SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

Start în noul sezon din NBA! King James vs. Superteam Warriors » Cele mai tari mutări și cine poate răsturna ierarhiile

Articol de - Publicat joi, 27 octombrie 2016 17:50

”Regele” și-a recuperat coroana în vară, însă adevărata provocare începe odată cu apărarea ei. Noul sezon din NBA a început cu un mare șoc, eșecul dream team-ului alcătuit de Warriors în fața lui Spurs, 100-129.

OK, înainte să vorbim despre superechipa lui Golden State trebuie să ne concentrăm atenția pe ”Rege”. King James a revenit în urmă cu doi la Cleveland cu promisiunea câștigării unui prim titlu în istoria orașului. În vară și-a ținut cuvântul, însă acum fanii Cavs vor mai mult, vor supremație. Un lucru destul de greu de atins, dar, după cum am văzut în vară, nu imposibil.

Pentru a-și păstra toate vedetele, James, J.R. Smith, Thompson și Irving, Cleveland a trebuit să îi sacrifice pe Dellavedova și Mozgov. Chiar și în aceste condiții, Cleveland n-ar trebui să aibă emoții în privința primului loc în Conferința de Est. În ciuda mutărilor făcute de Celtics, Knicks, Raptors sau Bulls, campioana pare să aibă drum liber spre finală.

Superechipa care n-ar trebui să existe

Revenim la Golden State. Cam cât de moral este transferul lui Kevin Durant? Nu din perspectiva jucătorului, ci din cea a unei competiții cu reguli financiare menite să împiedice apariția unei echipe care să domine ani la rând campionatul. Vorbim despre Warriors, care a terminat ultimul sezon regulat cu 73 de victorii!, doborând recordul deținut de Chicago Bulls cu Michael Jordan pe teren. Golden State avea deja cel mai bun jucător din ligă, Steph Curry, dar și alți doi campioni olimpici care prind lejer orice Top 10, Draymond Green și Klay Thompson. Atunci, cum au putut să-l adauge și Durant, dacă ținem cont de salary cap-ul impus de NBA.

E simplu, niciunul dintre cei trei nu a beneficiat în această vară de o mărire salarială. Green și-a prelungit contractul vara trecută, Thompson va primi o nouă ofertă în 2019, în timp ce Curry a ratat boom-ul financiar din acest an. MVP-ul ultimelor două sezoane câștigă puțin peste o treime din salariul actual al lui LeBron James, 30 de milioane de dolari! Cum Green și Thompson ating împreună acest prag, a fost destul de ușor pentru Warriors să facă loc pentru cele 27 de milioane încasate de Durant și să facă și niște transferuri care să le aducă un plus pe bancă, David West și Zaza Pachulia. Problemele vor apărea însă în vara lui 2017, când Curry ar trebui să facă un salt serios în privința salariului, iar Golden State va trebui să sacrifice o vedetă.

30.963.450 $este salariul pe care îl va încasa LeBron James în acest sezon, doar al treilea jucător care sare de 30 de milioane după Michael Jordan și Kobe Bryan

E suficient pentru titlu?

La cum a arătat sezonul regulat, Golden State părea să se îndrepte lejer spre al doilea titlu consecutiv. Problemele au apărut însă la începutul play-off-ului, când Curry s-a accidentat. Au trecut printr-un moment dificil în semifinale cu Oklahoma City, când au revenit de la 1-3, însă jocul MVP-ului scârțâia. În finală, GS a condus cu 3-1, dar a scăpat victoria printre degete. Venirea lui Durant ar trebui să creeze o echipă care să se bată serios pentru depășirea celor 73 de victorii de anul trecut, dar și pentru câștigarea titlului la pas. Când ai 4 superstaruri în echipă, ar trebui să acoperi ușor o accidentare sau o suspendare (nu știi niciodată ce tâmpenii mai face Green).

Calculele păreau simple înaintea primului meci. Golden State desprinsă deja de restul plutonului și cu o mână pe trofeu. Debutul a fost însă cu stângul, 100-129 cu Spurs, iar Warriors pare acum vulnerabilă. Eșecul fără drept de apel a arătat lacunele din defensiva echipei lui Kerr, iar GS nu mai pare de neoprit.

Cotele pentru câștigarea titlului

Cine ar putea bloca a treia finală Curry vs. LeBron

Sub influența primului meci al sezonului, Spurs pare a fi principala favorită să dea peste cap ierarhiile. După retragerea lui Duncan, toată atenția echipei trece pe Aldridge și Leonard. Împinși de la spate de veteranii Parker și Ginobili, cei doi ar trebui să o propulseze pe San Antonio din nou în principala urmăritoare a lui Golden State în Vest. Nu trebuie să uităm nici de Clippers. Nu se știe niciodată când eterna favorită va scăpa de ghinioane și va pune mâna pe un trofeu.

În Est, locul lui Cleveland pare cimentat. Kyle Lowry și DeMar DeRozan o pot propulsa pe Toronto din nou în finala Conferinței. Rămâne de văzut și ce impact va avea Dwyane Wade în jocul lui Chicago, alături de un Jimmy Butler aflat în plină ascensiune.

140.529.829 $este suma totală pe care o va încasa Mike Conley la Memphis până în 2021, cel mai mare contract din ligă în acest moment

Ce echipe Trebuie să mai urmărim

Retragerile din acest an au lăsat NBA fără trei nume grele din istoria baschetului. Kobe Bryant își anunțase din timp sfârșitul carierei. Bine, el a transformat sezonul trecut într-un tur de rămas bun, dar asta e altă poveste. Tim Duncan a făcut-o în stilul caracteristic, discret, printr-o scrisoare. A surprins însă decizia lui Kevin Garnett. Nu anunțul în sine, cât data la care a venit, cu numai o lună în urmă, când eram aproape convinși că ne va mai oferi un sezon. Trei nume grele cu 60 de sezoane adunate în NBA!

Baschetul nord-american nu duce însă lipsă de vedete, iar mutările din această vară promit să ridice nivelul echipelor din urma celor două mari favorite. Trebuie să fim cu ochii pe:

  • Oklahoma City Thunder

Rămasă fără Durant, Oklahoma stă acum numai în talentul lui Russell Westbrook. Specialistul în triple-double trebuie să conducă singur o echipă care promitea să crească într-o candidată serioasă la titlu.

  • Los Angeles Lakers

Partea proastă e că l-au pierdut pe Kobe. Partea bună e că l-au pierdut pe Kobe. Lakers a eliberat din start 30 de milioane de dolari din salary cap și primele semne sunt bune. Mai ales că formația din LA mizează pe un antrenor tânăr, Luke Walton, fostul ”secund” al lui Kerr la Warriors.

  • Philadelphia 76ers

Cea mai slabă echipă din sezonul trecut a avut un ghinion teribil. A beneficiat de prima opțiune în draft, însă Ben Simmons s-a accidentat și va reveni abia în ianuarie. Veștile bune au venit însă tot de la infirmerie. Joel Embiid, draftat al treilea în 2014, și-a revenit după accidentările care i-au întârziat cu doi ani debutul în NBA. În absența lui Simmons, Embiid e mare favorit la trofeul pentru Rookie of the Year.

  • Minnesota Timberwolves

Wolves are o echipă tânără cu mult potenția Wiggins, LaVine, Rubio și Dunn ar trebui să arate mult mai mult în acest sezon și să îi propulseze echipa chiar pe un loc de play-off.

  •  Utah Jazz

 Scăpată de accidentările, Utah are toate șansele să revină în play-off după 4 ani de așteptare. Cu una dintre cele mai puternice bănci din ligă, Jazz va fi o adversară de temut.

Cele mai tari mișcări

Jucător De la... La...
Derick Rose Chicago Bulls New York Knicks
Serge Ibaka Oklahoma City Thunder Orlando Magic
Boris Diaw San Antonio Spurs Utah Jazz
Jeff Teague Atlanta Hawks Indiana Pacers
Kevin Durant Oklahoma City Thunder Golden State Warriors
Rajon Rondo Sacramento Kings Chicago Bulls
Al Horford Atlanta Hawks Boston Celtics
Joachim Noah Chicago Bulls New York Knicks
Dwight Howard Houston Rockets Atlanta Hawks
Pau Gasol Chicago Bulls San Antonio Spurs
Dwyane Wade Miami Heat Chicago Bulls

 * Meciurile din NBA sunt transmise în România de TV Dolce Sport

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close