SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

ANALIZĂ Noul sezon din NBA a început » Cine-i detronează pe Lakers?

Duelul Lakers - Clippers, din 22 decembrie, a fost adjudecat formația mai slab cotată, 116-109
Duelul Lakers - Clippers, din 22 decembrie, a fost adjudecat formația mai slab cotată, 116-109

Articol de - Publicat luni, 28 decembrie 2020 18:17 / Actualizat luni, 28 decembrie 2020 19:03

Noul sezon din cea mai tare competiție baschetbalistică din lume a început cu meciuri tari, inclusiv cu duelul din Los Angeles. Clippers a învins și amenință supremația echipei lui LeBron și Davis.

Deși în acest an am avut parte de o perioadă mai scurtă între sezoane, în NBA s-au întâmplat multe schimbări majore. Dacă în Vest se creionează deja posibila finală de conferință, în Est s-au făcut mutări care echilibrează și mai mult lupta pentru finală. Gazeta propune un top 3 al echipelor cu pretenții la titlu din fiecare conferință.

Conferința de Vest

1. Los Angeles Lakers

Se spune că echipa câștigătoare nu se schimbă niciodată, iar după acest principiu au acționat și cei de la Lakers. Cu câteva mici ajustări la nivelul lotului, printre care Dennis Schroder și fostul campion cu Toronto Raptors, Marc Gasol, aduși să-i înlocuiască pe Rajon Rondo și Dwight Howard, trupa condusă de Frank Voegel rămâne în cărțile pentru titlu și în acest an.

 Cel mai important lucru reușit de Lakers în această pauză a fost păstrarea tandemului LeBron James - Anthony Davis. Dacă LeBron a semnat un nou angajament pe 2 ani și are o valoare de 85 de milioane de dolari, Davis a primit un contract în valoare de 190 de milioane de dolari, ce se întinde pe durata a 5 ani.

2. Los Angeles Clippers

Nemulțumiți de prestația din play-off a echipei, oficialii celor de la Clippers au decis că trebuie să facă niște schimbări majore pentru a cuceri titlul de campioană. Astfel, aceștia au decis să renunțe la Doc Rivers și să-l promoveze ca antrenor principal pe Tyronn Lue, omul care a reușit să câștige trofeul Larry O'Brien în 2016, ca antrenor principal la Cleveland Cavaliers. 

Deși marea problemă din play-off ul trecut a celor de la Clippers a fost lipsa de productivitate a celor două superstaruri, Kawhi Leonard și Paul George, aceștia au fost decisivi în partida cu Lakers, fiind cei mai buni marcatori ai meciului. Cu un lot puternic și echilibrat, la care s-au alăturat Serge Ibaka, Nicolas Batum și Luke Kennard, Clippers se anunță din nou o pretendentă serioasă la titlu.

3. Denver Nuggets

Deși nu au făcut schimbări majore la nivelul lotului, Denver rămâne în continuare o trupă greu de bătut, deoarece este bazată pe organizare și disciplină, extraordinară din punct de vedere defensiv, în care fiecare jucător își înțelege perfect rolul. Coordonată de Michael Malone de pe bancă și Nikola Jokic în teren, Denver a reușit surpriza anului trecut în Vest, eliminându-i pe cei de la Clippers.

Lipsa experienței și a jucătorilor plătiți cu zeci de milioane care pot înscrie 40-50 de puncte într-un meci poate fi o problemă pentru Nuggets, însă Jokic, Jamal Murray și Michael Porter Jr. sunt baschetbaliști foarte tineri, care încă nu și-au atins potențialul maxim.

Probleme la Houston și Golden State

Formațiile care se duelau acum câteva sezoane în finala Conferinței de Vest întâmpină probleme majore. Pe lângă schimbările la nivelul managerului general și a băncii tehnice( Rafael Stone și Stephen Silas fiind numiți în funcția de manager general, respectiv antrenor principal), în Houston au apărut tot felul de nemulțumiri ale lui James Harden, cel mai bun marcator al ultimelor 3 sezoane.

Încercând să rezolve neînțelegerile dintre Harden și Russell Westbrook, conducerea din Houston l-au trimis pe cel din urmă în Washington, în schimbul lui John Wall, adăugându-i și pe Demarcus Cousins și Christian Wood pe lista noilor veniți. Harden nu se arată însă foarte încântat de noul proiect al celor de la Rockets, făcându-și cunoscută dorința de a pleca.

De cealaltă parte, foștii campioni de la Golden State au primit o mare lovitură în luna noiembrie, când la un antrenament Klay Thompson a suferit o accidentare la tendonul lui Ahile care îl va ține departe de parchet pentru restul sezonului. Este al doilea an consecutiv în care Thompson va fi indisponibil pentru o perioadă lungă, sezonul trecut suferind o ruptură a ligamentelor de la genunchiul stâng.

Conferința de Est

1. Brooklyn Nets

Formația din New York a dat cea mai mare lovitură din această pauză, reușind să-și asigure serviciile lui Kevin Durant pentru următorii 4 ani, oferindu-i un contract în valoare de 164 de milioane de dolari. Acesta i se va alătura lui Kyrie Irving, adus anul trecut, în încercarea de a aduce titlul în New York după o perioadă lungă de timp.

O altă surpriză pregătită de Brooklyn a fost aducerea fostului jucător Steve Nash pe banca tehnică, desemnat cel mai bun jucător al ligii în 2005 și 2006. Deși are la dispoziție un lot fantastic, din care mai fac parte Spencer Dinwiddie, Joe Harris sau DeAndre Jordan, acesta nu va avea de loc o misiune ușoară, fiind nevoit să lucreze cu niște jucători cu caractere dificile, alături de care să alcătuiască o formație omogenă.

2. Miami Heat

Marea surpriză a sezonului trecut nu putea fi trecută cu vederea în acest top. După un sezon fulminant, grupul de revelații format din Tyler Herro, Bam Adebayo, Duncan Robinson și Kendrick Nunn a căpătat destulă experiență la nivel de play-off, esențială pentru dezvoltarea acestora. Mai mult, la Heat a ajuns și Avery Bradley în locul lui Jae Crowder, jucător esențial pentru faza defensivă.

Erik Spoelstra și-ar fi dorit să-și îmbunătățească echipa cu Giannis Antetokoumpo sau James Harden, mutări care au picat. Însă Jimmy Butler a demonstrat că poate fi un lider adevărat în Miami, iar acest grup va avea cu siguranță un cuvânt de spus în lupta pentru Est.

3. Milwaukee Bucks

Formația din Wisconsin a reușit să-și pastreze superstarul, oferindu-i lui Giannis Antetokoumpo un contract de 228 de milioane de dolari ce se întinde pe 5 ani. Mai mult, nemulțumit de parcursul din sezonul precedent Mike Budenholzer a făcut schimbări la nivelul coordonatorului de joc, reușind să-l obțină pe Jrue Holiday, trimițându-i în New Orleans pe George Hill și Eric Bledsoe.

Bucks au terminat pe primul loc sezonul regulat în ultimii doi ani, însă un Kawhi Leonard aflat la apogeul carierei și forma slabă a lui Giannis din seria cu Heat, ce a culminat cu accidentarea grecului, i-au împiedicat pe aceștia să câștige conferința. Ajutați și de perioada dificilă prin care au trecut Boston Celtics, Philadelphia 76ers și Toronto Raptors, Bucks au șansă să demonstreze că pot fi mai mult decât o echipă de sezon regulat.

43de milioane de dolari e salariul stagional al lui Stephen Curry, cel mai mare din NBA. Superstarul LeBron James câștigă 39,2 milioane $

Citește și alte știri din baschet:

NBA, poziție fermă privind vaccinul anti-COVID » Cluburile, informate să nu își vaccineze încă jucătorii

Kevin Durant, revenire spectaculoasă în NBA! Cum a trecut peste accidentarea de 18 luni: „Am învățat să merg din nou”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
morzadobflicster
morzadobflicster  •  14 Ianuarie 2021, 01:47

Eu in conferinta de Vest nu i-as scoate din ecuatie pe Dallas Mavericks, care au un megastar in devenire, pe Luka Doncic, care alaturi de Kristaps Porzingis, momentan accidentat poate face lucruri marete in Dallas. Cat priveste conferinta de Est, nu stiu de ce Philadelphia 76'rs au fost omisi din analiza, sunt instalati pe locul secund al conferintei, au o echipa bine sudata, condusa excelent de Ben Simmons si Joel Embiid, care pot fi devastatoti in orice zi. Noul antrenor, Doc Rivers, un veteran al NBA-ului a dus LA Clippers intre cele mai bune echipe ale ultimului deceniu, si e de asteptat sa faca din Sixers o forta de luat in seama. De asemenea, Boston Celtics, multipla campioana NBA are un inceput de sezon excelent. Houston Rockets e in declin accelerat, tocmai l-au pierdut pe Harden, au un point guard si un center care in ultimii doi ani mai mult au stat accidentati, iar ceilalti doi veterani ai echipei, Eric Gordon si PJ Tucker au intrat pe panta descendenta a carierei.

10209899427152560
Popa Lucian  •  28 Decembrie 2020, 22:35

Clippers sunt penibili, nu stiu cum au bătut pe Lakers. Asemenea corectie nu stiu ce echipa a mai luat. Ieri primele 2 sferturi 13-36 si 14-41 =))))))))) 27p in 24 minute si au incasat 77!!!!!praf și pulbere

Vezi toate comentariile (2)
Comentează