SPORTURI  »  BASCHET  »  MISTERELE SPORTULUI

Băiatul înalt pierdut în Ocean » Povestea lui Bison Dele, un fost baschetbalist dispărut în 2002 în împrejurări ciudate, în apele Pacificului

Această fotografie este definitorie pentru Bison Dele (stînga). Lîngă el, Michael Jordan se bucură ca un nebun pentru cel de-al cincilea titlul cucerit cu Bulls. Dele visează cu ochii deschiși la ce avea lumea de oferit, în afara gloriei din NBA
Această fotografie este definitorie pentru Bison Dele (stînga). Lîngă el, Michael Jordan se bucură ca un nebun pentru cel de-al cincilea titlul cucerit cu Bulls. Dele visează cu ochii deschiși la ce avea lumea de oferit, în afara gloriei din NBA

Articol de GSP - Publicat miercuri, 22 aprilie 2020 13:22

Misterul l-a urmat mereu pe Bison Dele, pe numele său adevărat Brian Williams. A fost coechipierul lui Jordan, a fost iubitul Madonnei, a fost bizar în timpul vieţii, iar moartea i-a rămas la fel de nedesluşită.

  • Publicăm în premieră pe GSP.ro articole speciale care au apărut doar exclusiv print, în ediția tipărită a Gazetei Sporturilor, în perioada 2013-2015.
  • Acest material a fost realizat în decembrie 2013 de Oana Dușmănescu, fostă jurnalistă GSP.

Cunoaşteţi melodia "Only You"? "You are my dream come true, my one and only you"? Ei bine, o cînta trupa The Platters acum vreo 60 de ani, iar Brian Williams a fost fiul unuia dintre componenţii ei. A jucat la Bulls, dar şi la alte echipe din NBA. În 1998, şi-a schimbat numele în Bison Dele, pentru a-şi onora strămoşii amerindieni. În 2002, la 33 de ani, el a dispărut în largul coastelor tahitiene, lăsînd în urmă o enigmă, conturată de fostul baschetbalist încă din timpul vieţii.

Williams nu era starul obişnuit în NBA. Era profund interesat de artă, literatură şi muzică. Şi de călătorii pentru suflet. Cînta la saxofon, vioară şi trompetă, iubea jazzul reprezentat de seniorii Wynton Marsalis şi Miles Davis.

A aruncat pe fereastră 37 de milioane

Dele era celebru pentru comportamentul său excentric. La fel de excentrică i-a fost şi retragerea, chiar înainte de sezonul 1999-2000. Avea 30 de ani, adică se afla în floarea vîrstei şi a carierei de baschetbalist. Fusese cel mai bine plătit jucător al celor de la Detroit Pistons, dar plecase deşi mai avea 5 ani de contract şi vreo 37 de milioane de dolari de încasat. Declara cu nonşalanţă că el oricum nu fusese niciodată înnebunit după baschet şi că avea destui bani ca să-şi permită să trăiască exact aşa cum voia.

Bărbat arătos, Dele a fost pentru scurt timp iubitul Madonnei. Obţinuse cu uşurinţă permisele de zbor şi de navigaţie pe apă. Înconjurase lumea pe diverse ambarcaţiuni, iar sfîrşitul tocmai de la una dintre acestea i s-a tras, în Pacific, pe catamaranul Hukuna Matata.

Genul programului: mistery şi acţiune

Thrillerul începe pe data de 6 iulie 2002. Bison Dele, iubita lui, Serena Karlan şi căpitanul Bertrand Saldo au ieşit pe ocean şi nu au făcut cale întoarsă niciodată. Fratele lui Dele, Miles Dabord, născut Kevin Williams, este singurul dintre călători care a revenit din voiajul morţii. Dele şi Serena au mai ţinut legătura prin satelit cu familia şi cu executorii bancari doar pînă pe 8 iulie. După aceea tăcere. Şi apoi revenirea pe pămînt a lui Miles, suspectat imediat de lucruri necurate.

Pe 5 septembrie 2002, poliţia l-a arestat pe Dabord. Acesta falsificase semnătura fratelui său pentru a pleca dintr-o bancă americană cu echivalentul în aur a 152.000 de dolari.

Îşi însuşise identitatea lui Bison Dele, folosind paşaportul acestuia. Cu două zile mai devreme, Hukuna Matata fusese găsită în Tahiti, înregistrată sub alt nume, fără plăcuţe de identificare şi cu nişte găuri acoperite, care păreau însă urme de gloanţe. Tot cam în acele zile, Miles Dabord o sunase pe mama sa şi a lui Dele, spunînd că nu a vrut niciodată să-i facă rău fratelui său şi că nu va putea supravieţui în închisoare.

Ancheta FBI a conchis că, probabil, Dele, Karlan şi Saldo au fost ucişi şi aruncaţi peste bord de către Miles. Şansele de a găsi cadavrele în imensitatea Pacificului erau însă egale cu zero. Şi aşa vor rămîne pentru totdeauna.

Cain şi Abel, varianta Pacific

Cel care a sporit misterul a fost tot Miles, fratele lui Bison. Miles şi-a injectat intenţionat o supradoză de insulină şi a intrat în comă, murind pe 27 septembrie într-un spital din California. Înainte să moară, Dabord apucase însă să prezinte o variantă foarte personală a celor petrecute pe barcă. Da, spusese Miles, e adevărat faptul că între el şi fratele său avusese loc o altercaţie, în larg. 

Serena s-ar fi amestecat şi s-ar fi lovit din greşeală cu capul de barcă, pierzîndu-şi astfel viaţa. Atunci căpitanul ar fi fost pe punctul să raporteze incidentul, iar Dele s-ar fi panicat şi l-ar fi ucis. La sfîrşit, Dabord şi-ar fi omorît fratele în legitimă apărare, ar fi aruncat cadavrele peste bord şi ar fi ajuns la ţărm, după care ar fi fugit pe tărîm american.

Nimeni nu va descurca vreodată iţele acestei poveşti de familie, de bani şi de răzbunări personale. Nu mai există nici un martor care să poată povesti ce s-a întîmplat în Pacific, acum 11 ani.

Rol major la Bulls

Brian Williams a avut un rol important în titlul cucerit de Chicago Bulls în 1997, cel de-al cincilea. Dele nu a stat mult la Bulls, dar s-a împrietenit cu cine trebuie. Cel care l-a încurajat cel mai mult a fost chiar superstarul Michael Jordan, iar Bison Dele s-a mobilizat şi a reacţionat la îndemnurile lui Air. Mulţi dintre jucătorii lui Bulls au spus că echipa nu ar fi cîştigat dacă nu ar fi fost ajutorul substanţial, constant, venit din partea lui Dele.

Prietenul care l-a tras către aventură

În 1991, Dele l-a cunoscut pe Patrick Byrne, prieten bun, care învinsese o formă de cancer testicular. Acesta îşi jurase că, dacă se va vindeca, nu îşi va irosi viaţa. Aşa că devenise mare maestru de arte marţiale, străbătuse cu bicicleta continentul nord-american şi avea şi o diplomă în filosofie. El şi Williams îşi petreceau nopţile vorbind despre aventuri şi literatură. 

Împreună au mers pe bicicletă de la Salt Lake City la Phoenix, au pilotat avioane de mici dimensiuni şi au practicat paraşutism. Au fost şi piloţi de cart şi s-au ciocnit unul de altul. În urma acestui accident, Williams a avut o ruptura gravă de tendon ahilian, care era să-i pună capăt carierei de baschetbalist.

CV Brian Williams 

  • 6 aprilie 1969-7 iulie 2002 
  • 2,11 metri, 118 kilograme 
  • Echipe: 1991-1993 Orlando Magic, 1993-1995 Denver Nuggets, 1995-1996 Los Angeles Clippers, 1997 Chicago Bulls, 1997-1999 Detroit Pistons 
  • Campion NBA în 1997 cu Chicago Bulls

Citește și alte materiale exclusiv print apărute în premieră pe GSP.RO:

EXCLUSIV. Povestea românului care a început la Dacia și s-a pensionat de la BMW, unde a revoluționat modelul M3: „Schumacher mi-a mâncat un titlu!”

SUPERREPORTAJ. Povestea senzațională a lui Florea Ispir, jucătorul cu record all-time pentru o singură echipă în Liga 1: de la ore de șah cu Boloni, la sprițuri pe ascuns în cămară, după înfrângeri

REMEMBER GSP Cu Tata Jean la Kim Ir Sen! Povești incredibile cu Gloria Bistriţa la Phenian + meci cu 150.000 de fani și blana de urs de la Ceaușescu

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează