SPORTURI  »  ATLETISM  »  RECORD

VIDEO A doborât recordul după 41 de ani! A bătut-o pe atleta care „avea corpul diferit chimic de la dopajul cu steroizi”

Femke Bol arătând spre tabela care afișează noul record mondial indoor FOTO Imago
Femke Bol arătând spre tabela care afișează noul record mondial indoor FOTO Imago

Articol de - Publicat sambata, 25 februarie 2023 10:09 / Actualizat sambata, 25 februarie 2023 10:38

S-a stabilit un nou record al lumii la 400 m indoor, Femke Bol (23 de ani) bătând performanța anterioară a cehoslovacei Jarmila Kratochvilova, ce data din 1982 și asupra căreia au planat suspiciuni de dopaj. Nici deținătoarea celui în aer liber, Marita Koch, nu a scăpat de bănuieli. 

În zilele actuale, recordurile mondiale se bat parcă din ce în ce mai rar, dar tot se mai întâmplă, așa cum este cazul tinerei olandeze Femke Bol, 22 de ani. 

Femke Bol, record după 41 de ani în atletism indoor

Ea a alergat distanța de 400 de metri indoor în 49,26 secunde la Campionatele Naționale de la Apeldoorn, un timp care coboară cu 33 de sutimi sub precedentul vârf, 49,59s, reușit de Jarmila Kratochvilova în 1982, pe 7 martie. Adică acum 41 de ani fără câteva zile!

„Niciodată nu am văzut aici atât de multă lume. Când am trecut linia de sosire am știut că recordul este al meu datorită zgomotului făcut de public", a declarat apoi Bol, care este în așteptarea ratificării acestei performanțe de către federația internațională, World Athletics.

Precedenta performanță de vârf, cea a cehoslovacei acum în vârstă de 72 de ani, era a doua cea mai veche dintre toate probele indoor. Cel mai bătrân reper all-time datează din 1977! La aruncarea greutății, 22,50 metri, al altei cehoslovace, Helena Fibingerova.

Cine a fost fosta deținătoare: „Nu am văzut niciodată asemenea corp, părea diferit chimic”

Kratochvilova, o atletă care a obținut rezultate importante târziu în carieră, la peste 30 de ani, a deținut timp de doi ani și două luni și recordul în aer liber al acestei distanțe, cu 47,99s. 

Se întâmpla în 1983, la ediția inaugurală a Mondialelor, cea de la Helsinki. A venit apoi, în octombrie 1985, est-germanca Marita Koch, cea care mai avea șase recorduri anterioare, și a oprit cronometrul la 47,60 secunde. Și oprit a rămas și până în clipa de față.

A doborât recordul după 41 de ani! A bătut-o pe atleta care „avea corpul diferit chimic de la dopajul cu steroizi”
Jarmila Kratochvilova în 1983, la 32 de ani, la Mondialele de la Helsinki FOTO Imago

Multe repere mondiale ale atletismului au fost fixate în perioade deja îndepărtate, pe când politica antidoping aproape că nu exista. Atât asupra cehoslovacei, cât și a est-germancei au planat acuzații de folosire a unor substanțe sau metode interzise.

Kratochvilova și-a susținut nevinovăția, spunând că antrenamentele dure și dozele mari de vitamina B12 sunt secretul din spatele performanțelor ei. Argumente privite cu scepticism de promotorii unui sport curat.

Cehoaica nu a picat niciun control doping în carieră, însă aspectul ei fizic, vizibil modificat de la 30 de ani încolo, a atras atenția. 

În 1984, văzând-o la un concurs indoor în SUA, doctorul Leroy Perry, chiropractor care a lucrat cu atleți americani importanți, spunea pentru Los Angeles Times că „nu am mai văzut niciodată un asemenea corp! Pare ceva diferit în mod chimic în transformarea ei fiziologică din ultimii cinci ani. Și sunt sigur că nu e în urma lucrului cu haltere".

Dopaj național și scrisoarea invidioasă

În ce o privește pe Koch, ea și mulți alți sportivi din fosta Germanie de Est, Republica Democrată, au fost și încă sunt sub suspiciune de folosire a substanțelor interzise. 

Cu atât mai mult cu cât, în 1991, Brigitte Berendonk și Werner Franke au descoperit documente și teze ale unor oameni de știință care lucrau în cadrul programului național de cercetare a medicamentelor, iar acolo apăreau dozajele și datele de administare a steroizilor anabolizanți pentru mulți sportivi. 

Koch era printre ei, iar respectiva sursă preciza că aceasta a folosit steroidul Oral-Turinabol din 1981 până în 1985.

A doborât recordul după 41 de ani! A bătut-o pe atleta care „avea corpul diferit chimic de la dopajul cu steroizi”
Marita Koch în 1984, când era deja o atletă cu palmares bogat FOTO Imago

De asemenea, o scrisoare a lui Koch către firma Jenapharm, scria The Independent, în care se plângea că Barbel Wockel, campioană europeană la 200 m în 1982, la Atena, primea doze mai puternice de steroizi pentru că unchiul ei era președintele companiei farmaceutice care furniza medicamentele în cadrul sistemului statal de dopaj. 

Între timp, stabilită la Rostock cu soțul și fostul antrenor, Wolfgang Meier, conducând un magazin de articole sportive, ea insista că "la Mondialele de la Helsinki am trecut prin trei teste doping și am ieșit curată. Am fost mereu o sportivă matură și responsabilă".

Cum nu s-au realizat controale doping sistematice, riguroase la data stabilirii recordurilor, așa cum nici metodele de depistare nu erau atât de performante ca în prezent, acestea au rămas în picioare. 

Până când, la 40 de ani distanță, vine cineva, aleargă mai rapid și trimite în uitare performanța de vârf a acelor vremuri tulburi. Dar doar indoor. În aer liber, tot Koch e regina.

Citește și alte știri din sporturi:

David Popovici și-a expus planurile: „Vă sunt dator cu un răspuns”

Pus pe glume după ce a văzut-o pe Cristina Neagu la meciul lui Dinamo: „Poate juca împotriva noastră, dacă nu o poate face împotriva Rapidului”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
ulrich
ulrich  •  25 Februarie 2023, 11:10

Toate recordurile la probele de sprint si semifond femei au peste 35 de ani si vor fi batute doar atunci cand laboratoarele sportive vor descoperi ceva la fele de puternic ca in anii '80, dar nedetectabil si mai putin toxic. La sprint (100 si 200 m) o avem pe celebra Florence Griffith (cea care atunci cand a murit la 38 de ani avea maxilarul inferior atarnandu-i pana la sani), la 400 si la 800 m (ca ala de fapt e recordul de neatins al Kratochvilovei) pe cele 2 de mai sus. Am jucat si noi in filmul asta, cu 2 recorduri la saritura in lungime stabilite in aceeasi zi, la Bucuresti, de Anisoara Cusmir si Vali Ionescu (record doborat), dar eram mici copii pe langa est-germani, rusi si americani.

Neacsumihaisorin201989
Neacsumihaisorin201989  •  25 Februarie 2023, 10:58

:))))) Kratochvilova e *** in poza, ***.s-a uitat cineva?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

propaganda
propaganda  •  25 Februarie 2023, 10:48

Pare *** si asta.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close