SPORTURI  »  BASCHET  »  INVENŢIE

Inventatorul de sub panou » Un fundaş de la ”U” Mobitelco a construit un robot ce pregăteşte sandviciuri

Alex Pop, alături de invenţia sa.
Alex Pop, alături de invenţia sa.

Articol de GSP - Publicat miercuri, 13 martie 2013 00:00 / Actualizat marti, 12 martie 2013 21:59

Baschetbalistul clujean intenţionează să deschidă o linie de producţie şi să pună în vînzare noul aparat de bucătărie.

Între antrenamente şi meciuri, fundaşul lui "U" Mobitelco, Alex Pop, 23 de ani, face roboţi. Ultima sa invenţie, S-Maker, un robot ce pregăteşte sandviciuri, realizat cu ajutorul prietenului său, Dan Petruţ Beleleu, i-a adus tînărului baschetbalist clujean un premiu special la cea de-a şasea ediţie "UBBOts - Ziua Roboţilor Inteligenţi", competiţie organizată anual de Facultatea de Matematică şi Informatică din Cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai".

"Ideea ne-a venit bineînţeles într-un moment în care eram înfometaţi. Iniţial am vrut să facem un robot care joacă şah, dar profesorul îndrumător ne-a spus că are nevoie de un robot care produce ceva, nu care se joacă. Am lucrat efectiv timp de două săptămîni şi am realizat un robot care pregăteşte sandviciuri. Procesul este declanşat prin comandă vocală şi ingredientele sînt selecţionate în funcţie de cerinţa doritorului. Este vorba despre un soft de recunoaştere vocală, dezvoltat în Java, pentru a identifica cuvintele cheie folosite de utilizator. Acestea sînt în limba engleză: hello, cheese, vegetables, done", a explicat Alex.

Nu este la primul robot
Baschetbalistul lui "U" Mobitelco nu este la prima realizare de acest fel. În anii doi şi trei de facultate a mai creat o maşină teleghidată prin telecomandă cu infraroşu şi un elicopter. "Cînd voi termina cu baschetul sper să urmez o carieră în informatică. Robotica va rămîne întotdeauna o mare pasiune a mea", a mai spus Alex Pop, care este şi component al "naţionalei" de baschet 3x3.

"M-am gîndit să deschidem o linie de producţie pentru S-Maker, dar pînă atunci trebuie să mai îmbunătăţim cîteva lucruri la el" (Alex Pop, fundaş "U" Mobitelco BT)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
hello18
hello18  •  13 Martie 2013, 10:24

genul asta de oameni ar treui apreciati de toata lumea...si sustinuti de catre tara...premiati si motivati sa mearga mai departe.tot respectul :)

titiduru22
titiduru22  •  13 Martie 2013, 02:36

Hei,ce-s alea sandviciuri ???

un_iesean
un_iesean  •  13 Martie 2013, 01:22

Bravo. Sa-i ia pe Dodel si pe Nilã in echipa lor. Sigur le-ar fi de folos la proiectarea unui robot care toarna in pahare.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează