SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Începe o nouă eră pe zgură în tenisul feminin? Iga Swiatek a fost învinsă la Roland Garros doar de două jucătoare în cele cinci participări de până acum

Iga Swiatek a pozat cu trofeul de la Roland Garros lângă Tour Eiffel FOTO Imago Images
Iga Swiatek a pozat cu trofeul de la Roland Garros lângă Tour Eiffel FOTO Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 11 iunie 2023 16:23 / Actualizat duminica, 11 iunie 2023 17:24

Iga Swiatek, 22 ani, a cucerit, sâmbătă, al treilea trofeu la Roland Garros, după o finală împotriva Karolinei Muchova, mult mai disputată decât cele din 2020 și 2022, cu Sofia Kenin, respectiv Coco Gauff. Pe zgura pariziană ea a cedat doar în fața Simonei Halep și a Mariei Sakkari

„Poland Garros" scria pe o foaie albă a unui suporter polonez, sâmbătă, la finala dintre Iga Swiatek și Karolina Muchova. Un joc de cuvinte inspirat, care vine să reflecte dominația conaționalei sale pe zgura pariziană. Liderul mondial a fost prezent de cinci ori pe tabloul principal de la Paris, impunându-se de trei ori. 

Doar două jucătoare au învins-o la Roland Garros pe poloneză: Simona Halep în 2019 și Maria Sakkari în 2021. În rest, nimeni nu a putut să-i stea în cale.

Începe o nouă eră pe zgură în tenisul feminin? Iga Swiatek a fost învinsă la Roland Garros doar de două jucătoare în cele cinci participări de până acum
Iga Swiatek și Simona Halep la finalul partidei din 2019 FOTO Imago Images

Karolina Muchova a luptat și a fost aproape de o mare supriză după ce meciul părea că se va încadra în scenariul precedentelor finale câștigate de poloneză pe zgura pariziană. În 2020 ea a trecut în ultimul act de Sofia Kenin cu 6-4, 6-1, iar în 2022 de Coco Gauff cu 6-1, 6-3.

Sprijin din lojă

Aflată pentru prima oară într-o finală de Mare Șlem, Muchova a fost condusă cu 6-2, 3-0, dar a reintrat în meci și i-a clătinat serenitatea polonezei. A câștigat setul al doilea cu 7-5, iar Swiatek era total nedumerită. "Mă uitam spre loja echipei mele pentru a primi sfaturi și pentru a-mi spune unde greșesc", a explicat ea la conferința de presă.

Începe o nouă eră pe zgură în tenisul feminin? Iga Swiatek a fost învinsă la Roland Garros doar de două jucătoare în cele cinci participări de până acum
Perspecitvă diferită din finala de sâmbătă FOTO Imago Images

În decisiv a fost rândul cehoaicei să simtă victoria aproape. Cu varietatea sa incredibilă în joc, cu serviciul său potent în momentele decisive, a avut de două ori un break în față, însă de fiecare dată adversara sa a reușit să revină în meci, impunându-se la capătul a două ore și patruzeci și șase de minute cu 6-2, 5-7, 6-4. „În setul al treilea nu mi-am mai dorit nimic de la ei, am simțit că trebuie să fiu mai curajoasă, să iau unele decizii mai bune, iar ei erau acolo doar pentru a mă susține", a subliniat ea.

Nu se gândește la recorduri

Iga Swiatek a spus că s-a calmat după ce nu s-a mai gândit la scor și a început să-și folosească intuiția, una care a dus-o spre al patrulea trofeu de Mare Șlem al carierei și al treilea la Paris. „Nu știu dacă acesta este mai important decât celelalte victorii ale mele aici. E greu de comparat. Anul trecut cu siguranță a fost o confirmare pentru mine a faptului că nu am câștigat din întâmplare în 2020 ", a spus Iga. 

Atunci când joci împotriva Igăi trebuie să fii pregătit. Mingea vine foarte repede, nu face greșeli stupide, iar atunci când se ivește o șansă trebuie să profiți de ea pentru că probabil nu-ți va mai da alta. De aceea este numărul unu pentru că trebuie să fii cea mai bună versiune a ta pentru a o învinge- Karolina Muchova

Apoi a continuat: „Trofeul din acest an a fost mai greu de cucerit pentru că au fost unele provocări cu accidentările, cu presiunea, cu faptul că eram campioana en titre. A trebuit să mă descurc cu toate aceste probleme și mă bucur că am reușit. Nu e ușor să rămâi concentrat timp de aproape trei săptămâni".

4 trofee de Mare Șlema cucerit până acum Iga Swiatek, Roland Garros 2020, 2022, 2023 și US Open 2022

Poloneza în vârstă de 22 de ani a încheiat conferința de presă de după cucerirea trofeului cu un mesaj clar. „O să muncesc în continuare să devin pe zi ce trece o jucătoare cât mai completă. Nu-mi setez obiective care să aibă legătură cu tot felul de recorduri. Vreau să rămân liniștită pentru că am observat că acest lucru funcționează pentru mine". 

28-2 este raportuldintre victorii și înfrângeri pentru Iga Swiatek la Roland Garros în cele cinci participări de până acum ale polonezei

Jucătoare de tenis care s-au impus de mai multe ori la Roland Garros în Era Open

JUCĂTOARENUMĂR DE TROFEE
Chris Evert 7
Steffi Graf 6
Justine Henin 4
Iga Swaitek, Serena Williams, Margaret Court, Arantxa Sanchez Vicario, Monica Seles 3
Martina Navratilova, Maria Sharapova 2

Secretele Karolinei 

Karolina Muchova, 26 ani,  a fost întrebată la conferința de presă despre emoțiile sale la festivitatea de premiere, când pentru câteva secunde nu a putut să vorbească din cauza lacrimilor, iar Chris Evert a încercat să o consoleze. „Mi-a spus câteva cuvinte care m-au atins, dar nu o să le dezvălui. Am fost epuizată după două săptămâni grele și toată lumea mă aplauda, au fost multe emoții acolo", a spus Muchova. 

Începe o nouă eră pe zgură în tenisul feminin? Iga Swiatek a fost învinsă la Roland Garros doar de două jucătoare în cele cinci participări de până acum
Chris Evert încercând să o consoleze pe Karolina Muchova FOTO Imago Images

Ea nu a vorbit însă despre problemele medicale pe care le-a avut. Antrenorul său a dezvăluit pentru o televiziune din Cehia că Muchova a avut unele probleme la plămâni în ultimele două partide de la Paris. „A jucat cu o senzație de arsură, doctorul i-a dat voie să joace, dar i-a explicat că-i va fi foarte greu cu tot tratamentul care i-a fost prescris. Sunt lucruri despre care nu am putut vorbi în timpul turneului. Știind prin ce a trecut, pentru noi ea e învingătoarea", a spus Emil Miske.

Citește și: 

Swiatek a luat trofeul, dar Mouratoglou a fost dat pe spate de altă jucătoare la Roland Garros: „Când ați văzut ultima dată așa ceva?”

A câștigat finala Roland Garros, apoi a ieșit la atac: „E trist! M-am simțit ca un turist în Paris”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
blackseacoast
blackseacoast  •  11 Iunie 2023, 23:52

Cea mai urâtă tenismenă ever ! In toate privințele!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează