SPORTURI  »  BASCHET  »  LOS ANGELES CLIPPERS

Kareem Abdul-Jabbar, fostul star al lui Lakers, editorial fabulos despre rasism în Time: "Donald Sterling are Sindromul Stăpînului Iritabil de Plantaţie"

Chipul lui Sterling, patronul lui Clippers, a fost folosit în mesaje de dezaprobare de protestatari, foto: reuters +2   FOTO
Chipul lui Sterling, patronul lui Clippers, a fost folosit în mesaje de dezaprobare de protestatari, foto: reuters

Articol de - Publicat miercuri, 30 aprilie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 30 aprilie 2014 12:26

Kareem Abdul-Jabbar, fostul jucător al lui Lakers, scrie în revista Time un editorial puternic despre rasism, dreptul la intimitate, indignare nepotrivită şi ipocrizie. Totul, doar în America, acolo unde patronul lui Clippers a făcut declaraţii monstruoase despre persoanele de culoare

Site-ul TMZ a dat publicităţii cazul Donald Sterling, finanţatorul formaţiei Los Angeles Clippers. O discuţie de zece minute între bărbatul de 80 de ani şi fosta iubită a acestui, cu vreo 60 de ani mai tînără, care a făcut vîlvă în presa din întreaga lume.

Sterling i-a reproşat fostei sale iubite că a postat pe Instagram o fotografie în care apărea alături de Magic Johnson, fost star al Los Angeles Lakers. "Pe contul tău de Instagram de rahat nu trebuie să apari alături de negri", i-a spus el femeii, care i-a reamintit lui Sterling că la rîndul ei este de origine mexicană şi afroamericană.

"Nu ai decît să te culci negri, să-i aduci la tine, poţi face ce vrei cu ei, dar măcar nu le face publicitate şi nu-i aduce la meciurile mele", îi spunea Sterling în înregistrare.


Într-un editorial din publicaţia Time, fostul mare jucător din NBA Kareem Abdul-Jabbar scrie pe tema rasismului
, pornind de cazul lui Donald Sterling, patronul lui LA Clippers, suspendat pe viaţă pentru grave remarce discriminatoare şi amendat cu 2,5 milioane de dolari.

"Indignarea morală este epuizantă. Întreaga ţară a căpătat sindromul de tunel carpian de la cel mai nou sport, Arătatul Extrem cu Degetul. Ca să nu mai vorbim despre gîturile înţepenite de la Olimpiada Morală de Dat din Cap în Mod Superior. Toate în rîndul lung de celebrităţi albe ieşite din anonimatul rasismului. (...)

Da, sînt furios, dar nu pentru păcatele lui Donald Sterling. Am o listă întreagă. Dar să începem cu Sterling. Am lucrat pentru el, în 2000, cînd i-am antrenat pe Clippers timp de trei luni. Era extrem de popular, chiar m-a invitat la nunta fiicei lui. Nimic nu m-a avertizat că suferă de Sindromul Stăpînului Iritabil de Plantaţie. De atunci, au fost dezvăluite multe lucruri despre obiceiurile în afaceri ale lui Sterling.

2006: Departamentul de Justiţie l-a chemat pe Sterling în judecată pentru discriminare. Se presupune că ar fi spus că "proprietarii negri miros urît şi atrag viermii".

2009: În urma unui proces a plătit 2,73 de milioane de dolari către Departamentul de Justiţie, pentru că i-a discriminat pe negri, hispanici şi pe familiile cu copii care erau chiriaşii lui.

2009: Unul dintre directorii executivi de la Clippers (şi unul dintre cei mai mari jucători din istoria NBA) l-a dat în judecată pentru discriminare de vîrstă şi rasă.

Iar sărmana iubită a acestui tip (fără îndoială fosta iubită acum) îl linguşea pe o înregistrare video, făcîndu-l să-şi dezvăluie pornirile rasiste. Doamne, cîte a trebuit să facă ca să obţină atîtea de la el. Era ca o bonă sexi care se juca. Îl legase la ochi şi se dădea pe lîngă el pînă acesta scotea tot felul de silabe rasiste, care i-au făcut pe ziarişti să se p... pe ei de bucurie.

Prinseseră un peşte mare într-o zi slabă, deci puteau să-i pună capăţîna în vîrf de lance şi să danseze cu ea.

Nu-i condamn. Şi eu fac la fel acum. Rasiştii merită să fie plimbaţi în piaţa publică din ecranul televizorului pentru ca noi, restul, care credem în ideile americane de egalitate, să ne aducem aminte că rasismul este încă o boală de care nu ne-am vindecat.

Ceea ce mă deranjează despre toată povestea asta cu Donald Sterling nu este doar rasismul. Mă deranjează faptul că toată lumea se poartă de parcă ar fi vreo surpriză. (...)

I-a discriminat pe afro-americani şi pe hispanici ani de zile, împiedicîndu-i să aibă o locuinţă. Era o informaţie de ordin public. Nimeni nu a făcut nimic. Dintr-odată însă spune că nu are chef ca iubita sa să se pozeze cu Magic Johnson pe Instagram şi scoatem la iveală torţele şi frînghiile. Nu trebuia să îi cerem retragerea atunci, de demult?

Nu ar trebui să fim la fel de supăraţi pe faptul că acea conversaţie privată a ajuns la media? Nu ar trebui să ne supărăm pe NSA pentru intruziune în viaţa privată a unui cetăţean american într-o manieră atît de neamericană? (...) Publicarea înregistrării este atît de jegoasă încît mă face să mă simt complice la această infracţiune. Nu am furat noi prăjitura, dar ne îndopăm cu ea.

Să nu ne abatem: Donald Sterling este personajul negativ al poveştii. Dar el este doar reprezentantul de vîrf al unui rău la mare. În căutarea justiţiei sociale, nu trebuie să uităm că rasismul este adevăratul duşman. Sterling este doar un nemernic care are mai mulţi bani decît creier.

Deci, dacă tot sîntem revoltaţi, ar trebui să fim revoltaţi că nu ne-am revoltat cînd rasismul era evident de prima dată. Să fim revoltaţi că discuţiile private din cadrul unei relaţii intime sînt înregistrate şi date publicităţii. Să fim revoltaţi că acela care a făcut acest lucru va fi în curînd o celebritate.

(...) Sper ca persoana care a realizat ilegal acea înregistrare să fie trimisă la închisoare. Sper ca LA Clippers să fie în continuare susţinuă de fani. Sper ca echipa să-şi dea seama că aiurelile unui bătrîn de 80 de ani nu-i definesc pe jucători. Că aceştia nu joacă pentru Sterling, ci pentru fani, pentru ei înşişi, pentru a arăta lumii că nici baschetul, nici idealurile americane, nu sînt definite de nişte indivizi jalnici.

Să folosim acest incident strident ca să ne amintim zicala: "Precauţia continuă este preţul libertăţii." În loc să ne mulţumim să-l pedepsim pe Sterling şi să ne întoarcem la somn, trebuie să căutăm mereu, să expunem şi să eliminăm rasismul de la primele semne".

Kareem Abdul-Jabbar este de şase ori campion NBA. Are 67 de ani şi a jucat la Milwaukee Bucks şi Los Angeles Lakers. A apărut şi în multe filme. Are cinci copii.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (14)
ortega
ortega  •  01 Mai 2014, 10:34

Domnilor , eu când o văd pe Serene Williams , naiba știe cum , mă transform intr-un Donald Sterling autohton ... Trebuie să iau și antivomitive ...

kraus
kraus  •  30 Aprilie 2014, 19:03

”Editorial” înseamnă altceva. Jabbar e doar un colaborator ocazional, iar articolul lui e un fel de scrisoare adresată redacţiei. ”Fabulos” e un adjectiv deplasat pentru un text bine intenţionat şi atât. Cine l-a scris nu moare de prea mult talent.

elvir87
elvir87  •  30 Aprilie 2014, 16:42

Botizann, Ovidiu_300, Sin_City, Protoss, Doomran etc. ...un esantion reprezentantiv pentru patura cea ma josnica a societatii romanesti. Oameni lipsiti de cea mai elementara educatie, manati doar de o ura irationala. Puneti mana pe carte, imbeciloizilor. Daca exista o "rasa inferioara", este compusa din trogloditi ca voi lipsiti de valori si criterii, dar plini de aere de superioritate complet nejustificate. Mi-e scarba ca respir acelasi aer cu asemenea cretini.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează