SPORTURI  »  AUTO  »  TOPGEAR PE LUNA FEBRUARIE APARE PE PIAŢĂ MÎINE

Ele merită atenţie în 2013! » Care sînt maşinile acestui an în opinia TopGear

Mercedes-Benz CLA apare în luna mai
Mercedes-Benz CLA apare în luna mai

Articol de GSP - Publicat miercuri, 06 februarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 05 februarie 2013 21:41

De la cele mai economice maşini de oraş pînă la cele mai avansat hipercar-uri.

O să fie un an important, avînd orice, de la cele mai economice maşini de oraş şi pînă la cele mai avansate hipercaruri pe care le-am văzut de o generaţie încoace. De la crossover-uri prietenoase şi utile la maşini cu propulsie alternativă, care nu te fac să arăţi ca un frutarian încălţat cu sandale, şi pînă la limuzine precum noua Clasă S de la Mercedes, o maşină hotărîtă să redefinească nivelul de tehnologizare pe care un vehicul îl poate accepta; din nou.

Anul ăsta vom pune în sfârşit labele şi pe variata gamă i de la BMW, cu al ei supermini EV i3 şi genialul i8. Vrei un supercar care să nu-ţi încarce conştiinţa? O să-l primeşti anul ăsta, şi multe alte bunătăţi pe lîngă el.

Ceea ce ne face să spunem un singur lucru: cine a spus că '13 aduce ghinion s-a înşelat...

HOT HATCH
- Multe au dispărut din peisaj în ultima vreme, dar anul acesta vor reveni. Noul Ford Fiesta ST vine cu acelaşi motor turbo de 1.6 litri pe care l-am încercat la Focs Zetec S.

- Peugeot 207 GTI a fost rafinat şi rapid. Acum noul 208 GTI face aluzii clare către ilustrul 205. Peugeot 208 GTI va avea un motor de 1.6 litri şi 200 CP, aşa că 0-100 km-h se întîmplă în zona a 6 secunde şi ceva.

- Noul Clio Renault Sport nu avea cum să lipsească, aşa cum VW pregăteşte fanilor Golf VII GTI şi UP GT cu un propulsor de un litru în trei cilindri cu turbosuflantă.

MINICROSS
- Ford EcoSport soseşte în Europa cu celebrul de acum motor de 1 litri şi trei cilindri şi un diesel de 1.5 litri.

- Peugeot 2008 se bazează pe platforma lui 2008. Va avea ceva concurenţă locală pentru că Renault se pregăteşte să lanseze modelul Captur, bazat pe Clio.

- Chevrolet Trax a fost dezvoltat împreună cu Opel Mokka. Motoare? 1.6, 1.4 turbo şi un diesel de 1.7 litri, ultimele două avînd şi opţiunea pentru un sistem 4x4.

CROSSOVER
- Noul Range Rover Sport nu va fi un grăsan, iar Porsche Macan nu va fi o copie fidelă a lui Audi Q5. Range Rover Sport vine cu o dietă şoc pe bază de aluminiu ca şi noul model mai mare al gamei. Porsche Macan (se pronunţă ma-chan) va fi primul Porsche modern cu motoare în patru cilindri.

SEDAN
- Mercedes CLA, adică un CLS junior. CLA, un coupe cu patru uşi bazat pe clasa A. Mult mai mic decît uriaşul CLS care vine cu tracţiune faţă sau cu sistemul 4MATIC. Va exista şi un CLA 45 AMG cu 345 CP. Putere mai mare în comparaţie cu viitorul Audi S3 (300 CP) şi actualul BMW M135i (323 CP).

MUŞCHI EXTRA
- Audi RS6 a fost eternul purtător de stindard pentru categoria supercarul omului raţional. Noua versiune vine cu un V8 bi-turbo de 4.0 litri şi 560 CP. 0-100 km-h durează 3,9 secunde.

- BMW M6 Gran Coupe, o maşină de familie umflată cu steroizi: V8 biturbo de 4.4 litri şi 560 CP.

SUPERCAR-URI
- McLaren P1 spune că nu vrea să detroneze Veyronul din poziţia de "cea mai rapidă maşină de producţie din lume". P1 va produce peste 600 CP. Preţul? Peste 830.000 de euro. Într-un colţ zgomotos, aşteaptă să intre în arenă Mercedes SLS Black Series AMG şi noul Bentley Conti GT3.

SPORT
- La început concept, Alfa 4C intră pe piaţă. Cu un motor de 1.750 cmc, amplasat central. Din cîte se pare e vorba de 240 CP. În rest, un şasiu uşor din fibră de carbon care ajută la menţinerea unei mase de doar 960 kg.

- Cu un motor la fel de central este şi noul Porsche Cayman care vine cu un portbagaj ceva mai mare! Motorul de bază este un 2.7 litri şi 275 CP!

ELECTRICE
- Cu 750 CP, Mercedes-Benz SLS electric drive va fi cea mai puternică maşină electrică. BMW vine cu soluţia în persoana lui i3, un supermini cu cinci locuri care nu doar arată mişto, dar reuşeşte şi o autonomie respectabilă de 160 km.

Ce mai puteţi citi în noul număr TopGear
- Test exclusiv cu INFINITI EMERG-E, 400 CP şi 1.100 Nm electrici
- Fiat Panda 4x4 urcă muntele Etna
- Războiul break-urilor: Jaguar XF vs Mercedes CLS
- Antrenamente xDrive pe zăpadă cu BMW
- Maşini testate: Porsche Carrera 4, Seat Leon, Skoda Rapid, BMW 5 Touring, Toyota Auris, Skoda Octavia, Opel Astra GTC, Mercedes Benz Clasa G, Hyundai Santa Fe, BMW X6 M, Renault Clio
- Jeremy Clarkson
- Hammond conduce legende: Shelby Cobra

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează