SPORTURI  »  ATLETISM  »  CAMPIONATE MONDIALE

Leul verde » Ghirmay Ghebreslassie a devenit cel mai tînăr campion mondial la maraton din istorie

Articol de - Publicat marti, 25 august 2015 00:00

Juniorul Ghirmay Ghebreslassie, care reprezintă Eritreea, a devenit cel mai tînăr campion mondial la maraton din istorie.

La cei 19 ani ai săi, Ghirmay este, de asemenea, și primul sportiv din micuța sa țară care cucerește o medalie mondială de aur într-o probă de atletism. În week-end-ul trecut, străzile din Beijing i-au surîs tînărului african.

În lumea alergătorilor, Ghirmay Ghebreslassie nu este complet necunoscut. În 2013, el termina pe locul al șaptelea la Mondialele de cross-country rezervate juniorilor și, anul trecut, obținea același loc la Mondialele de semi maraton.

În ciuda acestor rezultate bune, managerul său, Jos Hermens, spune că nu se aștepta ca Ghirmay să facă saltul atît de repede și atît de spectaculos.

"Mă așteptam să iasă în primii cinci căci știam că e în formă. Dar medalia de aur a fost o surpriză totală! Mă așteptam s-o cîștige ugandezul Stephen Kiprotich, campion mondial și olimpic. Dar la 40 de kilometri, cînd i-am oferit o sticlă cu apă lui Ghebreslassie, am văzut că e în continuare proaspăt și atunci mi-am dat seama că poate cîștiga cursa", a spus Hermens.

Doar două maratoane înainte de CM

Deși Eritreea are tradiție în alergarea pe distanțe lungi, nici un atlet din acest stat nu a luat aurul la Mondiale pînă acum. Zersenay Tadese, un alt sportiv din Eritreea, a mai urcat pe podium, el cucerind argintul mondial la 10.000 de metri, în anul 2009.

Ghirmay Ghebreslassie nu s-a apucat serios de alergare decît acum trei ani. A alergat primii săi 35 de kilometri ca "iepure" la maratonul de la Chicago, anul trecut.

În timpul cursei a decis să încheie totuși maratonul. A obținut locul 6, cu timpul de două ore, 9 minute și 8 secunde. Era încă junior. La Hamburg, în 2015, a alergat pentru a doua oară un maraton.

Familia nu-l voia atlet

Cu toate acestea, soarta lui Ghebreslassie nu părea să se îndrepte către atletism. Familia nu l-a sprijinit și, practic, a început să alerge împotriva voinței acesteia.

"Părinții mei voiau să merg la facultate, dar eu doream să devin atlet. De-abia cînd s-au convins că am potențial să ajung sus, au început să mă susțină. Victoria de la Mondiale a fost o surpriză totală pentru ei. N-am cuvinte să exprim ce simt", a spus tînărul maratonist, care are acum speranțe mari pentru Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.

"Mi-am dat seama că pot cîștiga cursa cînd am ajuns la kilometrul 34 și m-am hotărît să părăsesc plutonul. Maratonul acesta mi-a arătat că dacă muncești mult, poți obține ce-ți dorești"
Ghirmay Ghebreslassie, campion mondial la maraton

2h, 12m și 28sa fost timpul cu care Ghirmay Ghebreslassie a cîștigat maratonul de CM de la Beijing

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează