SPORTURI  »  BASCHET  »  BASCHET

Federația cu statut discriminatoriu » Persoanele de peste 60 de ani nu pot candida la alegeri!

Foștii mari internaționali ai României acuză actuala conducere a federației de baschet de lipsă de transparență, de jocuri de culise și de schimbarea regulilor ”în timpul jocului”.
Foștii mari internaționali ai României acuză actuala conducere a federației de baschet de lipsă de transparență, de jocuri de culise și de schimbarea regulilor ”în timpul jocului”.

Articol de - Publicat marti, 23 martie 2021 17:43 / Actualizat marti, 23 martie 2021 19:30

Foștii mari internaționali ai României acuză actuala conducere a federației de baschet de lipsă de transparență, de jocuri de culise și de schimbarea regulilor ”în timpul jocului”.

Federația Română de Baschet a schimbat Statutul în 2017, iar între modificările făcute și aprobate s-a numărat și una considerată discriminatorie. La eligibilitatea președintelui, una dintre condiții este aceea ca persoana în cauză să aibă vârsta între 30 și 60 de ani. Mai mulți foști internaționali români atacă acum conducerea FRH și o acuză de treburi "murdare".

Florentin Ermurache: „E făcută cu dedicație!"

Federația cu statut discriminatoriu » Persoanele de peste 60 de ani nu pot candida la alegeri!
Fază de joc dintr-un meci Grecia-România cu Sandu Vinereanu, Florentin Ermurache și Ioan Ionescu încercând să-l blocheze pe Panagiotis Fasoulas FOTO Facebook Echipa națională de baschet masculin a României

Florentin Ermurache, fostul mare jucător al Stelei și al echipei naționale, spune că nu a auzit în viața sa de o măsură mai abuzivă. "Cum domnule, un șofer poate conduce până la 80 de ani, statul te obligă să muncești până la 65 de ani, acum vrea 70 de ani, iar Federația Română de Baschet te îngroapă la 60 de ani? Problema este că acolo, la federație, e o mică mafie, stat în stat, își aranjează ei apele după cum doresc. Eu nu am nicio treabă cu alegerile, dar probabil că au auzit de cineva și au pus această prevedere", spune Ermurache.

"Ar trebui să aibă grijă de rezultate, de echipele naționale, că am ajuns de râs. Ne-au bătut Albania și Islanda, echipe cu care eu nu am apucat să joc, că erau în lumea a patra! La fete e dezastru, la juniori la fel. Ne bate cine vrea și cine nu vrea. Iar ei se ocupă de măsuri discriminatorii", continuă Ermurache. "Nu mă interesează cine candidează, dar acolo, în FR Baschet, e ca în Camorra, știe lumea ce înseamnă asta!", a încheiat fostul mare baschetbalist.

Vasile Popa: "Au dus baschetul în derizoriu!"

Federația cu statut discriminatoriu » Persoanele de peste 60 de ani nu pot candida la alegeri!
Vasile Popa, fostul internațional și antrenor al lui Dinamo FOTO CS Dinamo

Vasile Popa, și el un nume mare în baschetul românesc, aduce la cunoștință alte nereguli. "În afară de cea cu vârsta la președinte, mai sunt și alte reguli abuzive. Au schimbat regulile în timpul jocului, cum se spune. Până acum, comisiile județene de baschet sau asociația municipală aveau drept de vot. Cum era și normal. Acum, nu mai au, că, vezi Doamne, nu au echipe înscrise în campionat. Cum să aibă echipe asociațiile județene, că nu ăsta e rolul lor? Ei au toate echipele dintr-un județ în subordine. Iau decizii cu dedicație, nu mai spun ce lipsă de transparență e în federație", spune Vasile Popa.

Secretarul general al FR Baschet, Dan Berceanu, se apără și spune că "Statutul a fost schimbat în 2017. A fost trimis tuturor membrilor cu drept de vot, aprobat și votat în Adunarea Generală a FR Baschet. A fost public, s-au trezit acum unul și altul să comenteze?", spune Berceanu. Se vorbește că juristul Dan Baltă, cel care a lucrat și la Statutul FR Fotbal, a venit cu această propunere. Și fotbalul are o astfel de limită în statut, dar vârsta maximă pentru candidatura președintelui este de 65 de ani.

Alegerile FR Baschet sunt programate pe 15 aprilie.

68 de aniare președintele Federației Internaționale de Baschet (FIBA), Hamane Niang, din Mali

63 de aniare președintele Federației Europene de Baschet (FIBA Europe), turcul Turgay Demirel

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat la președinția FRB

a. să aibă cetățenie română și domiciliul în România; 
b. să fie propus de una dintre structurile sportive afiliate; un membru afiliat poate propune un singur candidat; 
c. să aibă studii universitare cu licența de absolvire; 
d. să nu fi suferit condamnări penale definitive privative de libertate, indiferent de forma de executare a pedepsei. Dovada acestui fapt se va face prin depunerea unui certificat de cazier judiciar valabil; 
e. să aibă vârsta cuprinsă între 30 și 60 ani; 
f. să aibă experiență managerială relevantă în domeniul sportului; g. să aibă un program scris privind dezvoltarea activității baschetbalistice din România pentru următorii 4 (patru) ani, care urmează a fi depus la dosarul de candidatură;

4 candidați la președinția FRB

În momentul de față, patru candidați se bat pentru funcția de președinte al Federației Române de Baschet: Adrian Voinescu, Virgil Stănescu, Cătălin Burlacu și Ștefan Săndulache. "Cărțile sunt făcute pentru Adi Voinescu. El e omul actualului președinte, Horia Păun. Voinescu e președintele Comisiei de Arbitri, dar și șeful Departamentului internațional. Dacă Voinescu va câștiga, Horia Păun va deveni General Manager al federației", afirmă oamenii din baschet.

Nici Big Ghiță nu poate candida!

Se vorbește că la funcția de vicepreședinte al FRB ar fi dorit să-și depună candidatura și fostul mare internațional Ghiță Mureșan (foto). Numai că nici el nu întrunește toate condițiile impuse de FR Baschet. Big Ghiță, fostul jucător de la Washington Bullets, nu are diplomă de licență a unei Universități, așa cum cere Statutul FRB. În aceste condiții, dosarul său de candidatură nu poate fi depus.

Federația cu statut discriminatoriu » Persoanele de peste 60 de ani nu pot candida la alegeri!

A murit Anton Netoliţchi, unul dintre cei mai mari jucători din istoria baschetului românesc

Sepsi s-a oprit în sferturile Eurocup » Venezia, o adversară prea puternică

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
764468963651742
Ilie Golombioschi  •  23 Martie 2021, 20:22

Prevederea cu varsta maxima de 60 de ani cred ca este corecta si generalizabila la toate tipurile de alegeri in diferite functii in special politice dar nu numai si justificarea ei cred ca e obiectiv aceea ca persoana aleasa sa nu depaseasca in timpul mandatului varsta legala, oficiala, in vigoare de pensionare. Si cum la noi acum aceasta varsta acum este de 65 de ani si in principiu mandatele sunt de 5 ani prevederea mi se pare corecta. Incorect mi se pare insa faptul ca dreptul de a fi ales sa fie restrans numai la persoanele peste 30 de ani si nu lasat liber pentru toate persoanele peste 18 ani care in principiu trebuie sa aiba drept de a alege si de a fi ales. Ca o consecinta nici reglementarea cu studii superioare nu mi se pare corecta ci ar trebui ca aceasta reglementare sa se limiteze la cei 10 ani de studii care la noi in tara sunt actualmente gratuiti si obligatorii. Aceste principii cred ca ar trebui sa guverneze toate tipurile de alegeri care ar trebui sa admita numai mandate de 5 ani respectiv numai un maxim de trei mandate.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează