SPORTURI  »  BASCHET  »  ROMÂNIA - LUXEMBURG

EXCLUSIV Legenda baschetului românesc, fără milă după ce naționala a pierdut rușinos cu Luxemburg: „Mă așteptam! Știți care e marea noastră problemă?” + „Noi jucam cu stânga cu ei!”

România a pierdut în fața Luxemburgului la baschet masculin / Sursă foto: FR Baschet +14   FOTO
România a pierdut în fața Luxemburgului la baschet masculin / Sursă foto: FR Baschet

Articol de - Publicat vineri, 23 februarie 2024 14:08 / Actualizat vineri, 23 februarie 2024 16:48

Naționala de baschet a României a suferit o înfrângere umilitoare în fața Luxemburgului, scor 72-76, la debutul în precalificările europene pentru Cupa Mondială FIBA din 2027. Eșecul i-a pus pe jar pe foștii mari baschetbaliști ai României, care nu înțeleg cum au putut irosi „vulturii ticolori” avansul de 23 de puncte pe care-l aveau în ultimul sfert al partidei.

Petre Brănişteanu, 65 de ani, un nume cu greutate din fenomen, fost conducător de joc al Stelei și al echipei naționale, a încercat să identifice cauzele înfrângerii cu Luxemburg într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor.

Umilință astronomică suferită de naționala României în calificările pentru Mondial! Luxemburg a înscris 20 de puncte consecutive și a întors un handicap colosal
Calificări CM
Umilință astronomică suferită de naționala României în calificările pentru Mondial! Luxemburg a înscris 20 de puncte consecutive și a întors un handicap colosal

Brănişteanu avea 28 de ani în 1987, când România se număra printre primele douăsprezece puteri europene. Astăzi, privește cu amărăciune spre situația de pe parchet și e de părere că declinul de la națională are legătură cu numărul mare de jucători străini din campionatul intern.

Petre Brănișteanu, după înfrângerea României cu Luxemburg: „Mă așteptam! Marea problemă e că jucătorii nu evoluează în campionat!”

Nu dă bine, dar, sincer, mă așteptam! Nu chiar la o înfrângere cum a fost aseară (n.r. joi seara), după ce au avut 23 de puncte avans, dar mă așteptam. Îți dai seama, e umilitor să pierzi așa, și acasă!

Dar mă așteptam, având în vedere ce am văzut la Campionatul European din 2017, când toți jucătorii români aveau 25 de minute jucate într-un campionat, ceea ce este și acum.

Sursă foto: FIBA
Sursă foto: FIBA
Sursă foto: FIBA
Sursă foto: FIBA
+10 FOTO

Aici este marea noastră problemă, jucătorii nu evoluează în campionat! Cât joacă? Maciucă mai intră din când în când la Cluj, dar ceilalți? Nu știu dacă au 10 minute pe meci. Nu au loc de străini, bineîneles, asta e marea noastră problemă.

Plus că nu exist răbdare. Ca să crești o generație de jucători, cum a fost a mea și cea de dinainte, îți trebuiesc vreo 10-12 ani. Proiectul actual? N-a început deloc, am văzut aseară, nu?”.

Petre Brănișteanu: „Din punctul meu de vedere, selecționerul e vinovat”

Brănișteanu a continuat în aceeași notă acidă:

„Mi-aduceam aminte cu colegii mei aseară, după meci...Prin '89, '90, '91, ne invitau ăștia din Luxemburg. Jucam noi, Steaua, cu echipa lor națională. În repriza a doua, jucam cu stânga, că aveam 40 de puncte la pauză!

Iată că, peste 30 de ani, echipa României pierde cu Luxemburg. În afară că au prețuri mari și trezoreria Uniunii Europene, nu știm nimic de ei!

Dar am luat noi bătaie de la Islanda, de care nici la geografie nu învățaserăm! Repet, problema noastră e că sunt prea mulți jucători străini în campionat”.

Întrebat dacă selecționerul Silvășan are vreo vină, Brănișteanu a spus: „Din punctul meu de vedere, da! Pentru că a lăsat doi jucători acasă. Pe Olah și pe Baciu, jucători de 2.18m., care n-au făcut parte din lot. Dacă erau ăia sub panou, nu cred că luxemburghezii făceau față. Nu știu dacă Luxemburg avea vreunul de 2.05m.

Culmea, Olah și Baciu jucaseră în Statele Unite, la Universitare. Dar asta a fost alegerea. Când ești antrenor, răspunzi”, a concluzionat Brănișteanu.

