SPORTURI  »  BASCHET  »  INTERVIU

VIDEO EXCLUSIV „Asta mi s-a zis despre România înainte să vin” » Cum s-a acomodat brazilianul de la U-BT Cluj în România + „Mai întâi, știam de Dracula, apoi v-am descoperit”

Articol de - Publicat luni, 03 aprilie 2023 10:16 / Actualizat luni, 03 aprilie 2023 11:37

Léonardo Meindl, brazilianul de la U-BT Cluj, a povestit cum se simte în Transilvania și care sunt planurile sale pentru actuala ediție a întrecerii interne.

Léonardo Meindl, 30 de ani, este unul dintre jucătorii cu care U-BT Cluj vrea să câștige al treilea campionat consecutiv. Doar că lupta în actuala ediție este mult mai aprigă și mai strânsă, alb-negrii trebuie să refacă ecartul față de CSM Oradea și mai sunt și Rapid București, și FC Voluntari la o distanță mică.

Brazilianul înalt de 2,01 metri tocmai a împlinit 30 de ani, el sosind pe malul Someșului în miezul verii trecute. În afara țării sale, sud-americanula mai jucat un sezon în puternica ligă spaniolă în 2020/2021. 

Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, Leo Meindl s-a prezentat suporterilor baschetului din România, dezvăluindu-le fanilor lui U-BT Cluj cum se simte trăind zi de zi alături de ei.

„Asta mi s-a zis despre România înainte să vin” » Cum s-a acomodat brazilianul de la U-BT Cluj în România + „Mai întâi, știam de Dracula, apoi v-am descoperit”

- Leo, care este planul vostru pentru această primăvară? 
- Proiectul nostru este să fim campioni, să câștigăm toate competițiile interne, să avem un parcurs cât mai bun în Europa. 

- Care sunt diferențele între Brazilia, Spania și România?
 - Multe. Începând de la cultură, de la atâtea feluri de mâncare, hrana fiind foarte importantă pentru sportivii profesioniști, vremea este diferită în Brazilia. În funcție de zonele în care locuiești, sunt multe tipuri de oameni, atât în țara mea, cât și în Spania. Vremea în România este mai rece decât în Spania, mie îmi place mai cald.
 

- Și în baschet?
- În Brazilia este în creștere, se dezvoltă, nu avem o ligă importantă acolo. Așa, și-n România, nu este una de top în Europa, dar în niciun caz nu este la urmă. Fiecare se luptă pentru a-și face loc, să fie sus. N-aș putea spune că este undeva la mijloc, nu vreau să dau verdicte, important este că mă simt bine la U-BT Cluj, am evoluat în campionatul românesc, în cupele europene, am observat intenții bune pentru competiția internă. Fiecare vrea să crească nivelul ligii, la fel ca în Brazilia. În Spania, da, este unul dintre cele mai tari campionate din Europa și din lume. Sincer, mie mi-a plăcut baschetul în fiecare țară în care am jucat.

Înveți să respecți cultura țării în care mergi, să te apropii de oameni, să interacționezi cu persoane la care nu te-ai fi așteptat. Înveți să mănânci ceva special al țării respective. În România am mâncat cele mai bune coaste de porc! Și am mâncat destul la viața mea. 

- Léonardo Meindl, power forward U-BT Cluj

6 echipea adunat în carieră Meindl: Franca (2011-2015, 2017-2018), Bauru (2015-2017) Paulistano (2018-2019), São Paulo (2019-2020), Fuenlabrada (2020-2021) și U-BT Cluj (2022-prezent)

Léonardo Meindl: „Tata, apoi Jordan"

- Adversarii din România își fac un titlu de glorie să învingă echipa campioană a ultimelor două ediții. Cum te simți din acest punct de vedere?
 - Încerc să-mi dezvolt abilitățile și baschetul cât mai mult, dar și să mă bucur de fiecare zi, încerc să nu pun multă presiune pe mine indiferent de situație. La Cluj Napoca toți se gândesc doar la cum să fim campioni din nou, noi, jucătorii, oricum punem presiune maximă pe noi. Asta e bine. Ne ajută ca să ne focusăm pentru a câștiga un nou titlu. Cât despre adversari, treaba lor... 

- Cine este idolul tău în baschet, în viața de zi cu zi?
 - Tatăl meu. Și el a fost jucător de baschet, apoi a devenit antrenor. Este idolul meu. Apoi, urmează Michael Jordan. Când eram copil, îl urmăream, și-mi doream să fiu un sportiv mai bun, un om mai bun. Dar, mai presus de oricine, tata este numărul 1 pentru mine. El m-a învățat totul despre viață, tot ceea ce știu i se datorează. Ce a aflat despre România 

- Care este cel mai bun sfat, cea mai bună idee pe care o ai de la tatăl tău? 
- Cred că cea mai importantă idee e aceea de a fi un om mai bun în fiecare zi. Baschetul este o parte din viața de zi cu zi, este un mod de a te întreține, dar să fii o persoană bună, zi de zi, rămâne cel mai important. Încerc să devin mai bun ca om.

- Ai vreo echipă preferată? Poate în NBA, poate într-o ligă majoră. 
- În NBA nu prea mă uit. Sunt diferențe mari de fus orar. Când se joacă acolo, probabil, eu dorm la Cluj, așa că nu pot. Echipa preferată este cea la care evoluez acum. 

- Ce știai despre România înainte să vii aici?
- Am încercat să întreb mai mulți până să ajung în România, nu se cunosc multe lucruri despre țara voastră în Brazilia. Mai întâi, am întrebat despre mâncare, despre cum sunt oamenii, cum este vremea. Mi s-a zis: „Stai liniștit, oamenii sunt buni, ospitalieri, iar mâncarea este delicioasă!". Mi s-a mai spus că România este apropiată ca stil de viață de Spania. În Brazilia, nu cunoaștem prea multe lucruri despre România, Serbia sau Slovenia, despre această parte a Europei. 

„Asta mi s-a zis despre România înainte să vin” » Cum s-a acomodat brazilianul de la U-BT Cluj în România + „Mai întâi, știam de Dracula, apoi v-am descoperit”

Am auzit numai lucruri bune despre România, de aceea am venit la Cluj Napoca. Iar ceea ce mi s-a spus este conform cu realitatea. Mă simt foarte bine aici, din toate punctele de vedere. 

- Léonardo Meindl, power forward U-BT Cluj

„Este doar personaj, dar e faimos"

- Auziseși de vreo personalitate din România sau de vreun personaj de aici? 
- În Brazilia, auzi multe despre Dracula, multe povești. Este faimos! Dar nu știi că este din România. Apoi afli că este un personaj dintr-o carte, că este ficțiune, da, da. Dar apare și-n istorie... În fine, nu este real, dar e foarte faimos. Brazilienii, cei mai mulți, cunosc povestea, dar nu știu că e din România. 

- Ai apucat să vizitezi castelul Bran sau alte puncte de atracție în România?
 - Nu am avut prea mult timp până acum, fiind angrenat în trei competiții diferite, dar când o să am timp, mi-ar plăcea.

- De ce ai ales baschetul?
 - Avem atâția idoli în fotbal, dar toată familia mea, tata, mama, fratele, toți, a fost în baschet. M-am născut și am văzut doar acest sport. 

- Te uiți la fotbal? 
- Da, da, sunt fan Palmeiras. Și pentru mine Ronaldo, „Il Fenomeno", este cel mai bun din istoria fotbalului. Un sportiv minunat, o explozie extraordinară. A făcut totul, fiind talentat, înzestrat cu puteri miraculoase.

Mama a fost aici de Crăciun, iubita mea la fel, urmează să se întoarcă foarte curând. Și fratele meu a fost de mai multe ori. Îi place mult Europa și a spus că este impresionat de Cluj Napoca. România este o țară care atrage imediat după ce o cunoști. 

- Léonardo Meindl, power forward U-BT Cluj Léonardo Meindl, power forward U-BT Cluj

2013este anul în care a ieșit în Top 10 în rândul baschetbaliștilor brazilieni, a încheiat sezonul pe locul 6

„Asta mi s-a zis despre România înainte să vin” » Cum s-a acomodat brazilianul de la U-BT Cluj în România + „Mai întâi, știam de Dracula, apoi v-am descoperit”

Palmaresul lui Meindl cu naționala Braziliei:

  • Locul 3 la FIBA Campionatul Sud-American în Venezuela (2014)
  • Locul 1 la Jocurile PanAmericane la Toronto (2015)
  • Locul 2 la FIBA Campionatul Sud-American în Venezuela (2016)

Citește și: 

Finalul haotic din MP al Australiei a nemulțumit pe toată lumea: „E inacceptabil, nu pot fi lăsat fără puncte!” + Inclusiv Verstappen atacă: „O să vorbim la Baku!”

Sorana Cîrstea, declarații pe aeroport, la revenirea în România: „Am un gust amar!” + Ce spune despre obiective și noul antrenor: „E o chimie specială”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (2)
marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  07 Aprilie 2023, 22:16

https://www.google.com/amp/s/www.stiripesurse.ro/amp.php%3farticle_id=2868200 Sa nu găsești o știre despre meciul zilei intr-un ziar de sport , zici ca au emigrat toți din presa sportiva. ! Greu cu sportul , dar greu și cu presa.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  03 Aprilie 2023, 13:43

...nu am vazut niciun roman titular in primul 5 al U Cluj ...probabil in tot lotul sunt vreo 2-3 ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează