SPORTURI  »  ATLETISM  »  DOPING

Lua medicamente pentru inimă » Detalii în premieră despre Natalia Lupu, depistată pozitiv cu Meldonium

Natalia Lupu
Natalia Lupu

Articol de - Publicat joi, 17 martie 2016 00:00

Serialul "Meldonium" a ajuns la un episod în care este implicată şi o sportivă cu origini româneşti.

Bucovineanca Natalia Lupu, născută în Marşeniţa, un sat românesc din Bucovina ucraineană, a fost depistată pozitiv şi nu va participa la Campionatul Mondial de la Portland, SUA.

Atleta participă în proba de 800 m şi are "aur" la CE indoor din 2013. "Sunt surprinsă să văd că a ieșit pozitiv. Am primit asigurări că după două luni de pauză vor dispărea urmele acestor medicamente", a declarat sportiva imediat după primirea veştii.

Lua Mildronat

Ea nu a vrut să comenteze suplimentar tema suspendării. Am vorbit cu un apropiat al sportivei de 28 de ani. Gheorghe Mazuraşu, fost atlet de performanţă şi şef al sportului din Oblastul (judeţul) Cernăuţi între 2005 şi 2008.

Acesta a rămas alături de sportivă şi după ce a părăsit poziţia de conducere. "Din 2008, Nataliei i-au fost descoperite unele probleme la inimă. Aşa a început să ia Mildronat, acel medicament făcut în Letonia, care conţinea Meldonium", punctează bărbatul.

A fost suspendată şi în 2014

Pe 26 iunie 2014, Natalia Lupu a fost suspendată timp de nouă luni după ce, în martie, fusese depistată pozitiv cu stimulentul metilhexanamină. Aceasta a revenit în competiţii la începutul lui 2015, iar acum fix un an a luat bronzul la CE indoor desfăşurate la Praga. Apoi, a participat şi la "Mondialele" de la Beijing, când a încheiat pe 6 în proba ei preferată, 800 m.

Mazuraşu: "Mergea la control de două ori pe an"

Gheorghe Mazuraşu spune că atleta speră să fie iertată.

- Domnule Mazuraşu, avea probleme la inimă, dar...
- Din 2008, mergea de două ori pe an la control, la profesorul şi doctorul Viktor Taşciuk. Tot de atunci nu avea voie să participe la competiţii fără un document eliberat de la cardiologie. Din acest motiv lua acele medicamente.

- Înţeleg că n-a mai luat de două luni.
- Nu. Ultima oară a luat acele medicamentele undeva la mijloc de noiembrie. Dar i s-au descoperit unele urme de Meldonium. De-asta nu va pleca nici la Portland.

- Ce faceţi în acest sens?
- Toate probele şi documentele sunt la Lausanne. Ea încearcă să demonstreze că nu a mai luat după 1 ianuarie. Concluziile de acolo vor veni abia în aprilie. Aşteptăm.

115.000 conaţionali trăiesc, şi acum, în Bucovina ucraineană, 75% din totalul românilor din Ucraina

3 medalii,toate la competiţii indoor, în proba de 800 m are Nataliia Lupu: argint la CM (2012), aur (2013) şi bronz (2015) la CE

DOUĂ POVEŞTI CU NATALIA LUPU:

Provine dintr-un sat românesc
Natalia Lupu s-a născut într-o familie de români din Marşeniţa, un sat de 5.353 de locuitori din Bucovina ucraineană, aceeaşi localitate din care provine şi cântăreaţa Sofia Rotaru. "Până la 12 ani am stat acasă. Am făcut şcoala în limba română. O dată pe săptămână făceam şi ucraineană. Acasă vorbeam româneşte şi, din când în când, ucraineană şi rusă", a punctat sportiva în urmă cu doi ani.

Sora, accidentată grav la antrenament
Acum aproape doi ani, Natalia Lupu a trecut printr-o dramă teribilă. Sora ei, în vârstă de doar 17 ani, pe care atleta a îndrumat-o către triplusalt, s-a accidentat grav la un antrenament. Anastasia Lupu a scăpat o halteră de 90 de kilograme pe spate, lovindu-se serios la coloana vertebrală. A fost operată imediat la Kiev, după care a început un tratament intensiv. În acest moment nu poate sta în picioare fără ajutorul unui cadru.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează