SPORTURI  »  BASCHET  »  DOCUMENTAR

VIDEO+FOTO „The Last Dance” - odă dedicată marelui Michael Jordan! De ce a durat 20 ani ca să apară cel mai vizionat documentar din istoria Americii + Eșecurile și slăbiciunile supremului GOAT

Air Jordan țintind coșul în finala cu Utah Jazz din 1998. FOTO: Imago
Air Jordan țintind coșul în finala cu Utah Jazz din 1998. FOTO: Imago

Articol de - Publicat vineri, 17 februarie 2023 16:26 / Actualizat vineri, 17 februarie 2023 16:26

Producția care a spart topurile în plină pandemie de coronavirus, în primăvara 2020, a prezentat grandoarea lui Michael Jordan în culori vii, completându-i imaginea prodigioasă. Chiar și defectele sunt reliefate ca elemente ale unui caracter competitiv, pentru a fi cel mai bun.

Un supertstar ca Michael Jordan nu putea să nu aibă un film dedicat operei sale prodigioase. Producția „The Last Dance” este închinată imaginii lui „Air” și a apărut pe ecrane în plină pandemie de coronavirus, în aprilie 2020. A rupt!

„The Last Dance” - odă dedicată măreției jordaniene

Printre altele, a spulberat recordul de audienţă al postului ESPN pentru un documentar: 6,1 milioane de telespectatori au urmărit la televizor premiera primelor două episoade ale seriei, de peste două ori mai mulţi decât înregistrase orice producţie anterioară.

Cel mai vizionat documentar din istoria Americii adună aproape zece ore de film, împărțit în 10 episoade, realizat de ESPN și produs împreună cu Netflix, NBA și Jordan. Oricum, ar fi devenit o lovitură de box-office, dar miniseria a fost devorată de spectatori, mai ales că lumea se oprise pe loc din cauza pandemiei. Trebuia să se difuzeze în iunie, cu ocazia finalei NBA, dar situația planetară a devansat apariția, la presiunile făcute de ESPN.

Mentalitatea mea era să ies pe teren și să câștig. Cu orice cost. Dacă nu voiai să trăiești într-un astfel de regim, atunci n-aveai ce să cauți lângă mine, pentru că te-aș fi ridiculizat până când te-ai fi ridicat la nivelul cerut. Iar dacă nu te-ai fi ridicat la nivelul cerut, ar fi fost un iad pentru tine.  

- Michael Jordan

20 de ani până când Michael Jordan a permis filmul

Filmul se concentrează pe ultimul titlu de campion din cele șase pe care Michael Jordan le-a câștigat împreună cu Chicago Bulls, cel din sezonul 1997-1998, înainte ca dinastia construită în jurul lui să se destrame. Vă întrebați cum de imaginile video din acea ediție memorabile au fost posibile? Vorbim de o formație imperială, de Jordan, de o industrie! 

106 de persoaneau fost intervievate pentru producția anului 2020, inclusiv foştii preşedinţi americani Bill Clinton şi Barack Obama

Înaintea sezonului 1997/1998, Jordan şi Chicago Bulls şi-au dat acordul pentru ca un echipaj al NBA Entertainment să însoţească permanent echipa. O condiție primordială: decizia folosirii imaginilor îi va aparţine lui Jordan, iar acesta a blocat ulterior proiectul timp de aproape 20 de ani, pe motiv că nu este pregătit! 

„The Last Dance” - odă dedicată marelui Michael Jordan! De ce a durat 20 ani ca să apară cel mai vizionat documentar din istoria Americii + Eșecurile și slăbiciunile supremului GOAT
Sărbătoarea cu șampanie de după triumf. Foto: Imago Images

Conform presei americane, Michael Jordan a dat „verde” documentarului abia în 2016, în ziua în care cei de la Cleveland Cavaliers au ţinut parada campionilor, Le Bron James fiind onorat pentru al treilea titlu de campion NBA.

