SPORTURI  »  ATLETISM  »  DEZVĂLUIRI

VIDEO Un mare sportiv al României a fost la un pas de moarte: „Am luat-o sub formă de glumă, dar avionul a căzut 300 de metri!”

Articol de - Publicat duminica, 14 ianuarie 2024 14:22 / Actualizat duminica, 14 ianuarie 2024 15:13

În urmă cu 46 de ani, în iunie și august 1978, Ilie Floroiu a reușit să stabilească două recorduri naționale, la 5.000 și 10.000 de metri, ce nu au putut fi doborâte nici până astăzi ♦ Ajuns la 71 de ani, acesta povestește pentru GSP.RO cum a fost la un pas de moarte înainte de a ajunge la un concurs

- Domnule Floroiu, cum a fost deplasarea de la Balcaniada din 1976?
- A fost concursul în Iugoslavia, ultimul de verificare înainte de Jocurile Olimpice de la Montreal. Am plecat cu un charter. Stăteam lângă Stelică Marcu și ne-au anunțat că trecem printr-un val de turbulențe, să ne punem centurile. Eu am fost o fire glumeață, veneam de la țară, oltean după vorbă, și râdeam mult. Atunci am luat-o sub formă de glumă, dar a căzut avionul... Doamne! Când am aterizat ne-a spus pilotul că a fost o căzătură de 300 de metri.

- A aterizat forțat în altă parte?
- Cred că trebuia să ajungem la Zagreb și am aterizat la Ljubljana. Nu vă spun ce era în avion... Lumea culcată, palme ca să-și revină. Putea să fie fatal! Au alimentat cu kerosen și cine voia putea să continue drumul. Din 80-100 de inși, doar vreo zece au mai vrut să zboare, iar până la urmă s-a mers cu autocarele. Ca în basmele cu Prâslea.

GSP, față în față cu „Regele atletismului românesc” » Recordurile lui Ilie Floroiu rezistă de 45 de ani: „Le-am spus mereu tuturor că mă drogam! Cu nisipul de pe malul mării”
INTERVIU EXCLUSIV
GSP, față în față cu „Regele atletismului românesc” » Recordurile lui Ilie Floroiu rezistă de 45 de ani: „Le-am spus mereu tuturor că mă drogam! Cu nisipul de pe malul mării”

- Drum lung...
- Da, și am ajuns noaptea într-un vârf de munte. Nici nu știam unde suntem. Eram obosiți, dar de-acolo am luat telecabina. Am dormit în niște cabane, iar a doua zi dimineața am zis să punem sângele în mișcare. Ce să alergi... Când te uitai, cădeai în prăpastie! Cu chiu-cu vai ne-au mutat la un cămin studențesc în oraș, apoi ziua următoare am început concursul.

+5 FOTO

- Dar de ce făceau asta?
- Iugoslavii au zis atunci că cine câștigă Balcaniada merge automat la Jocurile Olimpice. Normal că toți ai lor voiau. Și și-au luat măsuri cu principalii adversari. Concluzia e că am câștigat la 5.000 și la 10.000, i-am bătut pe iugoslavi ca la Rovine.

Am muncit și la CAP, am crescut rațe, porci, dar și alte animale. Aveam grijă și de gospodărie. Ceilalți frați mai mari, toți lucrau la CAP. Din punctul de vedere al alimentației a fost totul extraordinar. Aveam de toate la nivelul satului
Ilie Floroiu

Un film ce nu trebuie ratat pe Netflix: „Society of the Snow”

În 1972, zborul 571 al Forțelor Aeriene din Uruguay, închiriat pentru a transporta o echipă de rugby în Chile, se prăbușește pe un ghețar din inima Anzilor. 

Doar 29 dintre cei 45 de pasageri au supraviețuit accidentului catastrofal. Regăsindu-se într-unul dintre cele mai dure medii din lume, ei se văd nevoiți să recurgă la măsuri extreme pentru a supraviețui. „Society of the Snow” sau „Societatea zăpezii” e disponibil pe platforma online, Netlix.

CV de campion: performanțele incredibile ale lui Floroiu

  • 21 de titluri de campion la 5.000 m, 10.000 m și cros, la campionate balcanice
  • 25 de titluri de campion al României la 5.000 m, 10.000 m, cros și maraton
  • 18 recorduri naționale de seniori și tineret în probele de 3.000 m, 5.000 m, 10.000 m și 15.000 m
  • a concurat în peste 30 de țări din 5 continente și a câștigat peste o sută de curse la 5.000 m și 10.000 m
  • este prima și singura personalitate din sportul românesc care a primit Ordinul Excelență Olimpică din partea COSR

Citește și:

Povestea unei mari campioane a baschetului românesc: „Unii mi-au spus «fenomen»! Eu mergeam la câmp, săpam, tăiam lemne”
DEZVĂLUIRI
Povestea unei mari campioane a baschetului românesc: „Unii mi-au spus «fenomen»! Eu mergeam la câmp, săpam, tăiam lemne”
Fabulos! Fostul mare jucător român dezvăluie de ce a picat transferul: „Am vrut să fug în Belgia, dar le-am cerut vin de Sâmburești și mici. Nu aveau mici și-am plecat!”
INTERVIU GSP
Fabulos! Fostul mare jucător român dezvăluie de ce a picat transferul: „Am vrut să fug în Belgia, dar le-am cerut vin de Sâmburești și mici. Nu aveau mici și-am plecat!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează