SPORTURI  »  BASCHET  »  ANIVERSARE

GSP SPECIAL Michael Jordan, supremul GOAT, împlinește astăzi 60 de ani! » 23 de lucruri mai puțin cunoscute despre el: de ce a mituit un angajat al unui aeroport + Incidentul care i-a marcat copilăria și a dus la o fobie cu care a rămas pe viață

Michael Jordan și plutirea sa ireală, aici într-un meci din 1991 // FOTO Imago +20   FOTO
Michael Jordan și plutirea sa ireală, aici într-un meci din 1991 // FOTO Imago

Articol de - Publicat vineri, 17 februarie 2023 08:54 / Actualizat vineri, 17 februarie 2023 10:29

Michael Jordan, supremul GOAT, împlinește astăzi 60 de ani, în anul de grație 2023. Cel ce a fost vital ca aerul în sport, care a creat o artă, o epocă, un brand, ideea de a fi cel mai bun.

Maiestatea Sa Michael Jordan împlinește astăzi 60 de ani. Sunt multe apelative, toate măgulitoare, la adresa celui care, practic, a inventat termenul de GOAT - Greatest of All Time - „cel mai mare al tuturor timpurilor”. 

E greu de stabilit cu exactitate, fie și în lumea sportului, cine a fost supremul, Zeus. La o primă strigare, mai presus de legendă sunt și Muhammad Ali, Carl Lewis, Wayne Gretzky, Michael Schumacher, Rafa Nadal, Roger Federer, Pele, Diego Maradona sau Usain Bolt.

Dan Petrescu își pune vestiarul în cap după eșecul cu Lazio: „În 2019 aveam jucători mai buni” + Ce l-a întrebat Sarri imediat după meci
Lazio - CFR Cluj 1-0
Dan Petrescu își pune vestiarul în cap după eșecul cu Lazio: „În 2019 aveam jucători mai buni” + Ce l-a întrebat Sarri imediat după meci

Larry Bird: „Dumnezeu deghizat în Michael Jordan”

Pe atotștiutorul Google, dacă tastezi „cel mai bun sportiv all time”, în orice limbă, găsești numele lui Michael Jordan în dreptul #1. „Dumnezeu deghizat în Michael Jordan”, așa cum l-a descris titanul lui Boston Celtics, Larry Bird. 

Cel mai bun, cel mai iubit, cel mai apreciat. Cel mai iubit dintre pământeni. Nu este doar o parafrazare a romanului românului nostru Marin Preda, este adevărul! 

Indiferent că ai fost sau nu fan al lui Chicago Bulls sau l-ai idolatrizat pe Michael „Air” Jordan, acest om a separat o epocă. Înainte și după el. „A Black Jesus” - cum l-au denumit mulți conaționali.

+16 FOTO

Michael Jordan, plutind deasupra vremurilor

„His Airness” a cucerit șase titluri NBA cu Chicago Bulls, o formație ștearsă pe care a îmbrăcat-o în aur, a cucerit două titluri olimpice și multe alte nenumărate trofee, a creat o idee. Adusă la rang de religie - de a fi cel mai bun. 

Iar puștii de azi, care habar n-au cât de măreț a fost Jordan vreme de vreo două decenii, cum nu știu cât de mari au fost Elvis, Beatles sau Michael Jackson, proslăvesc produsele cu emblema „Air Jordan”, un must have al ultimelor generații de la finalul abecedarului. 

Parcurgeți articolele speciale dedicate de Gazeta Sporturilor sărbătoritului zilei pe mapamond pentru a afla câte ceva despre piesele de puzzle ce compun imaginea inegalabilului Michael Jordan.

Michael Jordan a fost stăpânul lumilor, înainte de social media

Nu veți afla doar că avea 1,98 metri înălțime sau că a fost nevoie de 7 ani mari și lați de mutări și permutări pentru ca Chicago Bulls să cucerească primul titlu, într-o finală cu Los Angeles Lakers condusă de Magic Johnson, tocmai idolul lui MJ. 

Nu veți citi doar că Jordan a spart toate barierele financiare salariale și a devenit primul sportiv profesionist ce-a ajuns miliardar. Nu veți strâmba din nas aflând că harul competitivității l-a făcut un pătimaș al pariurilor de orice fel sau că a dat chix ca manager/proprietar de echipă în NBA. Sau că cel mai bun sportiv al tuturor timpurilor a fost și unul dintre cei mai mari egoiști ai lumii. Opțiunea a 3-a a draft-ului din 1984 pentru Bulls a scris istoria, iar pe el s-a așezat stăpânul lumilor.

Iată 23 de lucruri mai puțin știute despre Michael Jordan:

  • Idolul lui Michael Jordan în copilărie a fost Magic Johnson (Los Angeles Lakers) și, drept urmare, porecla lui a fost "Magic Jordan". Avea chiar și o plăcuță de înmatriculare cu această poreclă pe prima sa mașină, la finele anilor '70.
  • A mâncat aceeași masă înainte cu 4 ore de fiecare meci: o friptură de 23 de uncii, un cartof copt și o bere cu ghimbir.
  • A preluat trademark-ul celebru „cu limba scoasă” de la tatăl său, care avea un gest similar în timp ce muncea în mecanică. Și străbunicul lui avea același gest.
  • Cel mai bun prieten al lui este un șofer de limuzină pe care l-a întâlnit când a sosit pentru prima dată în „Orașul Vânturilor” în 1984. Cei de la Bulls au uitat să trimită pe cineva la aeroport să-l întâmpine. Un șofer, George Koehler, s-a oferit să ajute. George l-a confundat pe Michael cu fratele său, Larry Jordan, cu care Koehler mergea la liceu. I-a cerut lui Jordan doar 25 de dolari ca să-l ducă prin oraș. Koehler avea să devină șoferul său obișnuit și între cei doi bărbați s-a dezvoltat o prietenie pe viață. Încă sunt cei mai buni prieteni.
  • Și-a lovit coechipierul, pe Steve Kerr, în față în timpul unui antrenament al lui Bulls. Kerr, 57 de ani, este antrenorul lui Golden State Warriors începând din 2014, alături de care a cucerit 4 titluri de campion NBA, pe lângă cele 5 titluri cu Bulls și Spurs ca jucător.

1,7miliarde de dolari este valoarea estimativă a averii lui Michael Jordan

  • De Valentine's Day în 1990, a fost dată o spargere în vestiarul lui Bulls la meciul disputat în Orlando. Hoțul a sustras tricoul cu numărul 23 al lui Jordan! Degeaba a fost căutat delincventul timp de o oră, degeaba a fost împrumutat tricoul cu numărul 23 al unui fan! Nu s-a potrivit, astfel că Jordan a jucat, prima și singura dată, cu numărul 12, fără nume pe spate.
  • Divorțul, în urma căruia i-a cedat 168 de milioane de dolari Juanitei Vanoy, fostei soții, cu care a avut trei copii, este al doilea cel mai scump din istoria sportului. Primul este cel în care a fost implicat Roman Abramovici, care i-a plătit 300 de milioane de dolari fostei soții.
  • Jordan s-a căsătorit cu modelul Yvette Prieto, cu 16 ani mai tânără ca el, în aprilie 2013. Ea a încheiat un contract prenupțial înaintea nunții. Fetele lor gemene, Victoria și Ysabel, s-au născut în februarie 2014.
  • Primul său contract de sponsorizare cu Nike a fost de 2.500 de dolari pe o durată de 5 ani. Era fan Adidas înainte de a semna cu Nike, doar că firma germană a făcut o ofertă ce nu l-a impresionat. Adidas a ratat, probabil, cea mai bună afacere din istorie.
  • În timpul unei partide de golf, Jordan l-a luat peste picior pe președintele SUA, Bill Clinton, pentru un articol vestimentar alb. „Ai de gând să joci în tricoul ăsta de fetiță?”, a reacționat Michael, râzând.
  • Odată a mituit un angajat al aeroportului pentru a câștiga un pariu cu colegii de echipă! Miza? Bagajul cui va fi primul care coboară de pe banda transportoare.

Nu știu dacă aș fi putut supraviețui în această eră Twitter, în care nu ai intimitatea pe care ți-ai dori-o și ceea ce pare a fi foarte inocent poate fi întotdeauna interpretat greșit 

- Michael Jordan, într-un interviu acordat în 2020 lui Marvin R. Shanken

  • Jordan obișnuia să joace cărți cu doi jurnaliști în timpul unor călătorii ale echipei sale. Într-o seară, în Las Vegas, ar fi pierdut 5 milioane de dolari în timpul unui joc de cărți. Un fost jucător de la Bulls, Jay Williams, s-a alăturat „taurilor” după ce Jordan a părăsit franciza, dar a dezvăluit că legendarul sportiv paria câte 20.000 de dolari pe jocul „Hârtie, piatră, foarfece”.
  • În timpul play-off-ului din 1997, a pătruns în vestiarul celor de la Washington cu un trabuc în gură, chestionându-i pe jucătorii lui Wizards: „Cine mă va marca diseară?!”.
  • După ce a pierdut la golf, la limită, cu antrenorul Dream Team-ului, Chuck Daly, Jordan a bătut la ușa tehnicianului în dimineața imediat următoare cerând, nervos, să rejoace partida.
  • După ce a ratat la libere într-un meci crucial cu Cleveland Cavaliers în play-off, Michael a rămas pironit în vestiar, ore întregi, privind la un televizor închis.
  • A reacționat, nemulțumit, când a văzut culorile negru și roșu ale primei perechi de Nike Jordan 1s: „Nu pot purta acest pantof, acestea sunt culorile diavolului!”.
  • Într-o cu totul altă epocă decât cea în care trăim, unul dintre motivele pentru care Jordan a avut atât de mult succes ca reprezentant al diverselor produse pentru reclame - pe lângă numele celebru - a fost că nu avea tatuaje vizibile. El are, de fapt, un tatuaj: litera greacă Omega pe piept, deasupra inimii. Este pentru a onora angajamentul său față de fraternitatea „Omega Psi Phi”, prima preponderent afro-americană care a fost înființată într-o universitate istorică a comunității sale, Howard.
Împreună cu a doua soție, Yvette Prieto // FOTO Imago
+16 FOTO
  • Dictatorul Kim Jong-il din Coreea de Nord a fost un mare fan al lui Michael Jordan în anii '90. Secretarul de stat Madeleine Albright i-a dat un autograf al lui Jordan în 2000, care astăzi se află în Muzeul Înțelegerii Internaționale, alături de o geantă din piele de crocodil de la Fidel Castro și o pușcă de la Vladimir Putin.
  • După ce MJ a câștigat concursuri de slam dunk consecutive, în 1987 și 1988, fotografia cu el ca o figură solitară ce se ridică într-un salt cu o minge în mână a devenit posterul care l-a imortalizat pe sportiv în dormitorul multor copii. Ulterior, a devenit imaginea moștenirii mărcii comerciale „Air Jordan”.
  • Jordan are propria sa linie de sport - „Air Jordan”. Proiectul a demarat în 1985 și este unul dintre brandurile la modă de foarte mulți ani. El câștigă în jur de 60 de milioane de dolari anual din redevențe ale mărcilor Nike și Jordan. Astăzi, marca Nike Jordan generează vânzări de un miliard de dolari.
  • Deși a părăsit Universitatea din Carolina de Nord după primul an, Jordan și-a primit diploma în 1986 în geografie culturală. Geografia culturală este o introducere în meteorologie și, în cazul în care baschetul nu ar fi funcționat, ar fi ajuns meteorolog.
  • Jordan s-a apucat de fumat în 1991, la 28 de ani. Pentru a scăpa de stresul din drumurile lungi până la stadion înainte de meciuri. Antrenorul i-a permis obiceiul deoarece nu a interferat cu performanța lui pentru echipă.
  • Un incident tragic din copilăria lui a dus la o fobie față de apă pe tot parcursul vieții. A fost martor la înecul unui bun prieten în apele oceanului. Apoi, când avea 11 ani, el însuși aproape s-a înecat în tabăra de baseball. Nici până în ziua de azi nu se simte confortabil pe bărci și în jurul unor întinderi mari de apă.

Jocurile de noroc? Sunt un hobby. Dacă aveam probleme, îmi vindeam casa, muream de foame, îmi vindeam ceasul, inelele de campion, soția m-ar fi părăsit sau ar fi murit de foame copiii mei… Nu am o problemă. Este o problemă competițională, atât! 

- Michael Jordan, într-un interviu acordat în 1993 lui Ahmad Rashan

Citește și alte știri despre Michael Jordan: 

Doi zei, două epoci: LeBron James și Michael Jordan. Povestea celor mai frumoase două fotografii

VIDEO Cea mai mare controversă din cariera lui Michael Jordan: „A vrut să-mi câștige virginitatea la barbut”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
ali.bec
ali.bec  •  17 Februarie 2023, 22:18
Postat de Coco2020 pe 17 Februarie 2023, 10:36

"supremul GOAT"? voi astia de la gsp i-ati dat titlul asta? :facepalm:

SGOAT, de fapt!

cdba3133
cdba3133  •  17 Februarie 2023, 13:52
Postat de ionutplural pe 17 Februarie 2023, 11:58

O friptură de 23 de uncii. Voi stiti cate grame are o uncie? :))

Aprox 28,3 gr. Deci consuma o friptura de aprox 650 gr.

ionutplural
ionutplural  •  17 Februarie 2023, 11:58

O friptură de 23 de uncii. Voi stiti cate grame are o uncie? :))

Vezi toate comentariile (5)
Comentează