SPORTURI  »  ATLETISM  »  PERFORMANȚĂ

VIDEO Recordul mondial la maraton, zdrobit! » Etiopianca Tigst Assefa a coborât cu peste două minute sub reperul precedent

Tigst Assefa trece prima linia de sosire la Berlin Foto Imago
Tigst Assefa trece prima linia de sosire la Berlin Foto Imago

Articol de - Publicat duminica, 24 septembrie 2023 18:50 / Actualizat duminica, 24 septembrie 2023 19:15

Tigst Assefa, 26 de ani, a câștigat maratonul de la Berlin cu o performanță astrală, 2h 11:53, nou record mondial. Ea a trecut la proba istorică abia anul trecut, în luna martie

Maratonul de la Berlin 2023, desfășurat pe un traseu urban plat și rapid, va rămâne un reper, după ce în cursa feminină s-a bătut recordul mondial, 2h 14:04, pe care îl deținea kenyanca Brigid Kosgei din 2019.

Atleta etiopiană Tigst Assefa a reușit să smulgă mai mult de două minute din precedentul reper, trecând linia de sosire în 2h 11:53! Sportiva africană a recidivat în capitala Germaniei, acolo unde se impusese și anul trecut, atunci când stabilea un record al cursei, dar și un rezultat personal de vârf.

Tigst Assefa: „Nu mi-am închipuit că voi reuși acest timp”

„Știam că vreau să atac recordul mondial, dar nu mi-am închipuit niciodată că voi reuși acest timp”, s-a minunat la final Assefa, 26 de ani, care până în 2018 era considerată o alergătoare competentă de semifond, specialistă în proba de 800 m.

În acel an a trecut la alergarea pe șosea, dar abia în martie 2022 a participat la primul său maraton oficial, la ediția inaugurală a celui găzduit de Riyadh, capitala Arabiei Saudite. Atunci a oprit cronometrul la 2h 34:01.

Câteva luni mai târziu, la Berlin, se impunea cu un timp de 2h 15:37, cu mai bine de 18 minute mai bun decât precedentul ei reper personal și ajungând la al treilea cel mai bun rezultat din istorie.

În acea alergare, Assefa a folosit tactica diviziunilor negative, o strategie care presupune parcurgerea jumătății secunde a unei curse mai rapid decât prima. Este definită de un ritm intenționat mai lent la început, urmat de o creștere, graduală sau bruscă, a vitezei înspre finalul întrecerii.

La fel a procedat și anul acesta la Berlin, cu și mai mult succes, având în vedere că a bătut copios recordul mondial. „Este rezultatul unei munci dure”, a declarat Tigst Assefa, citată de Reuters.

2h 21:30este recordul național al României la maraton, stabilit de Constantina Diță pe 10 septembrie 2005, la Chicago

Așteaptă decizia Comitetului Olimpic Etiopian

Acest timp stelar o recomandă drept una dintre favorite pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, cu condiția să fie cooptată în delegația Etiopiei.

Am stabilit un reper acum. Decizia nu ține de mine, ci de oficiali. Depinde de Comitetul Național dacă voi fi selecționată în echipă”, a declarat Assefa.

Ea s-a desprins de grosul alergătoarelor împreună cu compatrioata ei Workenesh Edesa, care însă nu a putut ține pasul și a fost lăsată în urmă la kilometrul 17.

Tigst a continuat într-un ritm fascinant, la jumătate avea 1h 06:20, fiind în grafic de record al lumii, pe care l-a și stabilit, dar care așteaptă ratificarea oficială.

Citește și: 

Încă un eșec pentru Rapid în grupele Ligii Campionilor » Repriză groaznică în Polivalentă! Clasamentul grupei
Rapid - Ikast
Încă un eșec pentru Rapid în grupele Ligii Campionilor » Repriză groaznică în Polivalentă! Clasamentul grupei
Oscar Piastri, exigent după primul său podium în Formula 1: „Nu a fost cea mai bună cursă a mea, dar am făcut suficient pentru a avea un trofeu la final”
MP AL JAPONIEI
Oscar Piastri, exigent după primul său podium în Formula 1: „Nu a fost cea mai bună cursă a mea, dar am făcut suficient pentru a avea un trofeu la final”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează