SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

Viața și ascensiunea lui Giannis Antetokounmpo: Din suburbiile Atenei, în vârful Statelor Unite ale Americii

Giannis Antetokounmpo
Giannis Antetokounmpo

Articol de - Publicat joi, 22 iulie 2021 20:39 / Actualizat joi, 22 iulie 2021 21:17

Grecul Giannis Antetokounmpo, în vârstă de 26 de ani, a fost principalul motiv pentru care Milwaukee Bucks a câștigat titlul în NBA după o pauză de 50 de ani.

A înfruntat sărăcia, a trecut peste numeroasele critici și a muncit enorm pentru a demonstra tuturor că poate realiza lucruri mărețe. Aceasta este povestea lui Giannis Antetokounmpo, omul care a reușit să treacă peste toate greutățile vieții și să ajungă unul dintre cele mai cunoscute nume din sportul mondial.

Giannis s-a născut în Atena în anul 1994, provenind din părinți nigerieni, care au emigrat în Grecia în 1991. Starul din NBA nu a fost recunoscut ca cetățean nici de către statul nigerian, nici de către cel elen până în anul 2013, când a primit cetățenia greacă, iar numele său de familie a fost transformat din Adetokunbo în Antetokounmpo, pentru a fi mai ușor de redactat în alfabetul grecesc.

Giannis Antetokounmpo a trecut prin încercări grele

Copilăria lui Giannis nu a fost una deloc ușoară. Părinților lui le era foarte greu să-și găsească locuri de muncă stabile, din cauza problemelor pe care le aveau cu documentele, iar astfel Giannis și fratele său mai mare, Thanasis, au fost obligați să facă rost de bani încă de la vârste fragede, prin vânzarea de ceasuri ieftine, genți, pălării sau ochelari de soare pe străzile Atenei, pentru a-și sprijini familia. 

La vremea aceea, frații Antetokounmpo nu ținuseră niciodată o minge de baschet în mână, iar activitatea lor favorită era practicarea fotbalului, de care aceștia nu puteau avea parte nici măcar spre lăsarea serii, evitând să se arate după lăsare întunericului pe străzi de frica unor membrii din "Golden Dawn", o grupare neo-nazistă cunoscută pentru atacarea imigranților.

Viața lui Giannis și a familiei sale a început să ia o altă turnură pe când acesta avea 13 ani. Spiros Velliniatis, un antrenor de baschet în ligile amatoare ale Greciei a văzut potențial în cei 3 frați Antetokounmpo și a căzut la o înțelegere cu părinții acestora: S-a oferit să le găsească niște slujbe mai bune în schimbul acordului de a le antrena fiii.

Viața și ascensiunea lui Giannis Antetokounmpo: Din suburbiile Atenei, în vârful Statelor Unite ale Americii

Ascensiunea

Cu toate că procesul a fost unul dificil, iar Giannis nu era un jucător cizelat în toate aspectele baschetului, calitățile sale fizice le-au atras atenția scouterilor din NBA, iar astfel în Draft-ul din 2013, a fost ales de către Milwaukee Bucks în prima rundă, cu opțiunea 15.

Sezon de sezon, prin seriozitate și dorință, acesta a continuat să crească și să-și îmbunătățească considerabil jocul, iar rezultatele nu au întârziat să apară. În 2017, Giannis a primit trofeul de "Most Improved Player", acordat jucătorului care a avut cea mai semnificativă evoluție în sezonul recent încheiat, și a fost pentru prima dată selecționat în All -Star Game.

Deși din sezonul 2016 - 2017 Bucks au fost o prezență constantă în Play-off, aceștia nu reușeau niciodată să se ridice la nivelul arătat în sezonul regulat, cel mai bun rezultat fiind atingerea Finalei de Conferință din sezonul 2018 - 2019, unde au fost eliminați de Toronto Raptors, formație ce avea să și câștige titlul.

După seria din sezonul trecut cu Miami Heat, abordată perfect din punct de vedere tactic de către Erik Spoelsta, antrenorul formației din Miami, care a știu cum să le limiteze starul celor de la Bucks, s-a spus despre Giannis că este un jucător doar de sezon regulat, și că nu are capacitatea necesară de a decide pe cont propriu meciurile din play-off. 

Însă grecul a dat încă o dată dovadă de un mental de fier, revenind și mai puternic, și mai motivat, punând definitiv capăt acestor acuzații, după ce în acest postsezon a adunat niște medii formidabile: 30.2 puncte, 12.8 recuperări și 5.1 pase decisive pe meci, având și un procentaj al coșurilor reușite din acțiune de 57%.

Viața și ascensiunea lui Giannis Antetokounmpo: Din suburbiile Atenei, în vârful Statelor Unite ale Americii

Un baschetbalist loial, ce a intrat în inimile fanilor

Giannis declara în 2014 că nu o va părăsi niciodată pe Bucks, ci va aștepta oricât e nevoie ca la această franciză să se construiască o echipă cu șanse reale la titlu. În ultimul timp în NBA, mai multe staruri precum LeBron James, Kevin Durant sau James Harden au ales să părăsească echipele la care s-au consacrat, alegând să meargă la formații mult mai puternice, care să le ofere mai multe șanse de a câștiga inelul de campion. 

Iar miercuri dimineață, în urma unei partide magistrale în care a înscris 50 de puncte, acesta a trimis titlul de campioană NBA în Milwaukee, după o pauză de 50 de ani, fiind ales de asemenea declarat cel mai bun jucător al finalei. Giannis a ales calea mai dificilă și a ales să rămână în Milwaukee, indiferent de condiții. Iar în urma unui meci în care a înscris 50 de puncte, a realizat ceea ce nici LeBron James, Shaquille O’Neal, Wilt Chamberlain și nici măcar Michael Jordan nu au putut să facă: să devină campion în NBA la doar 26 de ani.

Ai nevoie de niște realizări importante pentru a fi amintit peste ani într-un stat precum Wisconsin, care a văzut de-a lungul timpului numeroase personaje marcante în sportul american, precum Vince Lombardi, Aaron Rodgers, Oscar Robertson, Kareem Abdul-Jabbar, Bart Starr, Ray Nitschke sau Reggie White. Însă pentru loialitatea și determinarea arătată, la care s-au adăugat niște evoluții excepționale pe parchet, Giannis Antetokounmpo a reușit să rămână întipărit în inimile și mințile oamenilor din acest stat, și să scrie o nouă filă în istoria NBA.

2trofee de MVP al sezonului regulat a obținut Giannis Antetokounmpo în NBA, în 2019 și 2020

3din cei 4 frați Antetokounmpo au ajuns să joace baschet în NBA și să câștige titlul de campion: Kostas a cucerit trofeul în sezonul precedent, cu Lakers ,în timp ce Giannis și Thanasis l-au luat în acest an, cu Bucks

VIDEO Milwaukee Bucks, campionii NBA după o jumătate de secol » Grecul Antetokounmpo, noul rege al baschetului!

Trei fani au fost împușcați la sărbătoarea lui Milwaukee Bucks, noua campioană din NBA

Playtech: ȘOC! I-au tăiat microfonul lui Băsescu! HALUCINANT ce a spus despre Putin în Parlamentul European


Comentarii (1)
zazy
zazy  •  22 Iulie 2021, 21:38

Greek Freak

Vezi toate comentariile (1)
Comentează