Legenda baschetului românesc, fără milă după ce naționala a pierdut rușinos cu Luxemburg: „Mă așteptam! Știți care e marea noastră problemă?” + „Noi jucam cu stânga cu ei!”
Petre Brănișteanu pe vremea când evolua în tricoul Stelei FOTO Arhiva personală

Nu doar la baschet e problema asta! Uitați-vă la handbal masculin, la volei fete și băieți, uitați-vă și la handbalul feminin, avem două-trei echipe care joacă în cupele europene, dar la națională am ratat calificarea la Jocurile Olimpice.

E vorba de tot sportul românesc, că nu interesează pe nimeni! Ei doar se fotografiază când face vreun sportiv de la noi mai reușește câte o performanță.

- Petre Brănișteanu, fost baschetablist

Citește și alte știri din baschet:

Umilință astronomică suferită de naționala României în calificările pentru Mondial! Luxemburg a înscris 20 de puncte consecutive și a întors un handicap colosal

VIDEO Viața unui american naturalizat român, „Petrică de la Cluj”: „Este casa departe de acasă. Este o țară sigură și mă simt iubit”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
calin.radulescu
calin.radulescu  •  24 Februarie 2024, 23:13

Vad ca se reclama ca jucatorii romani nu joaca. E simplu. Federatia sa schimbe regulamentul MAINE sa bage regula UNDER 21| 23 ca la fotbal cu 1-2 jucatori obligatoriu pe teren | Problema e ca daca n-ai valoare poti sa joci titular cat vrei ca TOT SLAB ESTI :))) | In plus se poate da ordin si POLITIC | ca echipele sunt finantate de CL si CJ (bani publici) | Domnilor va taiem finantarile daca nu vedem X romani in teren meci de meci ca nu finantam STRAINII

rumunek
rumunek  •  23 Februarie 2024, 21:30
Postat de lulu pe 23 Februarie 2024, 16:26

Prostia asta cu jucătorii străini e obsesiva. Turcii si grecii ,la fotbal,erau zero barat și au început să performeze după ce si-au umplut campionatul cu străini.Anglia e bine mersi cu o grămadă de străini,la fel Italia etc.Problema noastră, în orice sport de echipă, o constituie antrenorii ,de la cel mai mic nivel până la performanta.Cimplet dezinteresați,pusi pe capatuiala,rudimentari,rupți de noile metode.Dar parca de-a naibii ne ambiționat să avem numai romani la loturisi dezastrele se văd. Sunt curios în cât timp vom mai prinde o calificare la europenele de handbal după ce-am mazilit un antrenor care începuse sa facă treaba.La rugbi am ajuns jalnici,dar avem roman la timona.Ca să naturalizezi un sportiv,până nu demult, era o epopee birocratica. Și atunci vin "legendele" de pe tușă și pun aceiași placa învechită cu străinii.

În teorie ai dreptate, străinii valoroși trag în sus și localnicii. Doar că la noi există o altă motivație, ceva ce nimeni nu spune sau nu divulgă, mai ales că nu mai avem ziariști sportivi ci doar researcheri pe net. Străinii sunt aduși pentru că în jurul lor se pot face bani din comisioane, închirieri, gagici, pariuri și multe alte lucruri, pe care nu le faci cu un român. De asemenea, faptul că străinii vin și pleacă peste un an e ceva normal, nu dă nici prea multe din casă, pe când un român rămâne, cu nemulțumirile lui și cu relațiile lui. Prin urmare nu creșterea valorii competiției este scopul principal, ci tragerea de bani din resursele pe care tot felul de consilii locale le trimit către echipele cluburilor din subordine. Bani care oricum vin anual, fără a se cere ceva în schimb sau fără nevoia de a-i returna. Cheltuim că așa scrie în nu știu ce lege plus că există poziția în buget și trebuie completată.

rumunek
rumunek  •  23 Februarie 2024, 21:22

Silvășan e un antrenor excelent, rezultatele Clujului în Europa sunt dovada acestui fapt. Doar că nu a reușit să ridice niciun român la un nivel care să-i permită să joace în echipă în meciurile internaționale. Tot ce a reușit in Europa s-a datorat unor străini foarte buni aduși cu bani, peste ceea ce-și permite cineva prin România. Sezonul trecut tinerii intrau doar în competițiile interne, dar în Champions jucau doar străini. Acum a apărut Cățe, doar că el e format afară, e pregătit pentru meciuri internaționale de alții, mai pricepuți se pare. Și atunci, ce referințe avea Silvășan să devină antrenorul unei echipe formate din români, cu excepția unuia eventual, care poate fi naturalizat?

Vezi toate comentariile (7)
Comentează