ATLETISM    •   CAMPIONATELE MONDIALE DE LA LONDRA

Revenit din infern » A trecut peste dependența de droguri și a devenit campion mondial

FOTO: Guliver/GettyImages

FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de — Luminiţa Paul Joi, 10 August 2017

Sud-africanul Luvo Manyonga și-a depășit dependența de droguri și a devenit campion al lumii la săritura în lungime.Au rămas în urmă vremurile în care atletul nu putea trăi fără "tik", o variantă locală a metamfetaminei, care se consuma abundent în Mbekweni, un cartier al orașului sud-african Paarl. De acolo vine Manyonga, fost campion mondial de juniori la lungime în 2010, cel care în sezonul următor încheia al 5-lea finala de seniori de la Daegu. Acum 5 ani însă, declara că e la 5 pași de moarte. Atât de mare era dependența de drog.

În 2012, în loc să participe la JO de la Londra, ispășea o suspendare de 18 luni după un test pozitiv la metamfetamină, drog recreațional trecut pe lista substanțelor interzise. A urmat întâlnirea providențială cu irlandezul John McGrath, 50 de ani, stabilit din 2009 în Africa de Sud. Fost canotor, expert în arte marțiale, omul cu mușchi de la circ, apoi antrenor de forță și vorbitor motivațional, acesta a crezut în Luvo.

Întâi, l-a făcut să revină alături de primul său antrenor, Mario Smith. Acesta a murit însă în iunie 2014 într-un teribil accident de mașină. Încă o lovitură puternică pentru sportiv, care s-a salvat doar pregătindu-se pentru JO de la Rio de Janeiro 2016. A pierdut acolo aurul la numai un centimetru în favoarea americanului Jeff Henderson. A fost suficient însă pentru a-i elibera temerile. Sâmbăta trecută, la Londra, devenea campion al lumii cu o săritură de 8,48 metri. Iar acum visează la recordul mondial. Ceva inimaginabil în miezul dependenței.

"Luvo avea întâi și întâi nevoie de un prieten, apoi de cineva care să creadă în el și în visurile lui"John McGrath

8,65 metri măsoară cea mai bună săritură reușită de Luvo Manyonga în carieră, la începutul acestui an

Comentarii (1 ) Adaugă comentariu

tihi  •  10 August 2017, 12:42

Márton Anita din Ungaria, cu o aruncare de 19,94 m a castigat medalia de argint la aruncarea greutatii,astfel ungurii au doua mealii,unul de argint si unul de bronz !

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase