SPORTURI  »  ATLETISM  »  DRAMĂ

La un pas de evacuare » Familia Lidia şi Liviu Şimon vede din casă cum ard munţii

Lidia Şimon locuieşte şi se antrenează în SUA, la Boulder, din 1998 // Foto: Mihai Şteţcu +1   FOTO
Lidia Şimon locuieşte şi se antrenează în SUA, la Boulder, din 1998 // Foto: Mihai Şteţcu

Articol de - Publicat luni, 02 iulie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 01 iulie 2012 21:48

Incendiile devastatoare din Colorado Springs s-au apropiat ameninţător de Boulder, oraşul în care locuieşte şi se antrenează pentru Olimpiadă maratonista Lidia Şimon.

De două zile, Lidia şi Liviu Şimon sînt ceva mai liniştiţi. O ploaie mai serioasă a alungat pentru moment pericolul care pîndea oraşul Boulder. "Vedem din casă cum arde muntele din nord! Norocul nostru a fost că incendiul a izbucnit pe cealaltă parte a vîrfului, opusă oraşului, iar vîntul nu şi-a schimbat direcţia", mărturiseşte soţul şi antrenorul maratonistei care peste două săptămîni pleacă la Londra, la Jocurile Olimpice.

1.000 de case evacuate
Incendiile continuă să facă ravagii în statul american Colorado, unde au fost evacuate peste 1.000 de locuinţe, alte 500 fiind deja mistuite de flăcări. Săptămîna trecută, şi autorităţile din Boulder au avertizat locuitorii oraşului de o posibilă evacuare.

"Între casa noastră şi foc este o distanţă de aproximativ şapte kilometri, aşa că nu ne găsim în prima linie a frontului. În schimb, am ajutat nişte prieteni care au trebuit să-şi părăsească locuinţa. Le-am adus bagajele şi lucrurile de valoare la noi", povesteşte Liviu.

O ploaie mai serioasă care a căzut în urmă cu două zile a mai temperat focarele de incendiu. "Încă se vede fum, deci focul arde în continuare, dar mocnit. Autorităţile stau însă în expectativă, nu au anunţat că pericolul a dispărut".

A fost evacuată 30% din populaţia oraşului. "Condiţii meteorologice favorabile şi acţiunile pompierilor menţin focul la distanţă", a anunţat ieri Sarah Huntley, purtătorul de cuvînt al municipalităţii, care a adăugat însă că în ciuda ultimei ploi, aerul rămîne uscat şi oricînd vîntul îşi poate schimba direcţia spre oraş. "Trebuie să muncim din greu pentru a menţine focul departe de Boulder!", a adăugat ea.

Foc, dar şi caniculă
În tot acest timp, Lidia nu şi-a întrerupt antrenamentul nici măcar o zi. "Şedinţele de alergare au devenit mai dificile din cauza caniculei şi a fumului", a explicat antrenorul vicecampioanei olimpice de la Sydney 2000 şi medaliată cu aur la CM 2001. Acesta susţine că în fiecare zi se înregistrează un nou record de temperatură.

"Ziua s-a ajuns la 35-36 de grade Celsius în condiţiile în care oraşul se află la 2.000 metri altitudine! Din această cauză, Lidia îşi începe antrenamentul la ora şapte dimineaţa", a mai spus Liviu Şimon, care a adăugat că eleva sa se simte bine.

În Boulder locuieşte şi se antrenează şi Constantina Diţă, campioana olimpică la maraton de la Beijing 2008. "Constantina are casa mai departe de noi, la 40 de mile. Zona unde locuieşte este situată mai sus, chiar vede toţi munţii, şi acum este mai ferită de incendii", a spus Liviu. Cei trei români se întîlnesc săptămînal. "Ne vedem de fiecare dată la biserică, la slujba de duminică".

Pe 20 iulie, la Londra
Liviu şi Lidia Şimon vor pleca la Olimpiadă direct spre Londra, fără să mai ajungă şi în România. "Venim acasă după întrecerile olimpice. La Londra vom ajunge pe 20 iulie. Am închiriat un apartament. În Satul Olimpic vom intra cu trei zile înainte de cursă, care este programată pe 5 august", a spus Liviu Şimon.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
titiduru22
titiduru22  •  02 Iulie 2012, 06:08

Focul din Springs n-are nici o legatura cu focul de linga Boulder,cele doua orase sunt la cca 100 de mile distanta.

val70
val70  •  02 Iulie 2012, 02:08

Succes Lidia, succes Constantina !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close