10 mii de ore de filmares-au adunat pentru cele 500 de minute finale ale „The Last Dance”

Documentarul poleiește cu aur imaginea lui Michael Jordan

Documentarul poleiește cu aur imaginea lui Michael, îl puteți viziona în rețeaua Netflix. Ascensiunea lui „Air”, primii ani de NBA, construcția echipei, totul este prezentat cu o doză uriașă de Jordan, de măreție, de competitivitate, de obsesie nemiloasă și fără milă pentru colegi, doar pentru a învinge

„The Last Dance” - odă dedicată marelui Michael Jordan! De ce a durat 20 ani ca să apară cel mai vizionat documentar din istoria Americii + Eșecurile și slăbiciunile supremului GOAT
Afișul documentarului The Last Dance

Sunt povești decorate, nu deghizate, despre sportivi legendari, managementul unei formații de vis, cu eroi și antieroi, să fii cel mai bun este ideea de bază a filmului. A societății de atunci și de acum. A lui Michael Jordan.

4 milioane de dolaria primit Jordan de la ESPN pentru documentar, superstarul donând întreaga sumă

Michael Jordan l-a refuzat pe Idris Elba

În primăvara 2022, Idris Elba a declarat celor de la Bleacher Report că a avut intenția de a-l portretiza pe legendarul Jordan în povestea vieții lui, pe ecrane. Cei doi chiar au discutat pe seama ideii.

„În capul meu, să-l joc pe Jordan nu ar fi fost despre jucătorul de baschet. Ci pe omul de afaceri. Este un businessman foarte inteligent. Iar opera lui ca filantrop este nerostită. Lui îi pasă, face o grămadă pentru oameni. Asta am țintit eu. Aș fi vrut să-l joc pe Jordan. Dar el a spus ceva de genul: «Ah, nu sunt gata pentru această poveste, deocamdată»”, a povestit actorul londonez.

Poveste de Hollywood cu Michael Jordan

Un personaj ca Michael Jordan a creat nenumărate povești celor cu care a interacționat, unii vedete planetare. Iată o relatare a actorului Jamie Foxx, star hollywoodian distins cu Oscar, printre alte numeroase premii. Se întâmpla în timpul All Star Game-ului din Cleveland, în 1997. 

„Încercam să impresionez o fată cu care eram, făceam aia, aia, ailaltă, când sala a început să tremure. «Black Jesus» intrase, Jordan în persoană. Michael s-a uitat și m-a văzut: «What’s Up Motherf****R?». Am încercat să-mi păstrez calmul și m-am simțit de parcă m-a binecuvântat pentru tot ceea ce avea să urmeze. Fata era wow, impresionată. Doar că atunci când Michael a plecat, toți au plecat cu el, inclusiv fata cu care eram. Uitase total de mine. Acesta era efectul lui Jordan asupra oamenilor. A fost un rockstar”, a povestit Jamie în cadrul „The Platform Basketball Podcast”.

FINANCIAR: Michael Jordan ar fi și acum regele salariilor

Michael Jordan avea parte de un salariu pe măsura aurei sale. În urmă cu un sfert de secol nu exista un plafon salarial în NBA, precum în prezent, Michael câștigând mai mult decât restul jucătorilor lui Bulls la un loc: 33 de milioane de dolari pe sezon, o sumă astronomică la acel moment. 

Specialiștii care se ocupă de NBA au calculat că și acum Jordan ar fi fost cel mai bine plătit jucător din liga nord-americană, salariul lui ar fi echivalentul a 55,2 milioane de dolari! În 2023, cel mai bine plătit jucător activ este Stephen Curry (Golden State Warriors) - 51,9 milioane de dolari, urmat de LeBron James (LA Lakers), Nikola Jokici (Denver Nuggets) și Joel Embiid (Philadelphia 76ers) - toți cu 46,9 milioane de dolari.

Cel mai scump maiou din istorie

Multe produse purtate de Jordan de-a lungul anilor au fost vândute la prețuri uriașe. Astronomice, chiar. 

„The Last Dance” - odă dedicată marelui Michael Jordan! De ce a durat 20 ani ca să apară cel mai vizionat documentar din istoria Americii + Eșecurile și slăbiciunile supremului GOAT

Drept exemplu, maioul purtat de MJ în finala NBA din 1998 (foto), în sezonul celebru denumit „The Last Dance”, ultimul la Bulls, a fost vândut la o licitație Sotheby's pentru suma de 10,1 milioane de dolari

Cel mai scump suvenir sportiv purtat vreodată de un sportiv. Pe locul secund, la distanță apreciabilă, este tricoul purtat de Diego Armando Maradona la Mondialul din 1986, când s-a încoronat drept campion mondial - 8,39 milioane de dolari.

25 de mii de dolaria fost prețul de achiziție al biletului la meciul de debut al lui MJ în NBA, cel de pe 26 octombrie 1984, când Chicago Bulls a evoluat împotriva celor de la Washington Bullets

Cum a refuzat Michael Jordan 100 de milioane de dolari

Michael este conștient de impactul pe care numele său îl are la nivel global. Nu acceptă orice, oricum, pentru toți banii din lume! În mai 2020, David Falk, agentul său, a povestit pentru CNN că „Air„ ar fi câștigat 100 de milioane de dolari doar dacă ar fi recitat câteva cuvinte. 

„În urmă cu trei ani i-am adus o ofertă de 100 de milioane de dolari. Tot ce trebuia să facă, pe lângă asocierea numelui său cu proiectul, era să producă o apariție publică de două ore pentru a anunța acordul. A refuzat”, a spus Falk. 

„A avut atât de mult succes încât poate alege ce vrea și ce nu vrea să facă. Admir asta. Întotdeauna a ales cu mare atenție proiectele în care s-a implicat”, a mai declarat agentul.

216 mii de euroa fost prețul de achiziție al unei bluze de trening a lui Jordan, purtată la JO de la Barcelona din 1992, în prima echipă a „Dream Team”-ului american, medaliat cu aur

Ghetele lui Michael Jordan, cele mai celebre - o avere!

Jordan a dat naștere și unei întregi linii ce-i poartă numele, în parteneriat cu Nike, care a devenit un must have pentru tineri în ultimii ani. Ghetele purtate de american s-au vândut mereu bine în cadrul licitațiilor. 

În 2020, o pereche de Air Jordan 1S a fost vândută cu 615.000 de dolari, iar în 2021 ghetele Nike Air Ships purtate de Jordan în 1984 au ajuns la 1,472 milioane de dolari. 

„The Last Dance” - odă dedicată marelui Michael Jordan! De ce a durat 20 ani ca să apară cel mai vizionat documentar din istoria Americii + Eșecurile și slăbiciunile supremului GOAT

Anul trecut, au mai scăzut prețurile: „doar” 300.000 de dolari au costat două perechi de ghete utilizate în 1985, vândute în cadrul unei licitaţii pe internet organizată de Casa Christie's (foto). 

O pereche de Air Jordan 1, primul model de ghete creat de Nike pentru superstarul NBA, pe care Jordan însuşi a purtat-o pe teren, a fost vândută cu 189.000 de dolari.

274 de mii de euroa fost prețul de achiziție al unei bluze de trening a lui Jordan, purtată la JO de la Los Angeles din 1984, în prima echipă a „Dream Team”-ului american

Eșecurile și slăbiciunile lui Michael Jordan. „Cel mai slab proprietar din NBA?”

„Michael Jordan, cel mai slab proprietar din NBA?”, se întrebau jurnaliștii de la Marca la finele anului trecut, în titrarea unui articol. Spaniolii nu sunt singurii care au amendat lipsa de fler, ca să nu zicem eșecul, pe care marele Jordan l-a avut ca proprietar de franciză

MJ (foto) a început în 2006 ca director sportiv și investitor la Charlotte Bobcats (din 2013 Hornets), apoi din 2010 a devenit acționarul majoritar al francizei pentru 275 de milioane de dolari, conform ESPN. 

„The Last Dance” - odă dedicată marelui Michael Jordan! De ce a durat 20 ani ca să apară cel mai vizionat documentar din istoria Americii + Eșecurile și slăbiciunile supremului GOAT

Dacă fostul proprietar, Robert Johnson, tocmai a declarat că regretă afacerea făcută în 2010, MJ s-a delimitat față de clubul pe care-l conduce, a evitat în ultimii ani să vorbească, practic, în public, despre „viespi”! Charlotte a avut evoluții slabe, pe alocuri penibile. Precum în ediția 2011/2012, când, pe cifre, a fost cea mai slabă echipă din istoria NBA!

Michael Jordan, surprins în câteva rânduri în cazinouri

El a spus mereu că totul a fost recreațional, că adoră adrenalina și competitivitatea, mulți l-au acuzat că este un împătimit al jocurilor de noroc. A fost implicat și în scandaluri, chiar dacă s-a dorit mușamalizarea lor, într-o epocă în care nu exista internetul. Surprins în câteva rânduri în cazinouri, mai ales la ore nepotrivite, MJ a fost în centrul unui uriaș scandal în 1991, după ce a câștigat finala NBA

Nu a mers la Casa Albă, ci a plecat să parieze cu dealerul de droguri James "Slim" Bouler, care a fost ulterior arestat sub mai multe acuzații, inclusiv spălare de bani. Oamenii legii au descoperit un cec în valoare de 57.000 de dolari semnat de Jordan pentru Bouler, această sumă reprezentând o datorie de la jocurile de noroc

Peste ani, o carte numită "Michael și Eu", scrisă de Richard Esquinas, un împătimit al jocurilor de noroc, îl descrie pe Jordan un "dependent" de pariuri. Acesta a notat că Jordan îi datora 1,2 milioane de dolari în urma unor pariuri pierdute la meciuri de golf. Ulterior, Esquinas s-a mulțumit doar cu 300.000 de dolari din partea baschetbalistului.

Michael Jordan a fost investigat de NBA pentru că ar fi pariat pe meciurile de baschet

Probabil, cea mai mare teorie a conspirației legată de Jordan este cea legată de subiectul viciului jocurilor de noroc care l-ar fi forțat pe MJ să se retragă între 1993 și 1995, deși motivul oficial, declarat, a fost moartea violentă a tatălui său, ucis de doi tineri. 

După al treilea titlu consecutiv cu Bulls, și-a anunțat retragerea, motivând că vrea să îndeplinească visului părintelui său și să joace baseball. Totuși, americanii, în special, au speculat faptul că șeful NBA, David Stern, un apropiat al lui Michael, i-ar fi sugerat să-și anunțe retragerea, pentru a nu fi suspendat de Asociație din cauza problemelor cu jocurile de noroc. 

„The Last Dance” - odă dedicată marelui Michael Jordan! De ce a durat 20 ani ca să apară cel mai vizionat documentar din istoria Americii + Eșecurile și slăbiciunile supremului GOAT

MJ a fost investigat de NBA pentru că ar fi pariat pe meciurile de baschet. Jordan a spus că paria doar la meciurile personale, de golf (foto). Ancheta l-a exonerat pe Michael de orice acuzație.

Eu cu ai mei jucam pe câteva sute de dolari la fiecare gaură, la golf. Michael juca și pentru 100.000 de dolari sau chiar mai mult. La un moment dat, era atât de concentrat, mi-a zis să mă dau din calea lui. L-am întrebat cât a pariat, m-a șocat: „300.000 de dolari”. 

- Charles Barkley, fost component Dream Team Barcelona '92

Citește și:

Michael Jordan, supremul GOAT, împlinește astăzi 60 de ani! » 23 de lucruri mai puțin cunoscute despre el: de ce a mituit un angajat al unui aeroport

Ghiță Mureșan, singurul român care a jucat în NBA, amintire tare de la un duel cu marele Michael Jordan

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează