SPORTURI  »  BASCHET  »  RETRAGERE

SPECIAL GSP Pau Gasol și-a anunțat retragerea în lacrimi: „Am vrut să-mi termin cariera pe teren, nu accidentat și chinuit de operații” » Bornele unei cariere de excepție

Pau Gasol / foto: Guliver/Getty Images +7   FOTO
Pau Gasol / foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 06 octombrie 2021 11:59 / Actualizat miercuri, 06 octombrie 2021 12:00

Pau Gasol a decis să pună capăt unei impresionante cariere baschetbalistice la vârsta de 41 de ani.

Deși a fost pasionat de fotbal, a iubit baschetul și a practicat chiar și rugby, Pau Gasol nu și-a dorit la început să facă o carieră de sportiv profesionist. În 1991, când Magic Johnson a anunțat că este infectat cu HIV, micuțul Gasol a promis că va deveni doctor și că va gasi un leac pentru acest virus. 

Doar că soarta l-a dus în altă parte, reușind să atingă perfomanțe mari alături de echipa la care Magic Johnson făcuse istorie. 

Pau și-a început cariera de baschetbalist în 1999, în tricoul celor de la FC Barcelona, alături de care a câștigat și titlul în Spania în anul 2001, fiind declarat MVP-ul competiției în acest an. Ca urmare a acestei performanțe, a fost draftat în prima rundă a draft-ului din 2001 de Atlanta Hawks, dar a ajuns la Memphis Grizzlies în urma unui schimb.

După un sezon de excepție la echipa din statul Tennessee a fost declarat cel mai bun debutant din sezonul 2001-2002. Cu Gasol în rolul de jucător cheie al francizei, formația din Memphis a ajuns pentru prima oară în istorie în play-off, în anul 2003, dar a fost eliminată în prima rundă de către San Antonio Spurs. 

Pau Gasol / foto: Guliver/Getty Images
Pau Gasol / foto: Guliver/Getty Images
Pau Gasol / foto: Guliver/Getty Images
Pau Gasol / foto: Guliver/Getty Images
Pau Gasol / foto: Guliver/Getty Images
+3 FOTO

Pau Gasol - Kobe Bryant, un duo de excepție

Gasol a reușit o serie importantă de performanțe individuale importante la această echipă, în cei 7 ani petrecuți acolo. La acea vreme reușise să devină cel mai bun marcator, cel mai bun recuperator, jucătorul cu cele mai multe minute jucate și baschetbalistul cu cele mai multe coșuri din acțiune reușite din istoria francizei. Totodată, în 2006 a fost selectat pentru prima oară și în All-Star Game.

În anul 2008, Memphis l-a transferat pe Pau Gasol la Los Angeles Lakers, într-un schimb în care a fost implicat și fratele mai mic al lui Pau, Marc. În Los Angeles cariera spaniolului avea să ia o turnură impresionantă, fiind echipa la care acesta a atins cele mai mari performanțe. Pau Gasol și regretatul Kobe Bryant au creat un duo excepțional ce i-a adus formației din Los Angeles 2 titluri consecutive, în 2009 și 2010. 

Pau Gasol / foto: Guliver/Getty Images
Pau Gasol / foto: Guliver/Getty Images
Pau Gasol / foto: Guliver/Getty Images
Pau Gasol / foto: Guliver/Getty Images
Pau Gasol / foto: Guliver/Getty Images
+3 FOTO

După 6 ani petrecuți la Lakers, Pau a devenit agent liber de contract și a decis să se alăture unei alte echipe de tradiție din NBA, Chicago Bulls. Deși formația din Chicago a ajuns în play-off în acel an, având o echipă bună, dar chinuită de accidentări, aceștia au fost eliminați în runda a doua a play-off-ului de către un LeBron James magistral. În sezonul următor Bulls au bifat însă o contraperfromanță, fiind pentru prima oară din 2008 când nu s-au calificat în play-off.

Pau Gasol, printre cei mai buni europeni care au jucat în NBA

După încheierea acelui sezon, aventura lui Pau Gasol la Chicago a luat sfârșit. A mai trecut la San Antonio Spurs, unde însă din păcate, s-a accidentat tot mai des. Deși a mai trecut în 2019 pe la Milwaukee Bucks, accidentările au recidivat, iar Gasol nu a fost apt pentru play-off-ul acelui sezon. Acela a fost ultimul sezon jucat în liga nord-americană de către spaniol. 

În cariera sa, Pau Gasol s-a remarcat ca fiind un jucător atletic, capabil să joace atât centru, cât și extremă de forță, cu abilități de marcator, atât de sub panou, cât și prin aruncări de la semi-distanță. 

A reușit să devină printre cei mai buni europeni care au jucat în NBA, și de asemenea, un om extrem de important pentru naționala Spaniei, alături de care a reușit să câștige un Campionat Mondial, 3 titluri Europene și 2 medalii de argint la Jocurile Olimpice, în 2008 la Beijing și 2012 la Londra.

Marți, într-o conferință de presă, acesta și-a anunțat în lacrimi retragerea din baschetul profesionist ca jucător al Barcelonei, încheindu-și ciclul în baschetul mare de la echipa de la care l-a și început.

Performanțele lui Marc Gasol în baschetul profesionist

  • De 2 ori campion în NBA (2009, 2010)
  • De 6 ori selectat în All Star Game
  • De 2 ori selectat în a doua echipă ideală a sezonului în NBA ( 2011, 2015)
  • De 2 ori selectat în a treia echipă ideală a sezonului în NBA ( 2009, 2010) 
  • Debutantul anului 2002 în NBA
  • De 2 ori ales jucătorul european al anului (2008, 2009) 
  • Desemnat MVP-ul Campionatului Mondial din 2006

20.894 de puncte, 11.305 recuperări și 3.925 de pase decisive a adunat Pau Gasol în cariera sa în NBA 11 prezențe pe podium la campionatele europene, mondiale și Jocurile Olimpice a reușit Pau Gasol să obțină alături de naționala Spaniei

Pau Gasol și-a anunțat retragerea în lacrimi

Astăzi am venit să vă spun că mă voi retrage din baschet. A fost o decizie extrem de dificilă. În viață trebuie să știi când să schimbi vitezele, când să te bucuri de timp. Am vrut să-mi termin cariera pe teren, nu accidentat și chinuit de operații.

Vreau să mulțumesc din suflet familiei mele. În 2001, ei au lăsat totul în urmă și au venit cu mine la Memphis.

Am lucrat cu sute de antrenori de-a lungul carierei, am încercat să fur câte ceva de la fiecare. Niciodată nu o să pot să mulțumesc familiei mele pentru sprijinul pe care mi l-au acordat

 - Pau Gasol, fost campion NBA cu Los Angeles Lakers

Citește și alte știri din baschet:

U BT Cluj-Napoca a debutat cu victorie în Liga Campionilor la baschet + cu cine joacă în următorul meci

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
remarque
remarque  •  06 Octombrie 2021, 14:39

Un sportiv de exceptie.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează