SPORTURI  »  ATLETISM  »  CAMPIONATE MONDIALE

Alina Rotaru-Kottmann, extraordinară! Bronz la Mondiale! » Prima medalie după 14 ani pentru România

Alina Rotaru-Kottmann sărbătorind cu medalia și tricolorul Foto Imago
Alina Rotaru-Kottmann sărbătorind cu medalia și tricolorul Foto Imago

Articol de - Publicat duminica, 20 august 2023 20:09 / Actualizat duminica, 20 august 2023 20:24

Alina Rotaru-Kottmann, 30 de ani, a reușit un concurs de senzație la Budapesta, cucerind medalia de bronz la săritura în lungime cu 6,88 m reușiți din ultima încercare. Doar Anișoara Cușmir, în 1983, mai urcase pe podium la Campionatele Mondiale în această probă

Câtă bucurie la capătul finalei pentru Alina Rotaru-Kottmann, care nu-și mai putea stăpâni emoțiile după o realizare extraordinară! Românca a sărbătorit alături de învingătoare, sârboaica Ivana Vuleta, și de medaliata cu argint, americanca Tara Davis-Woodhall, strigând fericită: „My first medal!”

Prima medalie pentru ea, prima medalie pentru România la aceste Campionate Mondiale găzduite de Budapesta, prima medalie după o pauză de 14 ani.

România nu a mai avut un reprezentant pe podiumul mondial de la ediția din 2009, care a avut loc la Berlin, atunci când Nicoleta Grasu a cucerit bronzul la aruncarea discului. Monica Stoian a ocupat atunci poziția a patra la aruncarea suliței, dar i-a fost acordată medalia de bronz după descalificarea rusoaicei Mariya Abakumova.

Alina Rotaru, luptă cu cele mai tari adversare

Astăzi, Alina Rotaru a oprit această pauză. Ea a intrat în finală după ce reușise un salt de 6,69 metri, al nouălea rezultat din preliminariile probei. Doar trei atlete atinseseră baremul de calificare de 6,80 metri, Tara Davis-Woodhall (SUA), 6,87m, Marthe Koala (Bur), 6,84 m, și Ivana Vuleta (Ser), 6.82 m.

Lupta pentru medalii a fost una fantastică, îmbibată de suspans și de unele surprize. Românca a sărit 6,51 metri din prima încercare, fiind doar a cincea sportivă care nu depășise pragul.

Tara Davis-Woodhall a ridicat sus pretențiile cu un 6,91 m pe care apoi nu l-a mai putut îmbunătăți, dar Ivana Vuleta a venit cu o săritură de 7,05 m din a doua tentativă și a devenit imediat marea favorită. Și-a parafat victoria cu un 7,14 m din a cincea.

Săritura de medalie, din ultima încercare!

În acest timp, Alina Rotaru a urcat constant în concurs: 6,72 m din a doua săritură, 6,75 în a patra, păstrând ce e mai bun pentru final. O ultimă încercare excelentă, aterizând departe în groapa cu nisip. A simțit că e o încercare bună, iar arbitrii i-au confirmat imediat: 6,88 m!

A țipat, a sărit, a lovit cu pumnul în mantinela care o despărțea de antrenorul ei aflat în tribună, bucurie totală și absolut pură pentru cea mai bună performanță din carieră: o medalie mondială.

Alina Rotaru-Kottmann, extraordinară! Bronz la Mondiale! » Prima medalie după 14 ani pentru România
Alina Rotaru-Kotmann felicitată de învingătoare, Ivana Vuleta din Serbia Foto Imago

Românca, antrenată de Mihai Corucle, își obţinuse biletul pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, după ce a realizat baremul în proba sa, pe 2 august, în Germania, la concursul Inneringen Weitsprung Meeting.

Alina a avut acolo o serie foarte bună: 6,79 m, 6,89 m (barem pentru Jocurile Olimpice), 6,74 m, 6,72 m, iar la penultima încercare și-a doborât propriul record, sărind 6,96 metri. Precedentul cel mai bun rezultat al ei era de 6,91 metri și data din iunie 2019, la Rheinau.

În istoria participărilor României la Campionatele Mondiale, o singură dată a mai urcat o atletă română pe podium în proba de săritură în lungime: Anișoara Cușmir, actuala președintă a FR Atletism, la ediția inaugurală, Helsinki 1983, 7,15 metri pentru medalia de argint. Tricolora era deținătoarea recordului mondial la momentul respectiv, cu 7,43 m.

Citește și: 

Ryan Crouser, campion mondial cu două cheaguri în picior! » La 5 centimetri de recordul lumii
CAMPIONATE MONDIALE
Ryan Crouser, campion mondial cu două cheaguri în picior! » La 5 centimetri de recordul lumii
Scene incredibile la Mondialele de atletism: au pierdut două medalii de aur în câteva minute după două căzături în fața liniei de sosire
CAMPIONATELE MONDIALE
Scene incredibile la Mondialele de atletism: au pierdut două medalii de aur în câteva minute după două căzături în fața liniei de sosire

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (32)
brianstorm
brianstorm  •  21 August 2023, 22:47
Postat de forumeer pe 21 August 2023, 22:07

Inceteaza sa fii prostovanca, randumb, si arata-mi clasamentul Ligii 1 cu STEAUA scris mare si clar. Si mai repede, *** :))!

ce slab esti,ai aflat si tu ca clona csa se desfiinteaza,urmeaza si vitanul tau barzesti. unde este talpan? desfiintare placuta.

forumeer
forumeer  •  21 August 2023, 22:07
Postat de brianstorm pe 21 August 2023, 16:27

esti *** sau doar pro99st? pai fix asta este ca pe ea o poti plati din bani publici ca face performanta si este unica. dar cum sa platesti din bani publici o clona csa cand deja ai adevarata Steaua in liga 1 platita de un privat? esti pro99sau sau *** bah?

Inceteaza sa fii prostovanca, randumb, si arata-mi clasamentul Ligii 1 cu STEAUA scris mare si clar. Si mai repede, *** :))!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

valentindragobete
valentindragobete  •  21 August 2023, 19:46
Postat de Catalynn_3 pe 21 August 2023, 15:21

Bine bă sătene fcsbist, uite ca nu ti-am mai răspuns! :-))) Ca sa crăpi de oftica, crezând ca poti fi si fcsbist si cu IQ peste 70 … simultan! :-)))))))

Ești ca scabia!

Vezi toate comentariile (32)
Comentează