SPORTURI  »  BASCHET  »  U-BT CLUJ - RAPID BUCUREȘTI

VIDEO + FOTO Ave, Cluj Napoca! U-BT a pus mâna și pe trofeul Cupei României, hegemonia continuă. Rapid doar s-a ținut scai de campioană

FOTO: Cristi Preda (GSP) +11   FOTO
FOTO: Cristi Preda (GSP)

Articol de , - Publicat duminica, 18 februarie 2024 22:24 / Actualizat duminica, 18 februarie 2024 23:26

U-BT Cluj a eliminat orice surpriză, și-a adjudecat, din nou, Cupa României, continuând hegemonia internă. Ardelenii s-au impus în finala de pe propriul teren contra Rapidului, scor 84-70, giuleștenii oferind o replică dârză, autodepășindu-se, dar fără să poată răpune uriașul din baschetul masculin intern.

Fitzpatrick, "locomotiva" Rapidului în primul sfert

Aproximav 8.000 de adversari a avut Rapid în această seară pe BT Arena din Cluj Napoca. Pornită cu șansa a doua, pe terenul "monstrului", U-BT Cluj, care atrage trofeele ca un magnet, echipa din Giulești a început curajos, încercând să-și marcheze teritoriul. Primul sfert a fost echilibrat, era de așteptat. 

În ciuda a ceea ce se întâmplă în clasamentul ligii interne. Bucureștenii au arătat atitudine, au ținut cu dinții de fiecare atac, au încercat să se apere agresiv, să nu dea foarte multe oportunități clujenilor. Conștienți de faptul că adversarul are doar victorii pe plan intern în acest sezon, fiind calificat și în „sferturile” EuroCup. 

U-BT Cluj - Rapid, finala Cupei României la baschet/ foto: Cristi Preda (GSP)
U-BT Cluj - Rapid, finala Cupei României la baschet/ foto: Cristi Preda (GSP)
U-BT Cluj - Rapid, finala Cupei României la baschet/ foto: Cristi Preda (GSP)
U-BT Cluj - Rapid, finala Cupei României la baschet/ foto: Cristi Preda (GSP)
U-BT Cluj - Rapid, finala Cupei României la baschet/ foto: Cristi Preda (GSP)
+5 FOTO

Petrilevicius a fost foarte bun din diverse zone, dar Fitzpatrick a luat caimacul în primul sfert. Mai ales pe final. Un "capac" savurat zgomotos fix în fața băncii de rezerve a ardelenilor, apoi un coș de 3 puncte ce-au bătut soneria de final a primului sfert. Un vișiniu al Rapidului ce nu e pe placul "Șepcilor roșii", aducând aminte de culoare rivalilor din oraș, de la fotbal, de la CFR, tocmai de aceea în momentele dificile pentru trupa lui Mihai Silvășan, galeria și sala au amplificat nivelul decibelilor. 

U-BT și-a făcut jocul ei, cursiv, fără a se panica, deși adversarul se simțea evident că se autodepășește. Rapid a încheiat în avantaj primul sfert, 23-22, cu reușita de excepție a lui Fitzpatrick.

Cățe și "Petrică" Richard au pus mâna pe show

Un detaliu ce i-a enervat peste măsură pe clujeni. "Șepcile roșii" au apăsat accelerația încă din startul sfertului II, 15 puncte adunate consecutiv, doar un coș de 3 puncte, al lui Gârbea, stricând aritmetica gazdelor. Era semnalul că "monstrul" s-a trezit din letargie și va acapara meciul. 

Și spectatorii au contribuit la show, iar pe parchet Cățe, Eddie, Seeley și Richard au simțit energia. Cățe nu l-a lăsat pe Fitzpatrick să-i fure spectacolul, a fost stâncă în apărare și s-a agățat de inel în ofensivă! Băieții lui Tudor Costescu au pierdut contactul cu adversarul, "Hai U!" a venit ca un tsunami peste Rapid! 

Hunter a încercat să vâneze câteva puncte pentru giuleșteni. N-a fost de ajuns. "Petrică" Richard i-a arătat lui Fitzpatrick "who's the boss" în Cluj Napoca. Mingea trimisă de americanul naturalizat român a plutit spectaculos în aer și a marcat finalul sfertului II, fără să țină cont de sonerie, scor 48-37 pentru alb-negri.

Spectacol și detașare. Plus condimente

Tiki-Taka-U-BT! Mingea a curs fain de la Lăpuște la Richard apoi Mejeris a dat un slum de toată frumusețea, din lateral. Partida a căpătat iz de All Stars Game, în sensul că băieții n-au mai resimțit presiunea trofeului - care a domnit la centrul terenului în pauză -, au urmat câteva faze impresionante. 

Stipanovic, respectiv Pridgett au fost on air! Ardelenii își securizau un avantaj aparent liniștitor, plus 10 puncte, Rapid încerca să facă să n-o ia scorul razna și să aștepte finalul pentru un ultim asalt. "Transfăgărășanul" desenat de Richard, scor 62-48, a aprins lanternele în sală. 

Uneori, pare că U-BT e prea sigură de tot ceea ce face în competițiile interne, în ultimii ani. De aceea Rapid a pedepsit detașarea alb-negrilor și a încheiat sfertul trei în coasta adversarei, U-BT - Rapid, 62-54.

U-BT Cluj dă ora exactă în România! Rapid, de apreciat

Ultimul sfert a fost intens. Ca să nu mai dea speranțe adversarei din Capitală, spectatorii s-au ridicat în ultimele minute în picioare și au început să împingă de la spate, practic, trupa lui Miță Silvășan. Cățe a pus un pe-aici-nu-se-trece în fața oponentului, securizând scorul, încă liniștitor, 74-64. 

Chiar dacă giuleștenii s-au apărat, apoi au contraatacat, cu furie, "Șepcile roșii" au știut cum să trateze finalul în așa fel încât să savureze un nou trofeu, în familie, la final. Seeley a rupt total meciul, cu 45 de secunde înainte de final, o aruncare perfectă de 3, apoi a arătat că are sânge rece. U-BT Cluj a învins, din nou, și în Cupa României, e prea bună, cu toate că Rapid a jucat impresionant.

FINAL. U-BT Cluj - Rapid București 84-70

”Să vină Cupa pe Someș!”, scandează galeria gazdelor, cu două minute înaintea finalului
A sosit și Karel Guzman, marele absent al finalei, în preajma echipei.
Rapidiștii ratează o aruncare de 3 puncte, lovitura care putea arunca finalul în aer.
Rapid se apropie ușor-ușor, final dramatic de meci
A început sfertul 4

Uneori, pare că U-BT e prea sigură de tot ceea ce face în competițiile interne, în ultimii ani. De aceea Rapid a pedepsit detașarea alb-negrilor și a încheiat sfertul trei în coasta adversarei, U-BT - Rapid, 62-54. Majoretele Transilvaniei au încălzit atmosfera în pauza dinaintea ultimului sfert, ropote de aplauze pentru fete.
”Transfăgărășanul” desenat de Richard, scor 62-48, a aprins lanternele în sală.
U-BT Cluj menține ritmul din sfertul al doilea și păstrează distanța față de Rapid
A început sfertul 3

VIDEO. Atmosferă senzațională în sala din Cluj-Napoca

Min. 10: ”Petrică” Richard i-a arătat lui Fitzpatrick ”who”s the boss” în Cluj Napoca. Mingea trimisă de americanul naturalizat român a plutit spectaculos în aer și a marcat finalul sfertului II, fără să țină cont de sonerie, scor 48-37 pentru alb-negri.
U-BT Cluj se desprinde în sfertul al doilea, după un start greu de meci, și conduce cu 48-37
Suporterii îi aplaudă pe ardeleni pentru prestația din sfertul al doilea. Spectatorii fac valuri mexicane și dansează în tribune
Min. 4: U-BT Cluj a revenit și a preluat conducerea, elevii lui Silvășan respectă calculele hârtiei în acest sfert.
A început sfertul al doilea

Min 9: Cu două minute înaintea finalului primului sfert, Fitzpatrick (Rapid) a avut un ”capac” spectaculos, savurat zgomotos fix în fața băncii de rezerve a gazdelor.
Sunt foarte mulți copii, alături de părinți, care încurajează sportivii din BT Arena.
Min. 5: Rapid surprinde și trece la conducere. Stipanovic gata să răbufnească după un contact tare cu Pridgett. Apoi, și-a salutat adversarul, după care a înscris o dată de la ”libere”.
Min. 4: Început echilibrat de meci. Atmosferă de show, spectatorii cântă pe ritmurile impuse de galeria formației gazdă.
Min. 1: A început meciul

U-BT Cluj - Rapid, finala Cupei României la baschet masculin/ foto: Cristi Preda
U-BT Cluj - Rapid, finala Cupei României la baschet masculin
U-BT Cluj - Rapid, finala Cupei României la baschet masculin/ foto: Cristi Preda
U-BT Cluj - Rapid, finala Cupei României la baschet masculin/ foto: Cristi Preda
U-BT Cluj - Rapid, finala Cupei României la baschet masculin/ foto: Cristi Preda
+7 FOTO

VIDEO. Imnul României, cântat de fanii de pe BT Arena

În semifinalele Cupei Românie, U-BT Cluj Napoca a pulverizat CSM Constanța, scor 92-67, iar Rapid a eliminat CSM Oradea, scor 63-61.

U-BT e mare favorită înintea finalei, are o cotă de 1,01 la victorie. Clujenii vor fi susținuți frenetic de cei 10.000 de oameni care vor umple BT Arena.

Cum arată echipele

U-BT Cluj Napoca: Mejeris, Lăpuște, Roschnafsky, Seeley, Stepanovic, Cățe, Fintina, Măciucă, Eddie, Jones, Richard, Mokoka
Rapid: Altit, Dorneanu, Somăcescu, Pridgett, Hunter, Bilinovac, Petrilevicius, Oprea, Fitzpatrick, Gârbea

Duelul pentru primul trofeu al sezonului îi pune față în față pe Mihai Silvășan și Tudor Costescu. Cei doi tehnicieni nu au pierdut nicio finală de Cupa României pe care au desfășurat-o până în acest moment. Antrenorul clujenilor are patru Cupe la activ.

UPDATE ora 20:00. Suporterii echipei de fotbal au venit și ei la meci

O parte din galeria lui U Cluj a sosit în sală pentru a susține echipa de baschet. Echipa de fotbal are meci luni, cu FCSB, de la 20:30.

UPDATE ora 19:45. Jucătorii de la U-BT Cluj ignoră dj-ul

Jucătorii lui U-BT se antrenează fiecare ascultând muzică personală, ignorând DJ-ul din sală.

Ave, Cluj Napoca! U-BT a pus mâna și pe trofeul Cupei României, hegemonia continuă. Rapid doar s-a ținut scai de campioană

UPDATE VIDEO ora 19:35. Cum e întreținută atmosfera în sală

Cu o oră înaintea finalei, DJ-ul clujenilor încearcă să întrețină atmosfera cu muzica hip-hop și rap.

Ave, Cluj Napoca! U-BT a pus mâna și pe trofeul Cupei României, hegemonia continuă. Rapid doar s-a ținut scai de campioană

UPDATE ora 19:30. Rezervele au ieșit la încălzire

Cu o oră înainte de startul meciului, rezervele celor două echipe au ieșit la încălzire.

Ave, Cluj Napoca! U-BT a pus mâna și pe trofeul Cupei României, hegemonia continuă. Rapid doar s-a ținut scai de campioană

Rapid a mers ceas până în finală. U-BT Cluj atrage trofeele ca un magnet

Ardelenii sunt neînvinși în 11 meciuri din campionatul intern, țintesc din nou eventul, pe lângă parcursul de excepție din EuroCup.

În „sferturi”, dacă U-BT s-a impus greu cu Voluntariul, scor 96-92, giuleștenii s-au distrat cu Petrolul Ploiești, scor 78-57. Clujenii au în palmares 6 Cupe ale României: 1995, 2016, 2017, 2018, 2020 și 2023, pierzând o singură finală (2006)

Citește și:

Rapid - Esbjerg 24-33» Vicecampioana României, eliminată din Liga Campionilor! Înfrângere dură la Mioveni
LIGA CAMPIONILOR
Rapid - Esbjerg 24-33» Vicecampioana României, eliminată din Liga Campionilor! Înfrângere dură la Mioveni
Sabrina Ionescu l-a înfruntat pe Steph Curry la All Star Game! Ce s-a întâmplat la duelul istoric
NBA ALL STAR GAME
Sabrina Ionescu l-a înfruntat pe Steph Curry la All Star Game! Ce s-a întâmplat la duelul istoric

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
cj666
cj666  •  19 Februarie 2024, 06:52

Dupa numarul comentariilor se poate deduce calitatea puzderiei de postaci de pe aici. Fotbal pentru cocalari, in rest 0.

moto
moto  •  19 Februarie 2024, 00:29

Bravo baieti! Haide U

nune
nune  •  18 Februarie 2024, 23:12

Un proiect sportiv de luat ca exemplu de catre toti investitorii din sport.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează