SPORTURI  »  ATLETISM  »  CORONAVIRUS

COVID-19. Constantina Diță: „După ce am plecat eu din SUA a început nebunia”

Campioana olimpică de la Beijing în proba de maraton, Constantina Diță este de Paște în România, în satul natal, de unde îndeamnă la optimism și răbdare
Campioana olimpică de la Beijing în proba de maraton, Constantina Diță este de Paște în România, în satul natal, de unde îndeamnă la optimism și răbdare

Articol de - Publicat joi, 16 aprilie 2020 19:23

Campioana olimpică de la Beijing în proba de maraton, Constantina Diță este de Paște în România, în satul natal, de unde îndeamnă la optimism și răbdare 

Pentru Constantina Diță, 50 de ani, acasă a fost mereu satul Spahii din comuna Turburea (Gorj). E locul unde s-a născut și unde are mare parte din familie. Deși locuiește de ani buni în orașul Erie, din Boulder (Colorado), unde s-a mutat pentru a se antrena la altitudine, în ultima perioadă petrece mai multe timp în România, cam şapte-opt luni pe an. Paștele o găsește în satul natal, alături de cei dragi. 

- Doamnă Diță, sunteți o persoană religioasă, o să vă fie greu să nu mergeți la Biserică în noaptea de Înviere? 
- Da, o să fie greu, dar ținând cont de ce se întâmplă în lume cred că este pentru siguranța fiecărui cetățean să stea în casă, am înțeles că o să primim lumină de la preot. Am de toate, ce contează este că sunt lângă familie. Cel mai greu este că am avut copilul în New York, unul dintre statele greu încercate în această perioadă.

- Câți are Rafael acum? 
- 25. Este singura greutate pe care o am acum. Vorbesc cu el în fiecare zi. Era manager la o firmă de catering în New York. Deocamdată e bine, nu mai lucrează, a mers cu un prieten la o cabană în Pennsylvania pe perioada aceasta.

- Sunt cazuri de COVID-19 în Boulder, acolo unde stați? 
- Nu sunt, în Denver am auzit că sunt mai multe. Când am plecat eu pe 6 martie din America încă nu era nimic, apoi a început nebunia. Probabil acum sunt în tot statul Colorado, dar mai mult în Denver decât în celelalte orășele. 

8.210 de cazuri sunt în Colorado,dintre care 357 de decese, iar în Boulder sunt 300 de cazuri

”Trebuie să gândim pozitiv” 

- Cum e situația în Spahii? 
- Aici, acasă, oamenii sunt OK din câte văd eu. Merg la casa unde a stat mama, mai mergem la lucru, am curățat pomii, am săpat via. Am văzut că oamenii sunt destul de liniștiți, pe bătrâni nu-i văd pe stradă, că umblă de colo-colo pentru că au fost anunțați că dacă au nevoie de ceva, se duce cineva de la primărie și le duce. Mă bucur că au înțeles, nu este foarte ușor să trecem peste această situație, una cu care nu ne-am mai întâlnit până acum. Trebuie să gândim pozitiv, că totul va fi bine și să mergem mai departe.

- Cum vi se pare situația actuală pentru un sportiv? 
- E dificil, îi înțeleg că le este greu, mai ales pentru cei calificați la Tokyo, trebuie să mai muncească încă un an de zile. Cei necalificați au noroc că mai au un an să-și procure biletele. Trebuie să luăm lucrurile pas cu pas pentru că și la noi în România starea de urgență era până pe 15 aprilie, acum s-a mai prelungit cu o lună. Totul e imprevizibil, știu că este greu, dar sportivii trebuie să gândească pozitiv pentru că Jocurile Olimpice se vor ține într-un final. 

- Dacă ați mai fi sportivă, cum credeți că ați fi procedat într-o astfel de situație?
 -Mi-aș fi continuat pregătirea cât puteam. Baza o vor pune când se termină cu pandemia. Nu trebuie să ne speriem acum că nu ne antrenăm cum trebuie, să luăm lucrurile așa cum sunt, să facem ce putem, să ne menținem în formă și să nu stăm toată ziua. Cel mai important acum este să fim sănătoși și să trecem peste acest virus.

38 de anieste vârsta la care a câștigat Constantina Diță medalia de aur la Beijing, fiind ce mai în vârstă învingătoare în proba de maraton la Jocurile Olimpice

Citește și alte știri din sporturi:

Preşedintele Donald Trump vrea reluarea competițiilor sportive: „M-am săturat să văd meciuri de baseball vechi de 14 ani”

Pandemia de coronavirus produce pierderi de proporții în NBA » Suma uriașă vehiculată

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează