la masculin, cât și la feminin.

Triatlonul românesc continuă să facă pași importanți: „România are material genetic” + „Avem un vis pentru Los Angeles!”
Simone Diamantini și Vlad Stoica într-un decor de iarnă la Cheile Grădiștei / FOTO Ionuț Coman

Forum de top

Pentru prima oară, Federația Română de Triatlon a organizat Forum Triatlon România, un eveniment care a avut loc la Cheile Grădiștei, pe perioada unei săptămâni, și a adunat peste 100 de oficiali, antrenori și sportivi. 

„Forumul a avut rolul de a aduce împreună comunitatea triatlonului, de a îmbina educația și distracție, mai ales că am organizat și Gala Triatlonului Românesc, în cadrul căreia am premiat cei mai buni sportivi ai anului. 

S-au desfășurat cursuri de arbitri internaționali și antrenori internaționali, a avut loc o conferință a antrenorilor cu invitați de top, work-shopuri de antidoping, nutriție, medicină sportivă și educație pentru burse, dar și un stagiu de pregătire pentru sportivii de la toate categoriile de vârstă”, explică Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon.

Vezi și alte știri din sport: 

Fata de 10! Experimentata Ioana Baciu spune că vrea încă un titlu înainte de retragere, explică de ce nu mai vine la națională și descrie anul petrecut în Germania, unde „sportivii sunt iubiți și respectați”

EXCLUSIV Coincidența incredibilă care a făcut-o campioană olimpică pe Gabi Szabo la Sydney: „Și astăzi fac lucrurile așa”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
gabortelevizor
gabortelevizor  •  28 Decembrie 2021, 11:47

Triatlonul românesc...hadikhă triatlonu' inezistent....

Vezi toate comentariile (1)
Comentează