ALTELE  ·  HALTERE

VIDEO Dezvăluiri tulburătoare » Un documentar al postului public din Germania acuză de corupție Federația Internațională

Articol de - Publicat luni, 06 ianuarie 2020 18:43

Un documentar al postului tv public național german ARD acuză Federația Internațională de Haltere de fraudă și de acoperirea sportivilor dopați.

Dopaj secret - Lordul halterofililor” este titlul documentarului difuzat duminică la ARD, în care președintele forului internațional, Tamás Aján, este învinuit că a fost complice la diverse acte de corupție, dar mai ales la trecerea cu vederea peste cazurile de doping.

Ungurul în vârstă de 80 de ani este șeful Federației Internaționale de Haltere din 2000. Născut la Gherla, în România, Tamás a lăsat într-o perioadă testele doping făcute de forul internațional pe mâna celor de Agenția Ungară Anti-Doping. Un doctor din echipa Moldovei, Dorin Bălmuș, a dezvăluit într-o conversație înregistrată undercover că prețul pentru un test „curat” era de 60 de dolari la nivel național și de 200 de dolari la nivel internațional. El spune că se practica înlocuirea mostrelor de urină ale halterofililor cu unele care nu aveau substanțe interzise în ele. 

Această practică pare că s-a întrerupt în 2015, când CM au avut loc la Houston, iar americanii, vâzând situația, au intervenit și au făcut ei testele. La percheziții au găsit seringi în camerele sportivilor, făcând din aceea ediție una cu un număr record de cazuri pozitive, 26. Cei de la ARD au studiat 16.000 de teste anti-doping realizate între 2008 și 2018 și a rezultat că mai mult de jumătate dintre campionii olimpici și mondiali din această perioadă nu fuseseră supuși niciunui test doping în afara competițiilor în anul în care au câștigat medalii. 

„Maxilar de bărbat și mustață”

Halterele au avut în ultimii ani multe probleme cu dopajul, ajungându-se în 2017 la disputarea Campionatelor Mondiale fără marile puteri care au adunat sute de medalii în ultimii ani. În plus Tamás este acuzat că a încurajat acest sistem. Thailandeza Siripuch Gulnoi, medaliată cu bronz la JO 2012, a fost înregistrată susținând că dopajul la ea în țară începe chiar și de la 13 ani, spunând că avea „un maxilar și mustață de bărbat” în perioada în care se dopa ca adolescentă, dar că oficialilor nu le păsa. 

Site-ul insidethegames.biz a formulat câteva întrebări pentru Federația Internațională în urma documentarului celor de la ARD. „Sunt câteva dezvăluiri care ne îngrijorează și vom cerceta, dar există și multe lucruri false și zvonuri în acest documentar. Vom trece imediat la investigarea problemelor ridicate, pe care le luăm foarte în serios și ne gândim să cerem ajutor în rezolvarea lor”.  

Bani care au dispărut 

În plus documentarul susține că o parte din banii care au venit de la Comitetul Olimpic Internațional au ajuns în două conturi și nu se mai știe nimic de ei, iar singurul care are drept de semnătură este Tamás Aján. Aceste acuzații sunt făcute de Christian Baumgartner, președinte al forului german, și Antonio Urso, președintele federației europene, ambii pierzând în cursa electorală din 2017 la finalul căreia ungurul a câștigat al cincilea mandat de președinte. Baumgartner estimează suma făcută să dispară la 7 milioane de dolari. Urso susține că le-a scris celor de la CIO, dar că aceștia au spus că este o afacere internă.

Vezi și: A fost un fotbalist muncitor, iar acasă un familist convins. După 12 ani de căsnicie, Cristi Chivu surprinde pe toată lumea: „Tot...„
Libertatea
Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
17:30 Fotbal, Liga 2
UTA Arad - Turris Turnu Măgurele
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Cupa României
Poli Iași - Sepsi
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Premier League
Bournemouth - Tottenham
Eurosport
20:30 Fotbal, La Liga
Mallorca - Levante
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
20:30 Fotbal, Serie A
SPAL - Udinese
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
20:30 Fotbal, La Liga
Eibar - Leganes
Digi 2, Telekom 4, Look Sport 3
22:15 Fotbal, Premier League
Aston Villa - Manchester United
Eurosport
22:45 Fotbal, Serie A
Verona - Inter
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
23:00 Fotbal, La Liga
Athletic Bilbao - Sevilla
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1