SPORTURI  »  ATLETISM  »  DIAMOND LEAGUE

Trei recorduri mondiale într-o seară: „Am vrut doar să alerg și să văd ce se întâmplă”

Faith Kipyegon lângă tabela cu recordul mondial Foto Guliver/GettyImages
Faith Kipyegon lângă tabela cu recordul mondial Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 11 iunie 2023 21:21 / Actualizat duminica, 11 iunie 2023 22:20

În etapa Diamond League de la Paris s-au stabilit noi recorduri ale lumii la 5.000 m feminin, 3.000 m obstacole masculin și două mile masculin, o seară magică pe stadionul Charléty

La o săptămână după ce bătuse recordul mondial la 1.500 de metri, când alergase distanța în 3:49,11 în meetingul Diamond League de la Florența, kenyanca Faith Kipyegon s-a îndreptat fără mari așteptări spre etapa următoare, cea de la Paris.

De data aceasta a alergat în proba de 5.000 de metri, pe care nu o mai accesase de 8 ani. Totuși, a surprins. Pe ea și întreaga audiență. Atleta în vârstă de 29 de ani a dus la capăt o cursă năucitoare, trecând linia de sosire cu un alt record al lumii, 14:05,20, superior vârfului anterior, 14:06,62, stabilit de etiopianca Letesenbet Gidey pe 7 octombrie 2020 la Valencia.

Faith Kipyegon: „Nu știu cum am reușit”

Kipyegon a depășit-o la Paris pe Gidey cu 700 de metri înainte de finiș, apoi și-a pus mâinile pe față, neîncrezătoare, după ce a văzut timpul. Etiopianca a fost prima care a venit să o îmbrățișeze. Dublă campioană olimpică și campioană mondială la 1.500 de metri, kenyanca nu și-a închipuit că va doborî recordul pe distanța mai lungă.

„Nu știu cum am reușit", a spus ea, citată de Reuters. „Am încercat să rămân relaxată și să mă bucur de cursă. Am vrut doar să alerg și să văd ce se întâmplă, dar când am observat că e record mondial, am fost șocată", a adăugat Kipyegon.

„A fost vorba despre a da tot ce am mai bun", a punctat kenyanca, mamă a unei fetițe, Alyn. "Speram doar să-mi îmbunătățesc timpul personal, recordul nu era în plan. Am alergat după Gidey, este o doamnă incredibilă".

Nu știu ce urmează, trebuie să discut cu antrenorul, cu agentul meu. Dacă sunt sănătoasă, orice este posibil - Faith Kipyegon

Recordul atletului de argint

Un alt record al lumii a fost stabilit pe celebrul stadion Charléty și în proba masculină de 3.000 m obstacole. Eternul medaliat cu argint Lamecha Girma a încheiat cursa de la Paris în 7:52,11. Etiopianul a coborât sub reperul stabilit pe 3 septembrie 2004 la Bruxelles de Saif Saaeed Shaheen din Qatar, 7:53,63.

El a parcurs ultimul tur în 64 de secunde, declarând la final că avea în plan să bată recordul în acea seară.

Până acum, Girma a urcat pe treapta a doua a podiumului la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la Campionatele Mondiale în aer liber din 2019 și 2022 și la cele indoor din 2022.

De asemenea, norvegianul Jakob Ingebrigtsen a zdrobit reperul mondial într-o probă pe distanța neconvențională de două mile. Atletul în vârstă de 22 de ani a alergat în 7:54,10, mult mai bine decât o făcuse kenyanul Daniel Komen în 1997 – 7:58,61.

Ideea era să fac un pic de show. Este o distanță neobișnuită, e amuzant să încerci lucruri pe care nu le-ai mai făcut înainte”, a declarat Ingebrigtsen, campionul olimpic de la Tokyo 2020 la 1.500 de metri. 

Citește și: 

Novak Djokovic, mesaj-manifest pe podiumul de la Roland Garros: „Nu renunțați la visul vostru!” + a glumit cu Ruud: „Să îi bați pe toți, mai puțin pe mine!”
ROLAND GARROS
Novak Djokovic, mesaj-manifest pe podiumul de la Roland Garros: „Nu renunțați la visul vostru!” + a glumit cu Ruud: „Să îi bați pe toți, mai puțin pe mine!”
Începe o nouă eră pe zgură în tenisul feminin? Iga Swiatek a fost învinsă la Roland Garros doar de două jucătoare în cele cinci participări de până acum
Roland Garros
Începe o nouă eră pe zgură în tenisul feminin? Iga Swiatek a fost învinsă la Roland Garros doar de două jucătoare în cele cinci participări de până acum

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează