SPORTURI  »  ATLETISM  »  DECIZIE

Va concura pentru Polonia! » Sprintera exclusă din lotul Belarus la Tokyo 2020 visează la o nouă participare olimpică

Krystsina Tsimanouskaya Foto Imago
Krystsina Tsimanouskaya Foto Imago

Articol de - Publicat luni, 07 august 2023 19:15 / Actualizat luni, 07 august 2023 19:15

Krystsina Tsimanouskaya, 26 de ani, sprintera exclusă din delegația Belarus la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a primit acceptul de a reprezenta Polonia în competițiile internaționale începând cu data de 6 august 2023

Krystsina Tsimanouskaya, sprintera din Belarus care nu s-a mai întors în țara natală după Jocurile Olimpice de la Tokyo, în urmă cu doi ani, a primit acceptul din partea World Athletics să reprezinte Polonia în competițiile internaționale. 

În mod normal, atleta în vârstă de 26 de ani ar fi trebuit să aștepte până în 2024, însă i-a fost acordată o dispensă din partea forului diriguitor mondial al atletismului.

Krystsina Tsimanouskaya a contestat decizia antrenorului

Tsimanouskaya a refuzat să se îmbarce într-un avion cu destinația Belarus care pleca din Tokyo, după ce a fost retrasă de la Jocurile Olimpice împotriva voinței ei. Sportiva se plânsese în mod public în legătură cu decizia antrenorului echipei naționale, care o introdusese în componența ștafetei de 4x400 m, ceea ce nu reprezintă distanța pe care ea concurează.

I s-a acordat protecție din partea poliției pe aeroportul din Tokyo, după care i s-a oferit o viză umanitară după ce a declarat că se teme pentru siguranța ei dacă s-ar întoarce în Belarus. În cele din urmă, a ajuns în Polonia. Anul trecut, a primit cetățenie polonă, iar acum poate concura sub steagul alb-roșu la competițiile internaționale.

22,78 seste cel mai bun timp reușit până acum în carieră de Krystsina Tsimanouskaya, în 2019, la Minsk

Poate concura deja pentru Polonia

O scrisoare a Comitetului de Revizuire a Naționalității din cadrul World Athletics, care a intrat în posesia Reuters, menționează faptul că Tsimanouskaya poate evolua pentru Polonia din data de 6 august 2023.

„Comitetul de Revizuire a Naționalității a fost de acord să scurteze perioada de 3 ani de așteptare, începând cu data depunerii cererii – 12.06.2023 – pe baza faptului că atleta a reprezentat ultima dată Belarusul pe 30 iulie 2021, la Jocurile Olimpice, și că nu a concurat în competiții naționale timp de doi ani”, se notează în scrisoare.

Sunt extrem de fericită, dar trec prin emoții ciudate pentru că totul s-a întâmplat atât de repede, de brusc”, a scris Krystsina Tsimanouskaya pe contul ei de Instagram.

”Există o șansă să ajung la Campionatele Mondiale de la Budapesta”, a adăugat, referindu-se la competiția cea mai importantă din atletism, care va avea startul pe 19 august.

Visează la Jocurile Olimpice de la Paris

Sprintera spunea pentru Reuters anul trecut că își dorește o nouă șansă de a participa la Jocurile Olimpice și speră să o facă la 200 de metri. Adică în proba în care trebuia să alerge la Tokyo, programată a doua zi după ce a fost scoasă din delegația Belarusului.

Cele mai bune rezultate din cariera Krystsinei Tsimanouskaya sunt medaliile europene de argint cucerite în 2019, la Minsk, în probele de 100 m și pe echipe. De asemenea, a fost viceampioană continentală U23 la Bydgoszcz 2017, tot la 100 m, și campioanăv mondială universitare la Napoli 2019, la 200 m.

În continuare, atleții din Rusia și Belarus sunt suspendați din competițiile internaționale în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Citește și: 

Venus Williams nu vrea să se retragă încă din tenis: „Iubesc acest sport mai presus de orice”
WTA Montreal
Venus Williams nu vrea să se retragă încă din tenis: „Iubesc acest sport mai presus de orice”
SCM Râmnicu Vâlcea e cu gândul la cupele europene
LIGA FLORILOR
SCM Râmnicu Vâlcea e cu gândul la cupele europene

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează